Žadama kompensuoti skiepus nuo meningokokinės infekcijos vaikams

Šiandien tiesioginėje DELFI konferencijoje dalyvavęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga informavo, kad nuo kitų metų liepos mėnesio valstybė pradės kompensuoti skiepus nuo meningokokinės infekcijos (B grupės).

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo feisbuko paskyroje patvirtino šią žinią, nors apie ją dar kitur nebuvo oficialiai paskelbta.


Ministras šįvakar išplatino štai tokią informaciją: „Nuo kitų metų liepos – daugelio tėvelių ilgai laukta naujiena. Bus pradėtos kompensuoti vakcinos nuo meningokokinės B infekcijos. Įvertinus tai, kad ši vakcina sąlyginai nauja, neseniai sukurta ir nepigi, buvo konsultuojamasi su tarptautiniais ekspertais dėl jos veiksmingumo ir efektyvumo. Tad tik sulaukus jų vertinimų priimtas šis atsakingas sprendimas ir nuspręsta jas pradėti Lietuvoje kompensuoti.

Taigi nuo kitų metų liepos jomis nemokamai bus galima skiepyti vaikus nuo gimimo iki 4 metukų. Atkreipiu dėmėsį, kad tai yra ekspertų rekomenduojami skiepai, o galutinį sprendimą – skiepyti savo vaikučius ar ne – priima tėveliai. Kaip ir visais kitais atvejais dėl Skiepų kalendoriuje esančių skiepų. Tai yra tėvų apsisprendimo klausimas ir pasirinkimo galimybė.


Svarbiausias mūsų tikslas yra užtikrinti, kad būtų sudarytos galimybės išgelbėti vaikų gyvybes nuo šios klastingos ir žaibiškai plintančios ligos. Tad turi būti išnaudotos visos galimybės. Tai labai jautrus klausimas, todėl buvo ieškoma būdų, kaip padėti tėveliams, nes, negana to, kad ši klastinga liga kelia šiurpą, Lietuvos rinkoje šių vakcinų kainos yra nemažos.



Kaip informuojama Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) svetainėje, meningokokinė infekcija - tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).


Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos). Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus.


Šią savaitę sužinojome, jog sekmadienį Kauno klinikose dėl šios infekcijos užgeso berniuko gyvybė. Spalio pradžioje dėl meningokoko infekcijos mirė 2 mėnesių berniukas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis