5 patarimai tėvams, norintiems vaikus auginti ekologiškai

Natūralu, ekologiška, sveika. Dabar madinga apie tai kalbėti. Bet gal tikrai verta žinoti, kas gali pakenkti sveikatai? Konsultuoja Baltijos aplinkos forumo projektų koordinatorė, cheminių medžiagų ekspertė ekologė Zita Dudutytė.

Kokia namų aplinka draugiškiausia kūdikiui?

Suaugusieji vidutiniškai 65, o naujagimis – net 95 proc. laiko praleidžia namuose. Norėdami, kad būtų gražus, kas keleri metai būstą perdažome, atnaujiname. 

Daugelyje dažų, lakų, skiediklių, tirpiklių, klijų, dekoratyviųjų dangų, glaistų yra nuodingųjų ir degių medžiagų. Visa tai kaupiasi dulkėse, kurias įkvėpiame. Įsirengiant naują būstą reikėtų vengti plastikinių langų, grindų, sienų, lubų dangų. 

Plastiko sudėtyje esantys junginiai gali sukelti vėžį, pažeisti lytines funkcijas. Netinka Kinijoje pagamintos granito, marmuro, glazūruotos plytelės, nes viena sudedamųjų medžiagų – radonas gali paskatinti kraujo ir plaučių vėžį. 

TAIP PAT SKAITYKITE:
Ar žindomam vaikui vasarą reikia papildomai vandens?
10 žaidimų dabartiniams vaikams, kuriuos vaikystėje žaidėte jūs patys.


Rinkitės medinius langus, medines grindis, kamštinę dangą, natūralų linoleumą. Sienas, grindis, baldus dažykite vandeniu skiedžiamais dažais. Juos galima plauti vandeniu ir muilu, jie ne tokie pavojingi kaip aliejiniai, aerozoliniai. Tieskite natūralios medžiagos kiliminę dangą iš medvilnės, vilnos, bambuko, kanapių, nendrių.

Tinkamiausia baldai - mediniai

Prekiaujama vis daugiau baldų, užuolaidų, kilimų, užtiesalų, kurie apdirbti degumą mažinančiomis medžiagomis (žymimos PBDE, HBCD). Dėl ypatingo dėmesio vaikų saugumui Didžiojoje Britanijoje reikalaujama, kad vaikų pižamos, patalynė, užuolaidos būtų apdirbamos šiomis medžiagomis.

Tačiau jos pavojingos sveikatai, kaupiasi gyvūnų ir žmonių organizme, ardo hormonų sistemą, o kaip paveikė nervų sistemą ir vystymąsi, paaiškėja tik po kurio laiko. Rinkitės medinius baldus, maitinimo kėdutę, kūdikio lovytę – taip pat medinę. Kartais tėvai lovytę iškeičia į maniežą. Tai prastas sprendimas, nes plastikinės, sintetinės medžiagos kenkia mažylio sveikatai, o nestabilus dugnas yra nesaugus.

Vaikams sveikiausi - mediniai baldai.
Shutterstock nuotr.

Pirmais metais į lovytę reikėtų kloti kokoso čiužinį, kuris kietas, todėl labai tinka dar nesusiformavusiam vaiko stuburui. Antrais gyvenimo metais tinkamesnis grikių čiužinys ir grikių lukštų pagalvė. Antklodė – vilnonė. Mažytį renkite natūralios medžiagos drabužiais, naudokite ekologiškas daugkartines sauskelnes.

Pirmenybė - ekologiškoms švaros priemonėms

Vis dažniau alergiją (ūmią slogą, akių ar odos perštėjimą, uždegimą) ar kontaktinį dermatitą sukelia skalbimo priemonės, nes jose yra alergenų. Kartais net nereikia skalbti, staigią alerginę reakciją gali paskatinti vien aštrus skalbiamųjų miltelių kvapas ar dulkės. Drabužiuose likusios skalbiamųjų priemonių dalelės patenka ant odos, ją dirgina, sunaikina apsauginę riebalų plėvelę, todėl oda sausėja, skeldėja, peršti, atsiranda žaizdelių. 

Vaikai be galo smalsūs, nori viską paliesti, paragauti, todėl gana dažnai „paskanauja“ skalbiamųjų priemonių, o jas pačiupinėję rankytėmis trina akis, kiša į burną. Ieškokite ekoženklu („Gėlė“, „Gulbė“, „Mėlynasis angelas“, „Vandens lelija“) pažymėtų skalbimo miltelių ar skirtų jautriems žmonėms, vaikams, kurių sudėtyje fosfatai neviršytų 5 proc. Muilas, minkštikliai, balikliai, šveitimo priemonės – visų šių prekių galima rasti ekologiškų prekių parduotuvėse.

Maistas: lietuviškas ar importinis?

Pusės metų mažylis pradeda valgyti kieto maisto. Idealu, jei ekologiško. Šiuose maisto gaminiuose nėra sintetinių maisto priedų, jie neužteršti cheminėmis medžiagomis, sudėtyje nėra genetiškai pakeistų produktų. Ekologiškų daržovių, vaisių, kruopų galima nusipirkti turguje, ekologiškose mugėse, parduotuvėse, ūkiuose. Antra vertus, net ir neekologiškų prekių parduotuvėje pirktas lietuviškas produktas yra kur kas patikimesnis ir sveikesnis už atvežtą.

Maisto nedėkite į vienkartinius indus, kurie didina teršalų kiekį aplinkoje, o šildyti skirtų vienkartinių indų sudėtyje esančios kenksmingos medžiagos gali patekti į maistą. Patikimų gamintojų vaikams skirtos plastikinės lėkštutės yra saugios. Kūdikiams maitinti saugiausia naudoti stiklinius ar iš plastiko PET ar PP (žymimų skaičiais „1“ ir „5“) pagamintus buteliukus. Čiulptukus rinkitės silikoninius, nes pagaminti iš latekso gali išsiskirti medžiagų, sukeliančių alergiją, vėžį.

Rinkimės natūralių medžiagų žaislus

Nors į apyvartą turėtų patekti tik saugūs žaislai, iš tikrųjų taip nėra. Minkštos lėlės, kamuoliai, plaukiojimui skirtos priemonės, minkšti plastikiniai žaislai, kuriuos mažyliai čiulpia ir kandžioja, kelia didžiulę grėsmę sveikatai. Jų gamybai naudojama medžiagų (ftalatai, jie dažnai nenurodomi net etiketėje), nuo kurių daiktai tampa minkšti ir lankstūs.

Vaikų žaisluose vis dar gali pasitaikyti ftalatų, kurių poveikis sveikatai yra neigiamas.
Shutterstock nuotr.

Ši nuodingoji medžiaga nuolat išsiskiria iš gaminio, ypač, pavyzdžiui, žaislą čiulpiant. Europos Sąjunga draudžia žaislams naudoti šias medžiagas. Jų yra ir tamsoje švytinčiose žvaigždėse, žaisliukuose, apyrankėse, karoliuose. Spalvotas skystis, kuriuo būna pripildytos puodelio sienelės, raktų pakabukai, gali būti itin pavojingas, nes nurijus gali kilti stiprus plaučių uždegimas.

Kreidelių, pieštukų, dažų, klijų, modeliavimo priemonių, surenkamųjų laivų, mašinų modeliukų sudėtyje gali būti ftalatų, sunkiųjų metalų, odą dirginančių tirpiklių, alergiją sukeliančių konservantų. Vaikams dovanokite medinius, paprasto molio, nelakuotus, nedažytus žaislus, medžiagines ar megztas lėles.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis