Vilniaus gatvėse praeiviai su šypsenomis lydėjo neeilinį kūdikių paradą

Gegužės 7-13 dienomis yra Europos vaikų nešiojimo (nešioklių) savaitė - „European Babywearing week“. šių metų jos šūkis – „Nešiojimas jungia!“

Pirmą kartą ji apjungė tiek daug Lietuvos mamų, kurios augina mažylius ir juos nešioja. O kas gi užaugina vaiką jo nenešiojęs? Aktyviai feisbuko grupėje apie vaikų nešiojimą bendravusios mamos iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių nusprendė susiburti ir nešiojimo idėją paskleisti savo miestuose.

Vidurdienį Lukiškių aikštėje pradėjo rinktis mamos (ir tėčiai!) su įvairaus amžiaus mažyliais nešioklėse. Atkeliavo tiek vos kelių savaičių naujagimiai, tiek bėgiojantys, bet mamos artumo vis dar pasiilgstantys vaikai.

Susirinkęs spalvingas maždaug 40 skirtingų nešioklių seginčių mamų būrys iškart patraukė praeivių žvilgsnius, vertė gerokai sulėtinti žingsnį ir iš širdies nusišypsoti – juk ne kasdien miesto centre gali išvysti tokį smagų reginį.

Organizatorių nuotr.

Ergonominėmis nešioklėmis, vaikjuostėmis, slingais ir mei tai nešinos mamos (ir tėčiai!) pajudėjo Gedimino prospektu, Katedros link.

Nusitiesė išties įspūdinga eisena – čiauškančios mamytės, smalsiai pasaulį iš nešioklių stebintys arba giliai įmigę mažyliai bei išdidūs, savo lobį nešantys, tėčiai.

Gedimino prospektu greitu žingsniu zuję biurų darbuotojai bei Vilnių lankantys turistai prašė fotografuotis, kalbino.

Nešioklių eisena (arba paradas, kaip mamos vadino) pasiekė Katedros aikštę, kur jas pasitiko muzika, o šokio su nešioklėmis mokytoja Rūta pakvietė „flash mob'ui". Ekspromtu mamos sustojo ratu ir įsijungė į įspūdingą ir nuoširdų šokį.

Renginiu siekta parodyti, kad nešiojami vaikai – išties laimingi, nes jie gali visur ir visada dalyvauti šeimos gyvenime, nuolat jausti mamos artumą ir niekada neprarasti ryšio su ja.

Mokslo įrodyta, kad nuolat nešioklėse nešiojami vaikai greičiau vystosi tiek fiziškai, tiek psichologiškai, nes jiems nereikia nerimauti dėl mamos artumo išlaikymo, nereikia ilgu verksmu prašyti valgyti ar pervystyti – nešiojanti mama labai greitai pajunta mažylio poreikius ir į juos atsiliepia.

Nešioti vaikus lengva, jei pasirenkama patogi ir saugi nešioklė – tą mamos tikrai žino. Jos daug mėnesių diskutuoja, renkasi geriausias nešiokles, ieško patirties užsienio forumuose – rasta informacija dalijasi, aptaria. Tad nenuostabu, kad net dvimetukas, nešamas nešioklėje, nekelia mamai diskomforto, neslegia pečių, o netgi atvirkščiai, kalbina ir juokina praeivius, jaukiai įsitaisęs nešioklėje ant nugaros – kur patogiausia nešti paaugusį mažylį.

Naujagimiuko netgi nesimato nešynėje – jis apgaubtas minkšto audinio vaikjuoste lygiai tokioje pozoje, kokioje ką tik buvo mamos pilvelyje ir dabar ramiai snaudžia girdėdamas mamos širdies plakimą.

Renginiu siekta parodyti, kad nešiojami vaikai – išties laimingi, nes jie gali visur ir visada dalyvauti šeimos gyvenime, nuolat jausti mamos artumą ir niekada neprarasti ryšio su ja.

Mamos šypsosi – kaip gera susitikti mieste, visoms kartu pasivaikščioti, apžiūrėti skirtingas nešiokles, gauti gerų patarimų, kaip nešioti, kaip saugoti nugarą, kaip užimti nešioklėje nenuoramą mažylį ar netgi - kaip žindyti kūdikį jo neišimant iš nešioklės.

Nešioklių daug ir įvairių, o mamų rankos laisvos – jos gali pamojuoti praeiviui, susikibti draugiškam šokiui bei nusifotografuoti asmenukei bendraminčių būryje.

Straipsnį parengė Violeta Žekonienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis