Specialistai išskyrė 5 svarbiausius dalykus, kad vaikų dantys būtų sveiki

Vaikų burnos higiena yra ne mažiau svarbi nei fizinis aktyvumas ir tinkama mityba, todėl ja privaloma pradėti rūpintis vos išdygus pirmiesiems dantims.

Daugiau kaip pusė Lietuvos mokyklinio amžiaus vaikų turi pažeistus dantis ir, pasak specialistų, tai yra rimtas signalas apie prastą burnos higieną ir būtinybę mokyti vaikus tinkamos ir reguliarios dantų priežiūros.

Į mokyklą dar neinančių vaikų burnos higiena labai priklauso nuo jų tėvų. Atlikti tyrimai rodo, kad prasti ir netinkami tėvų įpročiai susiję ir su padažnėjusiu dantų ėduonimi jų vaikams.

„Pirmieji krūminiai dantys išdygsta ikimokykliniame amžiuje, todėl ypač svarbu, kad tėvai atkreiptų dėmesį į vaikų dantų būklę. Krūminių dantų išsaugojimas reikšmingas visavertei kramtymo funkcijai bei teisingam sąkandžio formavimuisi. Dėl aplaidaus tėvų požiūrio, esą pieniniai vaikų dantys iškris ir jų nebūtina taip intensyviai prižiūrėti, vaikai neretai kenčia dantų ėduonies sukeltą skausmą, patiria diskomfortą", – teigė Kauno kolegijos Burnos sveikatos katedros vedėja Daiva Mačiulienė.

Norint tinkamai rūpintis vaikų burnos higiena, užtenka žinoti penkias pagrindines taisykles ir jų uoliai paisyti.

Teisingos priemonės

Dantų šepetėlis vaikams turi būti parenkamas pagal amžių ir rankos dydį. Jo galvutė turėtų būti 2–2,5 cm ilgio ir 10 mm pločio, minkštais šereliais, pagamintais iš aukščiausios kokybės sintetinio pluošto, kad valant dantis šepetėlis nepažeistų dantenų ir dantų emalio, būtų higieniškas ir patogus naudoti. Kas 3 mėnesius dantų šepetėlis turi būti keičiamas nauju.

Tinkama dantų pasta

Moksliniai tyrimai rodo, kad kasdienis dantų valymas pasta, turinčia fluoro, sumažina ėduonies atsiradimo riziką. Skirtingais amžiaus tarpsniais reikia naudoti atitinkamą fluoridų kiekį turinčią dantų pastą. Vaikams iki trejų metų rekomenduojama dantis valyti su 500 ppm fluoridų turinčia pasta, 3–6 metų amžiaus vaikams – su 1000 ppm, o vyresniems kaip 6 metų amžiaus vaikams rekomenduojama dantų pasta, turinti 1450 ppm fluoridų.

Kasdieninė priežiūra

Dar neišdygus mažylio dantukams, rekomenduojama valyti ir masažuoti dantenas tam, kad pieniniai dantys dygtų švarioje aplinkoje. Pasirodžius pirmajam dantukui, apnašos valomos sudrėkintos marlės gabalėliu. Vaikams iki 6–7 metų dantis turi valyti tėvai, vėliau burnos higienos jie gali imtis patys, bet su suaugusiųjų pagalba bei priežiūra. Dantys turi būti valomi du kartus per dieną – ryte ir vakare, po 2–3 minutes. Vidiniai dantų paviršiai valomi šluojamaisiais judesiais, išoriniai – sukamaisiais, o apnašos nuo kramtomųjų paviršių šalinamos šepetėliu judant pirmyn ir atgal.

Pažintis su odontologu

Remiantis Lietuvoje atliktais tyrimais, beveik trečdalis 4–6 metų amžiaus vaikų nėra buvę pas odontologą, o daugiau kaip pusė tėvų vaikus pas odontologą veda tik prasidėjus dantų skausmams. Vos 2,5 proc. tėvų su savo atžalomis pas odontologą apsilanko išdygus pirmiesiems dantukams.

Pirmasis vaiko vizitas pas odontologą turi būti išdygus pirmajam dantukui, apie 8 jo gyvenimo mėnesį. Vėliau vykti pas odontologą rekomenduojama ne rečiau nei kas pusmetį.

Sveikesnė mityba

Siekiant išsaugoti vaikų dantis sveikus, reikia mažinti saldžių produktų vartojimą, ypač vengti saldžių užkandžių, juos keisti į riešutus, vaisius bei žalias daržoves. Pavalgius saldžiai, patariama burną išskalauti vandeniu.

„Rūpintis burnos higiena vaikai turi būti mokomi ne tik namuose, bet ir švietimo įstaigose. Dėl to šiemet visuose Kauno miesto darželiuose vyksta projektas „Kauno vaikai šypsosi". Šia iniciatyva siekiame, kad vaikai kuo rečiau patirtų dantų skausmą ir išties šypsotųsi plačiai ir drąsiai. Tikime, kad tokia edukacinė veikla ilgainiui taps efektyvia prevencine priemone. Tuo pačiu tai turėtų parodyti pavyzdį ir kitiems miestams, kad efektyvus vaikų burnos higienos ugdymo procesas gali būti pasiektas tik bendro tėvų ir ugdymo įstaigų darbuotojų komandinio darbo dėka", – kalbėjo projektą koordinuojančio Kauno miesto visuomenės sveikatos biuro vadovė Lina Balaišytė.

Rugsėjo mėnesį visiems 12 tūkst. darželinukų buvo padovanoti dantų šepetėliai. Jais darželių auklėtiniai kiekvieną rytą mokomi teisingų burnos higienos įgūdžių. Siekiama, kad tai taptų jų kasdieniu įpročiu. Netrukus senieji šepetėliai bus pakeisti naujais. Įgyvendinti šią iniciatyvą padeda projekto partneris – vienas vaistinių tinklas.

Per šiuos mokslo metus darželinukams bus padovanota iš viso 36 tūkst. dantų šepetėlių. Be to, pačioje iniciatyvos pradžioje Kauno kolegijos Burnos sveikatos katedroje keliems šimtams vaikų buvo atlikti išsamūs burnos higienos tyrimai. Jie bus pakartoti ir mokslo metų gale, siekiant objektyviai įvertinti projekto rezultatus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis