Kaip padėti vaikui, kuris nenori tuštintis į naktipuodį

Mama pastebėjo, jog sūnus jaučia gėda tuštindamasis. Moteris sako, kad niekada vaiko negėdijo ir nevertė prievarta naudotis naktipuodžiu. Ką sunerimusiai mamai patars specialistė?

Mama klausia:

„Auginame 2 metų ir 3 mėnesių sūnų, kuris jau nuo 18 mėnesių šlapinasi į naktipuodį. Problema ta, kad sūnus ne tik nenori tuštintis į naktipuodį ar tualetą, bet ir atlikdamas šį procesą slepiasi spintoje, po lova, užsidaro vonioje. Pasituštinęs gėdijasi, dengiasi veidą, patiria stresą. Kaip padrąsinti vaiką? Naktipuodžiu naudotis per prievartą nevertėm, tiesiog atėjo laikas ir sūnus pradėjo sėstis ant jo pats, niekada jo negėdinome“.

Atsako Individualiosios psichologijos konsultantų programos dalyvė Milda Čeikienė, www.ipi.lt.

Iš tiesų nemaloni situacija. Kantrybės ir nespauskite, neskubinkite vaiko. Jis mokosi suprasti savo kūną ir jo siunčiamus signalus. Tiek šlapinimasis, tiek tuštinimasis jam yra jo dalis. Priimkite ir gal net parodykite, kad... ir jūs einate į tualetą. Nuleiskite kartu vandenį, paaiškinkite paprastai, kur nukeliauja išmatos. Padėkite ant klozeto specialų dangtį, pritaikytą vaikams sėdėti ant tualeto. Padėkite laiptelius, kad vaikui būtų patogu užlipti.

Stebėkite vaiko dienos ritmą. Dažniausiai tuštinamasi po valgio. Pasiūlykite tuo metu, kai vaikas įprastai tuštinasi, nueiti į tualetą. Tai turi būti kaip dienos ritmo dalis, kaip dantų valymas arba rankų plovimas, o ne kažkas ypatingo. Kaskart radę jo „dovanėlę“ ne vietoj, kantriai ir ramiai pasakykite: „Tai tavo išmatos, o tu esi mano mylimas sūnus. Visi žmonės tuštinasi. Aš ir tėtė taip pat. išmatos smirdi. Dabar paimkime ir sutvarkykime“ Kitą kartą pabandyk pasituštinti atsisėdęs ant puoduko arba tualeto. Tau vėl nepavyko padaryti į tualetą. Kitą kartą pavyks. O dabar sutvarkykime."

Nemoralizuokite, kalbėkite trumpais sakiniais, vaikui suprantama kalba. Stebėkite savo kūno kalbą, intonaciją. Taip pat galite pažaisti šią situaciją kartu su jo mėgstamiausiais žaislais. Pvz., jo mėgstamiausia mašinytė, meškiukas „prikakoja“, o jūs žaisdami išvalote ir parodote, kur mašinytė turi kakoti. Jei vaikui sunku atpažinti momentą, kada jis nori į tualetą, vertėtų kreiptis į gydytojus tyrimams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis