10 produktų, kurių verta atsisakyti nėštumo metu

Kokių produktų vengti nėštumo metu? Pateikiame 10 produktų, kurių nereikėtų valgyti, jei laukiatės.

- Žalia arba ne iki galo iškepta mėsa. Joje gali būti bakterijų, kurios pavojingi negimusiam vaikui, pavyzdžiui, toksoplazmozė ir kt. Bakterijos nėra atsparios karščiui, todėl prieš valgant mėsą reikia gerai apdoroti.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Mano gimdymo istorija: kaip mergaitė pavirto berniuku
Žinomas muzikantas netradiciniu būdu įamžino žmonos nėštumą

- Šalto rūkymo kumpiai, taip pat vytinti ir brandinti kumpiai, tokie kaip Parmos ir Serano. Reiktų vengti šaltai rūkytos žuvies (lašišos, ungurio) ir visiškai žalios žuvies (sušių).

- Supakuotos gatavos salotos. Nekalbant apie abejotiną jų maistinę vertę ir gamybai naudojamų produktų kokybę, nėščiosioms jų reikėtų vengti dėl galimo bakterinio užterštumo.

- Žali ir nepakankamai apdoroti kiaušiniai. Valgant juos išlieka didelė salmonelių rizika, todėl jei norite pasimėgauti tiramisu ar kitu valgiu, kurio gamybai reikia žalių kiaušinių, nenaudokite jų arba išvis rinkitės kitą patiekalą.

- Žalias, nepasterizuotas pienas. Jis neretai tampa bjaurios užkrečiamosios ligos - listeriozės - šaltiniu. Taip pat reikėtų vengti patiekalų, pagamintų iš žalio, neapdoroto, pieno.

- Žalio pieno produktų, kuomet sūriai buvo trumpai brandinti: Brie tipo sūrių, rikotos, sūrio su mėlynuoju pelėsiu. Jie taip pat gali būti listeriozės šaltiniu.

- Galvijų kepenys. Juose linkusios kauptis „negeros" medžiagos - sunkieji metalai.

- Alkoholis. Nėštumo metu jo reikia visiškai atsisakyti. Nėra saugios alkoholio dozės, jis kenkia būsimo vaiko sveikatai ir turi būti išbrauktas iš meniu mažiausiai 9 mėnesiams.

- Gėrimai, kurie turi chinino ir daug kofeino. Chinino neretai būna tonikuose, kofeino - kavoje, juodojoje arbatoje, kolose ir energetiniuose gėrimuose.

- Vegetariška mityba. Nėštumo metu padidėja baltymų, vitamino B12, kalcio, geležies ir cinko poreikis, todėl medikai siūlo nėštumo metu įtraukti į valgiaraštį jų turinčių produktų. Tik vegetarinė mityba nepatenkina organizmo visiškai minėtų medžiagų aprūpinimu.

- Rafinuotų angliavandenių turintys produktai. Patartina vengti daug cukraus turinčių ir miltinių patiekalų. Kas kita - angliavandeniai, kuriuos gauname valgydami pilno grūdo duoną, bulves. Pastarųjų atsisakyti tikrai nereikia.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis