Maisto papildai nėštumo metu: kokių klaidų nedaryti?

Nors gyvename laikais, kai parduotuvių lentynos tiesiog lūžta nuo įvairių produktų gausos, tačiau moterys, kurios laukiasi vaikelio, vis tiek neretai patiria rūpesčių dėl organizmui reikalingų medžiagų trūkumo. Tuomet, siekiant užtikrinti vaisiaus sklandų vystymąsi, tenka į pagalbą pasitelkti vitaminus ir maisto papildus. Kokių klaidų nepadaryti šiuo svarbiu periodu?

Maisto papildai - tik pasikonsultavus su gydytoju

Pasak „Perfectil" atstovės Ievos Deltuvaitės, pirmiausia reikėtų konsultuotis su gydytoju ir rinktis specialiai nėštumo laikotarpiui subalansuotus maisto papildus. Jų sudėtyje neturėtų būti vitamino A pertekliaus, nes dėl jo gali atsirasti vaisiaus vystymosi sutrikimų. Šį vitaminą geriau pakeisti betakarotenu.

Be to, itin svarbu pirmosiomis nėštumo savaitėmis gauti pakankamai folio rūgšties. Jos vartojimas siejamas su mažesne vaisiaus nervinio vamzdelio defektų tikimybe.

„Gaila, bet mūsų krašte nepriimta valgyti daug riebios žuvies. Vietoj jos dažniau pasirenkama mėsa. Todėl nėščiosios turėtų vartoti daugiau omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios palaiko smegenų ir regėjimo funkciją", - patarė specialistė ir pažymėjo, jog maistingųjų medžiagų trūkumo organizme padarinius moterys dažnai pajunta jau po gimdymo.

„Per nėštumą visos naudingosios medžiagos pirmiausia skiriamos vaisiui, o moters organizmas jų likučiais stengiasi palaikyti svarbiausių organų sklandžią veiklą: širdies, kepenų ir pan. Todėl neretai nukenčia moters išvaizda, o ypač plaukai ir nagai", - aiškino I. Deltuvaitė.

Anot jos, tokiu atveju, kai norima atkurti pusiausvyrą organizme, nereikia sutelkti dėmesio į atskiras medžiagas. Geriausia išeitis - visavertė mityba ir subalansuoti specialiai nėštumo ar žindymo laikotarpiui skirti vitaminų ir mineralų kompleksai.

Tokiai nuomonei pritaria Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara" gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.

„Kiekvienos moters kūnas ir jos organizmas yra individualus ir vieno teisingiausio būdo, kaip jį puoselėti ar stiprinti, nėra. Tačiau egzistuoja bendri visavertės mitybos principai, kurių laikytis patartina tiek nėštumo laikotarpiu, tiek ir po gimdymo", - tikino gydytoja.

Pirmame nėštume trimestre daugiau kcal nereikia

Anot jos, pirmąjį nėštumo trimestrą moterys neturėtų skubėti valgyti daugiau. Skaičiuojama, kad 300 kcal padidinti gaunamos energijos kiekį galima tik antrame ir trečiame trimestre.

„Visada patartina vartoti daugiau vaisių, daržovių, grūdinių produktų. Be to, būtina pasirūpinti, kad organizmas gautų pakankamai skysčių. Todėl reikėtų per dieną išgerti maždaug 8 stiklines vandens. Toms, kurios laukiasi, taip pat patarčiau kavos išgerti ne daugiau nei vieną puodelį per dieną. O apskritai būtų geriausia, jei jos gertų nesaldintą arbatą", - patarė E. Kliukaitė ir pridūrė, kad itin svarbu reguliariai maitintis ir nepamiršti savęs.

Jos teigimu, kad ir kaip būtų prižiūrimas organizmas, nėštumas jį vis tiek išvargina. Todėl svarbu po gimdymo jo neperkrauti. Derėtų nepersūdyti maisto, naudoti mažiau prieskonių, atkreipti dėmesį į produktus, kurie sukelia pilvo pūtimą, ir jų vengti. O svarbiausia - leisti organizmui atsigauti palaipsniui ir nesiekti, kad jau po trumpo laiko jis vėl būtų toks, koks buvo anksčiau.

„Mamos kartais taip susikoncentruoja į savo vaikelio priežiūrą, kad neskiria pakankamai dėmesio sau: laiku nepavalgo, neišgeria vitaminų ir nebestebi, kokia jų organizmo būklė. O juk jei mama nesijaučia gerai - tai ir jos atžala negauna pakankamai dėmesio ir šilumos", - akcentavo Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara" gydytoja dietologė.

Užsakymo nr.: PT_63583936

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis