Pastojau žindydama: ką daryti? Gydytojo komentaras

Pasitaiko situacijų, kai moteris, žindydama vaiką, vėl tampa nėščia. Tęsti maitinimą krūtimi ar iš karto jį nutraukti? Šį mamos klausimą aptaria gydytojas ir žindymo konsultantas.

Iš mamos laiško:

Vaikeliui metai ir mėnuo, o nėštumui - 18 savaičių. Vis dar žindau, nes labai noriu maitinti mamos pienu kuo ilgiau. Tačiau nerimauju - ar taip elgdamasi nepakenksiu pilve augančiajam vaikeliui?

TAIP PAT SKAITYKITE:
Tai, ko nežinojome apie vaikų baimę ir nerimą
Kaip atsisveikinti su sauskelnėmis be streso?

Atsako vaikų ligų gydytojas ir žindymo konsultantas, knygos „Kūdikio žindymas: Nepakeičiamas kaip motinos meilė" autorius Kazimieras Vitkauskas.

Žindymo metu, dėl mamos spenelio dirginimo, iš hipofizio išsiskiria hormonas oksitocinas, kuris (tiesiog proporcingai žindymo dažnumui ir trukmei), skatina pieno tekėjimą iš krūties, nes stimuliuoja lygiųjų raumenų ląstelių, esančių aplink pieno liaukutes, susitraukimą.

Gimdos sienelės raumenų sluoksnis taip pat sudarytas iš lygiųjų raumenų ląstelių. Tačiau iki 20-22 savaičių nėštumo gimdos raumenų nerviniai receptoriai į oksitociną nereaguoja.

Ir po to gimdos sienelės raumenų jautrumas oksitocinui rasis ir didės labai pamažu.

Iki pat normalaus natūralaus gimdymo pradžios, dėl žindymo (spenelio dirginimo) išsiskiriantis nedidelis (vis mažėjantis, nes retėja ir trumpėja žindymai) oksitocino kiekis ne tik pirmiausia bus panaudojamas būtent pieno varymui iš krūtų, bet ir to kiekio neužtektų per tą laiką daugelį kartų padidėjusios gimdos susitraukimams sukelti.

Nedidelė jo prisidėjimo tikimybė rastųsi tik dėl kitų priežasčių atsiradusio gręsiančio priešlaikinio gimdymo atveju. Bet ar Jūs turite tam polinkį, ar pirmasis gimdymas buvo priešlaikinis, ar buvo kilusi tokia grėsmė?

Dėl mitybos: jūsų sūnaitėliui jau vieneri metai ir mėnuo ir motinos pienas jam jau nėra vienintelis maistas. Savaitėms ir mėnesiams bėgant jis paragaus ir įpras valgyti dar daugiau ir įvairesnių kitokio maisto produktų. Jūsų pieno jam tada reikės gerokai mažiau, negu šiandien. Taigi ir maisto medžiagų stygius Jūsų pilvelyje augančiam jaunėliui irgi negresia - juk Jūs tikriausiai nesiruošiate badauti?

www.zindyk.lt

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės apatinių rūbų parduotuvės čekį.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis