10 dažniausių nėštumo mitų: kuo tikėti nereikia?

Nėštumas - ypatingas laikotarpis moters gyvenime, todėl nekeista, kad jį gaubia tam tikra paslapties skraistė, egzistuoja daug mitų, ką galima daryti, o ko - ne per devynis mėnesius. Jūsų dėmesiui - 10 bene dažniausių nėštumo mitų.

Mitas. Tai vienas iš nėštumo požymių, tačiau pasireiškiantis toli gražu ne visoms nėščiosioms. Patikimiausias signalas, kad esate nėščia - dingusios mėnesinės ir nėštumo testas, parodęs du brūkšnelius. Vykstant hormonų pokyčiams nėštumo pradžioje, krūties viduje esančios liaukos gali padidėti ir dėl to krūtys tampa stambesnės, tvirtesnės, jas liečiant jaučiamas nemalonus tempimas, tačiau tai nėra patikimiausias požymis patvirtinti nėštumą.


Krūtys nėštumo metu patiria ir kitų pokyčių: veikiant nėštumo hormonui ir dėl suaktyvėjusios kraujotakos, krūtų aureolės neretai patamsėja. Taip pat gali padidėti ir dar rudesni nei įprastai tapti mažyčiai iškilumai aplink spenelį, vadinamosios Montgomerio liaukos.


Tai iš tiesų nemalonus nėštumo palydovas, tačiau, kad ir kaip keistai skambėtų, jei jus pykina, tam tikra prasme galima džiaugtis, nes tai ženklas, kad nėštumas vystosi gerai. Pykinimas nėštumo metu kamuoja 75 procentus būsimų mamų.


Manoma, kad pykinimas nėštumo metu yra paveldimas, be to, susijęs su hormonais. Tyrimai parodė: moterų, kurias nėštumo metu dažniau pykina, kraujyje nėštumo hormono HCG koncentracija didesnė. Tarp aštuntosios ir dešimtos nėštumo savaitės šio hormono lygis pats aukščiausias, tai ir paaiškina, kodėl po dvyliktosios nėštumo savaitės pykina kur kas mažiau.


Nors ir turįs teigiamų pusių, itin stiprus pykinimas nėštumo metu yra truputį rizikingas. Moteris mažiau valgo ir geria, netenka skysčių, mažyliui tuomet gali trūkti svarbių mineralinių medžiagų ir vitaminų. Itin svarbu, kad besistengdamos pykinimą įveikti nėščiosios gautų pakankamai skysčių. Na, o jei jums tai kelia didelį nerimą, apsilankykite pas gydytoją, kad jis jums patartų, kokių veiksmų imtis.


Įrodymų apie cheminių plaukų dažų žalą vaikui nėra, dažyti plaukus nėštumo metu galima, tačiau tai daryti būtina saugiai! Visgi jei esate labai atsargi šiuo klausimu, atminkite, jog dažyti plaukus visada galima su cheminių dažų alternatyvomis, pavyzdžiui, spalvą paryškinančiu šampūnu, kuris gaminamas su natūraliomis dažančiomis medžiagomis.

Natūralių spalvos akcentų galite pasiekti ir pati: ištrinktus plaukus perskalaukite ramunėlių žiedų nuoviru ir citrinų sultimis, kad paryškėtų šviesūs plaukai; žalių graikinių riešutų lukštų nuoviru, jei esate brunetė; burokėlių nuoviru, kad būtumėte dar ryškesnė raudonplaukė. Dvi saujas pageidaujamos žaliavos apie pusvalandį pavirkite užpylusi 3/4 litro vandens, nukoškite. Perpilkite plaukus šiltu nuoviru. Paskui gerai išskalaukite plaukus.


Mitas. Jei nėštumas yra sklandus, nėra persileidimo rizikos, mylėtis tikrai nedraudžiama. Gydytojai pastebi, kad moterys gana retai klausia patarimo dėl lytinių santykių nėštumo metu, taigi, gal dėl to ir egzistuoja neatitinkančių realybės mitų.


Nuo lytinių santykių patariama susilaikyti tada, kai yra nėštumo patologija, ir bet koks makšties ar gimdos kaklelio dirginimas gali sukelti komplikacijų. Pasitaiko, kad dėl gimdos kaklelio nepakankamumo jis būna praviras, arba kai jis apsiūtas, tada rekomenduojame susilaikyti.


Kai nešiojamas ne vienas vaisius, esant placentos pirmeigai arba jei praeityje yra buvę keli priešlaikiniai gimdymai, patariame būti atsargesniems. O tai reiškia - mylėtis rečiau ir ne taip agresyviai. Idealiausios pozos - kai nėra spaudžiamas nėščiosios pilvas ir nėra smūgių į pilvą.


Mitas. Nėščioji visus devynis mėnesius ne tik gali, bet ir privalo būti stilinga. Juk gerai besijaučianti moteris spinduliuoja laime, jos organizmas galima laimės hormonus, kurių porciją gauna ir imdoje gyvenantis mažylis. Besilaukiančiai moteriai patariama turėti apie 6-12 drabužių komplektų. Vienokią aprangą reikėtų planuoti buvimui namuose, kitokią - išeigai.


Neverta susipirkti visų drabužių per kartą, nes pilvas auga kiekvieną mėnesį ir figūra keisis iki pat gimdymo. Rinkitės tai, kas jums tinka, patinka ir su kuo gerai jaučiatės. Trikotažas yra bene populiariausias besilaukiančiųjų pasirinkimas. Iš jo siūti drabužiai maloniai priglunda prie kūno, šildo, yra tamprūs, kuria jaukumo įspūdį. Drabužiai neturėtų varžyti judesių, taip pat svarbu, kad leistų kūnui kvėpuoti.


Mitas! Šiandien skrydžiai lėktuvu tampa kone kasdienybe. Jeigu gimdymo data dar toli, mama ir būsimas vaikelis yra sveiki bei jaučiasi gerai, kodėl gi nenuskridus kur paatostogauti. Žinoma, prieš tai būtina pasitarti su gydytoju ir gauti jo patvirtinimą, kad keliauti saugu. Idealu, jeigu norint pasiekti kelionės tikslą reikia skristi ne ilgiau kaip keturias valandas.


Oro linijų taisyklės, iki kada galima skraidyti būsimoms mamoms, skiriasi. Dažniausiai kūdikių besilaukiančias moteris visos oro linijos mielai skraidina iki 35 - 36 nėštumo savaitės. Paskutinį nėštumo trimestrą iš nėščiųjų gali būti pareikalauta gydytojos pažymos, kad moteris sveika ir dar ne laikas gimdyti. Nuo kada tiksliai reikia tokios pažymos, pasidomėkite toje kompanijoje, su kuria skrisite.


Skrydžio metu mažiausiai kartą per valandą turite atsistoti ir kelis žingsnius paeiti pirmyn ir atgal - taip atsipalaiduos kojų venos ir užkirsite kelią trombozei.


Pagrindinis argumentas prieš pernelyg dažną nėščiųjų skraidymą - lėktuve yra mažiau deguonies. Nors moksliniais tyrimai įrodyta, kad net ir skrendant ilgus nuotolius vaisiaus širdutė plaka vienodai greitai, kaip ir ant žemės,nepriklausomai, ar lėktuvas kyla, leidžiasi ar skrenda maksimaliame aukštyje. Tai mokslininkams yra neabejotinas ženklas, kad vaikas optimaliai aprūpinamas deguonimi. Triukšmas ir vibracija kūdikiui nekelia pavojaus.


Folio rūgšties reikia būsimai mamai ne tik pirmuosius tris mėnesius pastojus, bet ji rekomenduojama dar planuojant nėštumą. Yra daug mokslo duomenų, kurie folio rūgšties vartojimą sieja su mažesne nervinio vamzdelio defektų tikimybe.


Manoma, kad per metus pasaulyje gimsta apie 300 tūkstančių naujagimių su nervinio vamzdelio defektais, o moksliniai tyrimai rodo, kad tinkamas folio rūgšties vartojimas šių apsigimimų tikimybę gali sumažinti 70-75 proc.


Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama folio rūgšties paros norma (RPN) yra 200 mikrogramų. RPN taikoma sveikiems žmonėms, tačiau paprastai kai kurioms žmonių grupėms, dėl jų amžiaus, gyvenimo ypatybių, sveikatos pokyčių, nėštumo ar panašiai, medikai pataria vienų ar kitų veikliųjų maistinių medžiagų vartoti daugiau.


Mitų mitas. Mesti rūkyti rekomenduojama ne pastojus, o pusė metų iki tol. Tačiau jei to nepadarėte, nedelskite ir sužinoję apie nėštumą atssakykite šio žalingo įpročio. Ilgai rūkanti moteris vaikelio neišnešios be nėštumo komplikacijų.


Iš jų dažniausios: per mažas vaisiaus svoris, priešlaikis gimdymas, vaisius prasčiau aprūpinamas deguonimi. Tikra grėsmė nėštumui, vaisiaus sveikatai kyla tada, kai moteris per dieną rūko dešimt - dvidešimt cigarečių. Galima prigalvoti visokių savo elgesį pateisinančių priežasčių, bet nei viena iš jų nėra tinkama.


Negana to, tiriant nevaisingumo priežastis, nustatyta, kad net 13 proc. moterų, surūkančių ne mažiau kaip 20 cigarečių per dieną, nepastoja tik dėl to, kad rūko. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kenksmingos medžiagos, esančios tabako dūmuose (laisvieji radikalai, anglies monoksidas, cianidai, kadmis ir t. t.), veikia tiek moterų, tiek vyrų lytines ląsteles.


Na, jei turite asmeninį vairuotoją, žinoma, galite pasinaudoti tokiu siūlymu, tačiau įprastai nėra duomenų, kad nėštumo metu moteriai reikėtų uždrausti sėsti prie vairo. Saugos diržo automobilyje negalima atsisakyti jokiu būdu, net ir paskutinėmis nėštumo savaitėmis, kai jį segėti nepatogu. Tik saugos diržas gali užtikrinti jūsų ir kūdikio saugumą avarijos atveju.


Tyrimais įrodyta, kad saugos diržais prisisegusi nėščioji turi daugiau galimybių išsaugoti savo ir kūdikio gyvybę. Be to, neprisisegus kyla pavojus, kad būsima mama susidūrimo metu visa jėga trenksis į vairą. Dėl to gali atsiskirti placenta, prasidėti pirmalaikiai sąrėmiai, įvykti persileidimas.


Saugos diržas užtikrins optimalią apsaugą, kai jis bus perjuostas ne skersai pilvą, o tarp krūtinės ir pilvo. Juosmens diržas nėštumo metu turi eiti tarp pilvo ir šlaunų - avarijos atveju smūgis tolygiai pasiskirstys ir pilvukas bus apsaugotas. Kad važiuojant saugos diržas nejudėtų, galite papildomai pasidėti nedidelę pagalvėlę.


Labai patogus variantas - specialus diržo adapteris, fiksuojantis trijų taškų sistemą. Vairuotoja atsisėda ant lygios pagalvėlės, nuo kurios į viršų eina dviguba kilpa. Ji apima juosmens diržą ir išlaiko jį reikiamoje pozicijoje, kad važiuojant nejudėtų. Be to, nepamirškite, kad drabužiai visada turi eiti po diržu. Taip išvengsite nemalonaus spaudimo.


Nieko sau argumentas... Nėštumo metu valgyti nei už du, nei už tris tikrai nereikia. Papildomos energijos kūdikiui - kalorijų iš angliavandenių ar riebalų - nėščiosioms reikia tik nuo ketvirtojo mėnesio. Ir net tada jų reikia tik 10 proc. (250 kalorijų) daugiau nei iki tol. Tai yra maždaug nedidelis sumuštinis su sūriu bei obuolys.


Tačiau nuo nėštumo pradžios padidėja maistingųjų medžiagų poreikis. Kūdikio besilaukiančiai moteriai reikia 20 proc. daugiau baltymų, 30 proc. daugiau kalcio, 5 proc. daugiau cinko, 36 proc. daugiau vitamino B2, 30 proc. daugiau folio rūgšties, 15 proc. daugiau jodo ir 100 proc. daugiau geležies.


Tai reiškia, kad nors valgyti daugiau nereikia, reikia valgyti sveikesnį ir labiau subalansuotą maistą. Tačiau jei vieną dieną kyla nenumaldomas noras paragauti nelabai sveiko patiekalo, nesinervinkite. Jei moteris nėštumo metu nuolat spaus save į rėmus, stengsis maitintis „pagal vadovėlį", nieko gero nebus. Svarbiausia čia - sveiko proto taisyklė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis