9 klausimai apie negimdinį nėštumą

Nors testas rodo dvi ryškias juosteles, nėštumo nebėra. Gemalo pūslelė prisitvirtino ne ten, kur reikia, ir negali vystytis. Kada būna negimdinis nėštumas ir ką tokiu atveju daryti? Konsultuoja gydytoja akušerė genetikė ginekologė Ingrida Kravčenkienė.

- Kas yra negimdinis nėštumas? 


- Tai nėštumas, kuris vystosi ne gimdoje. Jis gali vystytis gimdos kaklelyje, nors taip būna itin retai, bet labai pavojinga moters sveikatai, bei kiaušidėje, kiaušintakyje ar pilvo ertmėje. Jeigu apvaisintas kiaušinėlis dėl kokių nors priežasčių nepasiekia gimdos, o prisitvirtina kur nors pakeliui, tai ir yra negimdinis nėštumas. Jis negali įprastai vystytis ir augti.


Dažniausiai negimdinis nėštumas vystosi vadinamojoje ampulinėje kiaušintakio dalyje. Kiaušintakis turi gaurelius, panašius į žmogaus rankos pirštus, kurie „sugauna" apsivaisinti atriedėjusį kiaušinėlį. Ir kai pasirodo sperma, vyksta apvaisinimas. Tada jau kiaušinėlis ritasi iki gimdos ir besirisdamas gali kur nors nuklysti ar apsivaisinti, pavyzdžiui, plačiausioje kiaušintakio dalyje.


- Kodėl kartais apvaisintas kiaušinėlis nepasiekia gimdos? 


- Dažniausia priežastis yra sulipęs kiaušintakis, nes tada kiaušinėlis negali nusiristi į gimdą. Spermai dar gali pratekėti, o kiaušinėlis, kuris yra gerokai didesnis už spermatozoidus, riedėdamas įstringa. Nuo apvaisinimo per savaitę kiaušinėlis turi pasiekti gimdą ir joje įsitvirtinti.


Jeigu per savaitę nėštumo gimdoje nematyti, vadinasi, kiaušinėlis kažkur pakeliui „pakibo", nebegali toliau ristis ir tai gali būti pavojinga moters sveikatai. Dažniausiai kiaušinėliui, nepatekusiam į gimdą, nebūna kuo maitintis ir jis žūsta. Tada moteris laiku sulaukia mėnesinių ir net gali nežinoti apie negimdinį nėštumą.


- Kas nutinka, kai kiaušinėlis vis dėlto randa kur prisitvirtinti ir bando vystytis?


- Jeigu kiaušinėlis įsikibo, kaip dažniausiai būna, į kiaušintakį, „prisijungia" prie kraujotakos ir gauna šiokią tokią mitybą. Kiaušintakio sienelė yra panaši į gimdos, todėl gali įsikibti. Tada kiaušinėlis pradeda augti. Kiaušintakio sienelė yra gerokai plonesnė už gimdos sienelę, todėl išsipučia ir sprogsta. Kadangi kartu plyšta ir kraujagyslės, į pilvo ertmę išsilieja kraujas. Jeigu jo išsilieja labai daug, kyla grėsmė moters sveikatai ir gyvybei. Senais laikais, kai negimdinis nėštumas dar nebuvo diagnozuojamas, tai buvo viena dažniausių jaunų moterų mirties priežasčių.


- Kas paskatina negimdinį nėštumą? Ar turi įtakos moters amžius?


- Negimdiniam nėštumui amžius įtakos praktiškai neturi. Tik pastoti vyresnėms moterims sunkiau ir didesnė gemalo žūties tikimybė. Daugiausia įtakos negimdiniam nėštumui turi lytiškai plintančios ligos, ypač negydytos ar ne iki galo išgydytos, nes pakeičia įprastą kiaušintakių anatomiją. Sudarko įprastą kelią, kurį turi įveikti gemalas tam, kad ateitų į gimdą ir įsikabintų, įaugtų.


Kartais pats organizmas sugeba pašalinti ne vietoje esantį gemalą, tačiau dažniausiai tenka įsikišti gydytojams. Laukti, kol pasišalins pats, labai pavojinga. Gydytojai, ištyrę nėštumo hormonų svyravimus, gali išsiaiškinti, kelia negimdinis nėštumas pavojų moters sveikatai ir gyvybei ar ne. Gydant dažniausiai pavyksta negimdinį nėštumą pašalinti be komplikacijų.


- Kokių komplikacijų gali būti pašalinus negimdinį nėštumą?


- Didžiausia komplikacija yra pats negimdinis nėštumas. Gali plyšti kiaušintakis, moteris gali nukraujuoti, jeigu priežastis nėra laiku nustatyta. Jeigu ne vietoje esantis nėštumas nustatytas laiku, tada dažniausiai yra atliekama operacija ir arba prapjaunamas kiaušintakis bei pašalinamas su nėštumu susijęs audinys, arba audiniai, kuriuos gemalas pažeidė, arba pašalinamas visas kiaušintakis kartu su gemalu. Priklauso, kokio laipsnio yra pažeidimas. Kartu pašalinamas pilvo ertmės kraujas.


Dažniausiai atliekama laparoskopinė operacija be pjūvio. Tačiau jei negimdinis nėštumas nebuvo laiku diagnozuotas, nes moteris nesikreipė į gydytojus ir labai smarkiai nukraujavo, kartais prireikia ir įprastos operacijos. Tada daromas pjūvis. Laiku diagnozavus negimdinį nėštumą gydymas išties duoda gerų rezultatų.


- Ar negimdinis nėštumas turi įtakos vėlesniam vaisingumui?


- Ir taip, ir ne. Kadangi kiaušintakiai yra du, tai galima susilaukti vaikų, net jei vienas pašalintas. Antra vertus, ne vietoje esančio nėštumo atsiradimo priežastis dažnai būna liga, kuri pažeidžia abu kiaušintakius. Kartais vieną labiau, o kitą mažiau.


Jeigu buvo negimdinis nėštumas, dėl kurio teko pašalinti vieną kiaušintakį, o kitas, pažeistas uždegimo, liko, didelė tikimybė, kad ir kitas nėštumas bus ne vietoje. Todėl yra didesnė tikimybė, kad negimdinis nėštumas pasikartos toms, kurioms toks jau kartą buvo, nei niekada negimdžiusioms moterims. Tačiau tai lemia ne pats negimdinis nėštumas, o priežastis, dėl kurios atsirado.


Antra vertus, jeigu uždegimas išgydytas ir kiaušintakio praeinamumas visiškai geras, didelė tikimybė, kad vaikutis gerai vystysis ir gims. Maža tikimybė, kad pasikartos negimdinis nėštumas yra ir tada, kai buvo dėl kitų priežasčių, kurios buvo pašalintos, tarkim, dėl to, kad vaisius buvo netaisyklingai užsimezgęs arba nepakankamai greitai judėjo ir per savaitę nespėjo pasiekti gimdos.


Jeigu moteris neturėjo negimdinio nėštumo, rizika, kad toks bus, labai maža, ypač jei nesirgo kiaušintakių uždegimu. Todėl būtina gerai išsigydyti kiaušintakių uždegimus ir lytiškai plintančias ligas.


- Ką daryti, kad būtų kuo mažesnė negimdinio nėštumo rizika?


- Reikėtų padaryti chlamidijų tyrimus, išsigydyti įvairiausias užkrečiamąsias ligas. Jeigu vienas kiaušintakis pašalintas, rekomenduojama pasidaryti testą ir išsiaiškinti, ar viskas gerai kitam. Jeigu nepraeinamas, lieka pagalbinės technologijos - dirbtinis apvaisinimas. Neverta net bandyti pastoti, nes arba nepavyks, arba nėštumas kaskart bus negimdinis. Ne vietoje nėštumas vystosi 1-2 moterims iš 100.


- Kuo skiriasi negimdinis nėštumas, esantis gimdos kaklelyje?


Jei gemalas prisitvirtina gimdos kaklelyje (kas būna dar rečiau negu kiaušintakyje), vadinasi, dėl tam tikrų priežasčių organizmas jo norėjo atsikratyti, bet prieš iškrisdamas įaugo. Tai labai rimta, juolab kad sunku diagnozuoti tokį nėštumą.


Būtina jį skubiai šalinti ir neleisti vystytis. Šalinti reikia kuo anksčiau, nes gimdos kaklelio audiniai skiriasi nuo gimdos, jis yra kietas. Vėliau kaklelis gali plyšti, moteris pradeda smarkiai kraujuoti ir neretai tenka šalinti visą gimdą. Tokio nėštumo nesukelia uždegiminiai procesai ar lytinės ligos ir tikimybė, ar jis pasikartos dar kartą, tokia pati yra ir toms, kurioms taip jau buvo, ir dar negimdžiusioms. Bet ji labai maža.


- Vadinasi, sužinojus apie nėštumą labai svarbu laiku kreiptis į gydytoją...


- Taip, jeigu nėštumo testas teigiamas, reikia kuo greičiau eiti pas gydytoją ir pasitikrinti, ar vaisius gerai, taisyklingai prisitvirtino. Vienas rodiklių, pagal kurį yra nustatoma, ar nėštumas gerai vystosi, yra vadinamojo nėštumo hormono kiekis moters kraujyje.


Taigi, jeigu nėštumo testas rodo dvi juosteles ir gydytojas mato nėštumą gimdoje, viskas gerai. Jeigu nėštumo nematyti, yra atliekami kraujo tyrimai. Kai minėtojo hormono (chorioninio gonadotropino) kiekis kraujyje yra 500 vienetų, nėštumo dar gali nesimatyti. Jeigu jo yra 1500-2000 vienetų, jau turi matytis gimdoje. Kai jo nematyti, galima įtarti, kad yra nesivystantis nėštumas, blogai besivystantis arba negimdinis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis