6 patarimai, kaip pačiai išmokti pasitikrinti krūtis ir nepražiopsoti vėžio

Krūties vėžys yra dažniausiai moterimis nustatomas piktybinis navikas ir dažniausia jų mirties nuo vėžio priežastis Lietuvoje ir kitose šalyse. Kasmet ši liga pirmą kartą nustatoma daugiau kaip 1300 šalies moterų. Kaip išmokti pačiai pastebėti pirmuosius pavojaus ženklus?

Konsultuoja Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Neinfekcinių ligų profilaktikos skyriaus visuomenės sveikatos administratorė Milda Andriūnaitė.

Geriausia krūtis apsičiupinėti pirmosiomis dienomis po menstruacijų. Kaip teisingai reikėtų atlikti krūtų savityrą?

Šeši patarimai kiekvienai moteriai.

1. Atsistokite tiesiai priešais veidrodį, rankas nuleiskite. Apžiūrėkite, ar nepakitusi krūtų spenelių forma, ar jie neįtraukti, ar nepakito odos spalva ir paviršius. Jeigu spenelis pakitęs, ar atsirado išskyrų, nebandykite spausti sekreto.

2. Padėkite abi rankas ant juosmens, alkūnes pasukite pirmyn ir įtempkite krūtinės raumenis. Apžiūrėkite krūtis iš vieno ir kito šono.

TAIP PAT SKAITYKITE:

7 frazės, kurių nevalia sakyti besilaukiančiai moteriai

3. Pakelkite rankas virš galvos, pasisukiokite - tai padės pamatyti krūtų pakitimus.

4.Padėkite rankas ant juosmens, pasilenkite į priekį ir stebėkite krūtų formą, kontūrus, įdubimus.

5. Apžiūrėjusios krūtis, tyrimą pratęskite apčiuopdamos. Pradėkite nuo krūtinkaulio viršaus. Ištiestais pirštais lengvai glostykite krūtis. Kad lengviau slystų pirštai, galima pasitepti kremu. Kaire ranka glostykite dešinę krūtį, dešine - kairę. Taip reguliariai tikrindamos krūtis, pastebėsite atsiradusius mažiausius pakitimus.

6. Atsigulkite. Po dešiniu petimi pasidėkite nedidelę pagalvėlę ar sulenktą rankšluostį. Dešinę ranką pakiškite po galva - taip krūtys tolygiau išsidėstys ant krūtinės ląstos. Nuo pažasties trijų pirštų pagalvėlėmis lengvais, vidutiniais ir stipriais paspaudimo judesiais tikrinkite krūtinę. Ranka turėtų judėti tiesiomis linijomis ir apimti visa krūties plotą, nukeliauti iki krūtinkaulio, tada grįžti atgal.

Jei pastebėjote bet kokių pakitimų, būtinai kreipkitės į gydytoją!

5 patarimai, kaip gyventi, kad rizika susirgti krūtų vėžiu būtų kuo mažesnė?

- Kaip galima ilgiau maitinkite kūdikį krūtimi.

- Stenkitės vengti nutukimo.

- Sveikai maitinkitės, vartokite daug daržovių ir vaisių, venkite gėrimų su saldikliais, riebių produktų ir rafinuotų angliavandenių. Valgykite liesus baltymus, pvz., žuvį ar vištienos krūtinėlę. Valgykite neskaldytų grūdų angliavandenius, vietoje gyvulinių riebalų vartokite augalinį aliejų.

- Būkite fiziškai aktyvi. Tyrimai parodė, kad padidinus fizinį aktyvumą net ir vyresniame amžiuje krūties vėžio rizika sumažėja nuo 10 iki 30 proc. Kad pasiektumėte efektą, reikėtų 5 dienas per savaitę vaikščioti vidutiniškai po 30 min. per dieną.

- Saikingai vartokite arba visai atsisakykite alkoholio ir nerūkykite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis