Kam kūdikiui kepurė, jei jis namuose?

Kepurė, ypač pirmaisiais vaiko gyvenimo mėnesiais, yra viena svarbiausių aprangos detalių. Tik mažyliui taip atrodo ne visuomet - kepurytę jis galbūt dėvi nenoriai, muistosi. Kaip išmokyti vaiką dėvėti kepurę nesuvaržant jo laisvės ir neverčiant jaustis nepatogiai?

Iki galo nesutariama, reikia ar ne kūdikiui kepurės

Mažylis, iki išvysdamas šį pasaulį, pripranta prie itin jaukios, šiltos ir saugios aplinkos - mamos gimdos. Vaikui gimus, svarbu užtikrinti, kad jis jaustųsi taip pat gerai ir saugiai. Todėl naujagimiams beveik visada uždedamos vaikiškos kepurės.

Kai kurie pediatrai, pavyzdžiui, JAV Pediatrijos akademijos atstovas Howardas Reinsteinas, tikina, kad kūdikiui kepurę dėvėti būtina tik tuo atveju, jei oro temperatūra yra vėsi. „Sveiki, išnešioti vaikai namuose kepurės dėvėti neprivalo", - sako H.Reinsteinas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kokia apsauga nuo uodų geriausia vaikams?

Visgi daug kitų specialistų pabrėžia, kad kūdikis, dar nesulaukęs 6 mėnesių, beveik negali reguliuoti savo kūno temperatūros, todėl geriausia, kad patalpose jis dėvėtų kepurytę. Ypač jei tai yra ruduo arba žiema. Esant neaukštai oro temperatūrai, jūsų mažylis gali greitai sušalti, nes daugiau nei pusė kūno šilumos yra netenkama būtent per galvos odą.

Vaikui sulaukus pusės metų, kepurytės vis dažniau galima atsisakyti.

Nuo ko saugo kepuraitė?

Kepurė jūsų mažylį apsaugo ne tik nuo šalčio, bet ir nuo saulės. Kol vaikas dar visai mažas, plaukų jis turi itin nedaug ir tiesioginiai saulės spinduliai gali lemti galvos odos nudegimą.

Naujienų ir patarimų tėvams portalas „Kids Health" rašo, kad dažnai naujagimio ausys gali būti neįprastos formos - pasitaiko atvejų, kai vaiko ausys būna atlėpusios ar kitaip deformuotos. Vaikiška kepurytė pirmaisiais mažylio gyvenimo mėnesiais padeda formuotis taisyklingai vaiko ausies formai.

Kaip pripratinti mažylį prie kepurės? 4 patarimai

1. Jeigu mažylis kepurę dėvi itin nenoriai, muistosi, irzia, greičiausiai tiesiog išrinkote netinkamą kepurės dydį. „Mažyliai yra labai aktyvūs, jie nori laisvai judėti, pažinti pasaulį, todėl svarbu, kad niekas netrukdytų. Jei pasirinkote per didelę arba per mažą kepurę, vaiką tai erzina, apsunkina jo judėjimą, todėl jis ir nenori dėvėti kepurės", - sako beveik dvejų metų sulaukusio Taduko mama Inga Mačiūnienė, elektroninės parduotuvės vaikams „Gydu.lt" savininkė.

2. Visai mažas, ką tik gimęs vaikas negali pasakyti, kaip jis jaučiasi ir ko nori. Tačiau mažyliui paaugus, būtinai leiskite jam pačiam rinktis kepurę - gal jam patiks ryškiaspalvis paprastas galvos dangalas, galbūt pasirinks kepurę su lapės ausytėmis ar pan. Svarbu, kad vaikui kepurė patiktų, tada jis ją noriau dėvės ir nesimuistys.

3. Norėdami pripratinti vaiką prie nuolatinio kepurės dėvėjimo, kartais apmaukite ją ir namuose, ne tik lauke. Kasdien po pusvalandį ar valandą praleidęs su kepuryte, mažylis pripras prie jausmo ir kepurė jam taps natūraliu dalyku. Vaiko ožius dėl kepurės galėsite pamiršti visam laikui. „Mano Tadukas kepurę iš pradžių dėvėdavo nenoriai - vis taikydavosi ją nusiplėšti nuo galvos. Tačiau aš kasdien trumpam vis ją uždėdavau namuose - net ir 15 minučių ar pusvalandžiui. Ilgainiui jis priprato prie kepurės ir dabar, kai einame į lauką, pats čiumpa kepurę. Jokių rūpesčių", - patirtimi dalijasi Inga Mačiūnienė.

4. Rodykite pavyzdį patys. Kai Tadukas muistydavosi ir bandydavo nusiimti kepurytę, tada Inga su vyru rodydavo pavyzdį - patys apsimaudavo po kepurę. „Tada grožėdavomės prieš veidrodį kepurėmis. O Tadukas, kaip ir visi vaikai, yra linkęs mėgdžioti tėvus, tad greitai ir pats priprato dėvėti kepurę ir ja džiaugtis", - kalbėjo I.Mačiūnienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis