Rimantė Kulvinskytė: kaip jūs nepradedate smaugti tokių tėvų?

Maistas gali būti ir priešas, ir draugas. Tačiau kaip rasti teisingos mitybos raktą, kai yra ne tik priešprieša tarp veganų, vegetarų ir visavalgių, tačiau jų pateikiamos teisingos mitybos taisyklės prieštarauja viena kitai?


„Aš savo vaikus auginau tokiu metu, kai apskritai nebuvo maisto. Jo reikėjo gauti - bet kokio. Jeigu „išmesdavo" jautienos kaulų, tai reiškė, kad eidama iš mokyklos stoju į eilę ir už savo 50 kapeikų juos perku. Antraip nebus iš ko virti sultinio", - pasakoja televizijos laidų vedėja Edita Mildažytė.

Tuo tarpu kita žinoma televizijos laidų vedėja, kūrybininkė Rimantė Kulvinskytė sako, kad savo dvimetei dukrai mėsos bando įsiūlyti pačiais įvairiausiais būdais - iš faršo kepa saules arba ant mėsos patiekalo paišo linksmus veidukus. Tačiau jos dukra mieliau renkasi avokadą. Tiesa, R.Kulvinskytė pasakoja, kad jos dukra vos gimusi atsidūrė reanimacijoje, o vėliau mergaitę dėl mažakraujystės grėsmės teko nuolat stebėti medikams.

Lietuvoje sparčiai plintanti mada vaikus auginti pagal vegetarinės ar net veganinės mitybos pricipus kelia nerimą medikams. Apie maisto įpročius ir pokyčius LRT TELEVIZIJOS pokalbių laidos „Svarbios detalės" dalyviai ne tik prisimins neseniai Lietuvą sukrėtusį atvejį, kada, kaip manoma, dėl veganinės mitybos į gydymo įstaigą buvo atvežtas nusilpęs kūdikis.

Kartais tėvai, saugodami savo vaikus nuo tariamai pavojingos aplinkos, ne tik stipriai perlenkia lazdą, tačiau ir rizikuoja jų gyvybe. Apie tai laidoje kalbės ir sunkiai suvokiamas istorijas pasakojęs medikas sulauks ir emocionalios R. Kulvinskytės reakcijos. „Kaip jūs nepradedat smaugti tėvų, aš nesuprantu. Aš pradėčiau smaugti", - emocijų nevaldė dvimetę dukrą auginanti R. Kulvinskytė.

E. Mildažytės nuomone, Lietuvoje seniai nebuvo karo, todėl visos naujos mitybos mados yra dėl pernelyg gero gyvenimo. „Kad ir ne dėl karų, o tiesiog dėl klimatinių sąlygų. Jei nebūtų galimybės į Lietuvą įvežti vaisių, daržovių iš kitų šalių? Kas lieka? Koks pasirinkimas?"

Kitas aspektas, kai pasakojama vaikams, iš ko atsiranda mėsa. O jūs pasakojate vaikams, pavyzdžiui, iš ko atsiranda jų pagalvytės? Arba jų striukės?" - kalbės E.Mildažytė.

Laidoje pirmą kartą viešai ryžosi prabilti ir nusilpusio kūdikio mama. Jokiose televizijos laidose iki šiol nekalbėjusi moteris ne tik pateiks savo versiją, tačiau ir šeimos patirtus išgyvenimus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis