Jovitos nėštumo dienoraštis. 37 savaitė: antrojo vaiko šeimoje gimimo iššūkiai

Jovita laukiasi antrojo vaikelio ir kas savaitę savo nėštumo potyrius pasakoja internetiniame dienoraštyje. Šįkart ji pasakoja apie 37 nėštumo savaitę.

Šiame įraše noriu pasidalinti savo patirtimis apie pokyčius ir iššūkius, kai laukiamasi būtent antrojo vaiko šeimoje, nes antrasis nėštumas vien dėl to jau iš esmės yra kitoks, nes ne mažą savo laiko ir dėmesio dalį tenka skirti ir pirmagimiui.

Dabar su šypsena prisimenu pirmąjį nėštumą, kai nereikėjo sukti galvos, kada ir kaip ilsėtis ar susidėlioti savo dienos planus. Tuomet galėdavau skirti daugiau laiko ir ilgesniems pasivaikščiojimams ar knygoms. Šįkart paskutinius nėštumo mėnesius skaičiuoju vasarą, o ne žiemą, dėl to su trimečiu sūnumi daugiausiai laiko leidžiame kartu. Tiesa, turime nuostabius senelius, kurie taip pat mielai pabūna su anūku. Sunkiausia apsipręsti, kaip išdėlioti atostogas pas senelius artėjant gimdymo terminui. Iš vienos pusės, prieš gimdymą norisi pailsėti ir atsikvėpti vienumoje, iš kitos pusės, norisi, kad su nauju šeimos nariu vyresnysis brolis susitiktų jau ligoninėje ir palydėtų į namus.


Iki šiol labai džiaugiuosi, kad mūsų pirmagimis jau yra pakankamai savarankiškas ir 3,5 metų skirtumas atrodo optimalus, tad manau, kad jį įtraukti į bendras veiklas su broliuku ar sesute bus daug paprasčiau. Vien tai, kad jis su tėčiu noriai montuoja naujagimio lovytę ir džiugiai laukia naujojo nario, nuteikia optimistiškai. Manau sunkiau bus ateityje, kai antrasis vaikas bus savarankiškesnis ir atsiras aštresnė kova dėl tėvų dėmesio ir žaislų dalybos.


Kiek domėjausi psichologų patarimais, kaip derėtų elgtis su pirmagimiu, atsiradus šeimoje broliukui ar sesutei, įsiminiau kelis man patikusius patarimus, nes ir pačios pirmosios vaikų susitikimo akimirkos yra gan svarbios. Grįžus namo su naujagimiu, rekomenduojama mamai ir tėčiui dėmesingai apkabinti ir pasisveikinti su vyresniuoju vaiku, o naujagimį tuo metu gali palaikyti kiti šeimos nariai, ar tėvai pakaitomis. Kai kurie specialistai rekomenduoja vyresniajam nuo gimusio sesutės ar broliuko įteikti dovanėlę. Tiesa, nors čia požiūriai išsiskiria, mano nuomone tai atrodo visai patraukli idėja, kuria ketiname pasinaudoti.


Kitas gan svarbus aspektas būtų, senelių ar kitų artimesnių lankytojų paprašyti, lankant naujagimį, nepamiršti ir vyresniojo vaiko bei bendrauti su juo kiek įmanoma taip pat, kaip anksčiau. Naujagimiui pirmaisiais mėnesiais užtenka išskirtinio mamos ir tėčio dėmesio, kitų asmenų dėmesys jam dar nėra aktualus, tuo tarpu būtent seneliai ar kiti artimi šeimos draugai galėtų padėti išlaikyti dėmesio balansą vyresniajam.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis