Živilė Vaškytė: geriausi mokytojai yra vaikai

Visai neseniai po motinystės atostogų į televizijos eterį sugrįžusi Živilė Vaškytė - Lubienė – sąmoningos ir sveikos motinystės pavyzdys.

Garsus Lietuvos televizijos veidas, žurnalistė, TV laidų ir renginių vedėja, viešųjų ryšių ir komunikacijos specialistė, laidos „Rytas su LNK“ vedėja, ketverių Fridos ir vienerių Herkaus mama džiaugiasi pilnaverte motinyste, besitęsiančia karjera bei prisideda prie svarbių projektų. Kalbamės su Živile apie sveiką šeimos gyvenimo būdą ir vaikų įsiliejimą į jos gyvenimą.

Kaip pasikeitė Jūsų gyvenimas susilaukus mažylių?

Gimus vaikams, gyvenimas pasikeitė iš esmės. Tiek kalbant apie kasdienę rutiną, tiek apie vidinius dalykus. Bet pokyčiai tik į gerą. Juk tam ir susilaukiame vaikų, kad mūsų gyvenimas pasikeistų, kad galėtume daugiau duoti nei imti. Vaikai man suteikė pilnatvę, ramybę ir paspirtį ieškoti savęs, savo esmės, imtis dvasinių pokyčių. Esu labai jiems dėkinga. Jie - mano mokytojai.

Žinome, jog propaguojate sveiką gyvenimo būdą, nevartojate mėsos, svaigalų, užsiimate joga. Ką visa tai Jums davė ir kodėl nusprendėte gyventi būtent taip?

Esu tikra, kad sąmoningumas aplanko kiekvieną. Tik kiekvienam savas laikas. Džiaugiuosi, kad mane tai aplankė.

Nuskambės gal kažkam drastiškai, bet labai gera žinoti, kad niekam nereikėjo mirti, kad pavalgytum. Jeigu ieškote atsakymų į esminius gyvenimo klausimus, ieškote savęs, einat dvasiniu keliu, visų pirma reikia apsivalyti.

Kol žmogus svaiginasi, kad ir netiesiogiai kažką žudo, skriaudžia, naikina, tai tikrai trukdo, užkerta daug kelių ir smukdo. Svaigalai sukuria iliuziją tik tam momentui. O paskui prasideda nuosmukis. Jau nekalbant apie fizines kančias ryte.

Aš suprantu, kad žmonės bando taip užsimiršti, pajusti laimę, įlįsti į kažkokį burbulą, bet… jis sprogsta. O tada ateina nusivylimas, liūdesys, savigrauža, kartėlis ir kiti tamsūs ir smukdantys jausmai.

Aš viso to atsisakiau, kai ėmiau lauktis pirmagimės. Ir nebegrįžau į tai. Atradau, kad laimė, meilė, pilnatvė, džiaugsmas ir kiti mūsų trokštami dalykai slypi visai kitur.

Kokį gyvenimą gyvena Jūsų vaikai? Ar jie taip pat yra vegetarai? Kodėl?

Visa mūsų šeima eina tuo pačiu keliu. Tiek kalbant apie maistą, gyvenimo būdą, tiek apie dvasinius dalykus. Padedame vieni kitiems augti, tobulėti.

Į ką labiausiai atkreipiate dėmesį auginat ir auklėjant savo vaikus?

Siekiu pajausti juos kuo labiau. Visada stengiuosi išsiaiškinti, kodėl nutinka viena ar kita situacija, kokios priežastys, kaip galiu padėti vaikui ar ką pati turiu iš tos situacijos išmokti.

Mano, kaip mamos misija, užauginti juos laimingais, sveikais, mylinčiais ir sąmoningais žmonėmis. Ir pati turiu būti geresnė, kad galėčiau būti pavyzdžiu, tad mokydama juos, mokausi ir pati. Mes tikrai galime iš jų daug ko išmokti.

Man labai gera matyti, kaip jie džiaugiasi, atrodytų, paprastais ir mums įprastais dalykais, kokie jie atjaučiantys, empatiški, geros prigimties. Jie mato pasaulį kitaip. Daug įdomiau ir spalvingiau. Ir nuoširdžiau.

Sąmoningai tobulinate savo vidų, kokius atradimus patyrėte pakeitusi gyvenimo būdą?

Ėmus maitintis vegetariškai, atsisakius svaigalų, kūno pokyčiai neišvengiami. Pajaučiau visapusišką palengvėjimą. Sveika mityba tikrai labai svarbi ne tik galvojant apie kūną. Kol fizinis kūnas užsikimšęs ar užterštas, sunku ir sielai jame skleistis.

Iš naujo atradau jogą. Ir ne tik fiziniam kūnui stiprinti, bet ir dvasiniam puoselėti. Atėjo tikrai daug atradimų, gavau daug atsakymų ir suvokimą, kaip reikia gyventi, kad jaustum vidinę pilnatvę.

Šis pasaulis mus įstumia į rėmus, sistemą ir atrodo, kad taip reikia ir gyventi. Nes visi taip gyvena, visi taip daro.

O kai atsigręži į save, gauni žinių, suvoki, kad neprivalai tūnoti toje dėžėje, o gali pats susikurti aplinką, kurioje bus geriau gyventi.

**

Živilė Vaškytė yra konferencijos apie sąmoningą motinystę “Sveika ir laiminga mama”, kuri vyks gegužės 6 dieną “Compensa” koncertų salėje, ambasadorė. Čia pranešimus skaitys pasaulinio lygio pranešėjai – pasaulyje pripažintas medicinos mokslininkas Thomas Aksnes iš Norvegijos ir emocinio intelekto lavinimo instruktorė, asmeninio augimo mokymų centro „SoulACTION“ ir „Moters Magijos Mokykla“ įkūrėja Andrė AMIYA Pabarčiūtė iš Lietuvos. Pranešėjų misija – padėti moterims atrasti savo vidinę stiprybę, sveikatos šaltinį ir išmintį, kuri įgalina sukurti puikius santykius šeimoje ir moters talentus bei norus realizuojantį gyvenimo būdą.

Daugiau informacijos apie renginį ir bilietus galite rasti www.mamosdiena.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis