12 daiktų, kurių tikrai nereikia naujagimiui

Perkant kūdikiui kraitelį, visada išlieka rizika prisipirkti per daug. Kai kurie daiktai, nors ir gerai išreklamuoti, naujagimiui tikrai nereikalingi. Kokie? Mūsų subjektyvus žvilgsnis į juos.

1. Pintas lopšys


Taip, jis labai gražus. Gal todėl jį dažnai naudoja reklamos kūrėjai, į tokį dailų lopšelį paguldydami ne mažiau dailų vaikelį. Tačiau tokie lopšiai kainuoja tikrai nemažai, o tarnauja labai trumpai. Jau 4 mėnesių kūdikis mokosi vartytis ir palikti jį lopšyje vieną nebūtų gera mintis. Puikiai išsiversite su kūdikių lovele, kuri tarnaus nuo gimimo iki tol, kol vaikas joje tilps.


2. Kūdikio lizdelis


Žinoma, nuotraukos kūdikių lizdeliuose atrodo be galo gražios, tačiau juose migdyti mažylį labai pavojinga. Migdymas lizdelyje padidina riziką dėl staigios kūdikių mirties sindromo (SKMS). Kūdikiui geriausia miegoti savo lovytėje ant kieto čiužinuko, neuždangsčius lovytės šonų, jokiomis apsaugomis ar dekučiais.


3. Nešioklė (kengūra)


Gali būti, kad jos jums kažkada prireiks, bet yra tikimybė, kad ir neprireiks. Pirkti iš anksto tikrai neverta. Geriau paprašyti draugės, kad leistų išbandyti, o jei tinka ir manote, kad dažnai keliausite su ja ir kūdikiu, tik tada pirkite. Yra labai daug atvejų, kai iš anksto pirkta nešioklė taip ir liko nepanaudota - pirmą mėnesį nėra saugu ir sveika joje nešiotis kūdikį ( o ir kažin kur jau tiek daug keliausite pirmą mėnesį), vėliau vaikams arba nepatiko joje būti, arba pačiai mamai skaudėdavo nugarą ir ji mieliau rinkdavosi keliauti su kūdikiu vežimėlyje, o ne nešioklėje.


4. Kūdikio maniežas


Tikrai liūdna stebėti, kai jaunos šeimos, turinčios mažai pinigų, visai be reikalo jaudinasi dėl vaikiškų maniežų. Kam jie? Kelionėms! O kiek jų planuojate pirmą kūdikio gyvenimo mėnesį? Kai kurie žmonės migdo kūdikį savo lovoje, kiti - jam skirtoje lovelėje. Tačiau maniežas tikrai nėra pirmo būtinumo daiktas, kurį turėtumėte įsigyti naujagimiui.


5. Šiukšlių dėžė sauskelnėms


Sauskelnės vis tiek dvokia, net toje dėžėje. Jei naudojate vienkartines sauskelnes, meskite jas į paprastą šiukšlių dėžę, juk kūdikių išmatos nesmirda taip baisiai. Jei naudojate vystyklus, tuomet jums tikrai reikia specialios dėžės (talpos) jiems, tačiau tam puikiai tiks paprastas didelis plastikinis kibiras. Jį galite įsigyti visai nebrangiai arba pasinaudokite sena dėže nuo buitinės chemijos.


6. Sūpynės, šokliukai, kėdutės ir kiti panašūs daiktai


Žinoma, neįmanoma visą dieną išlaikyti kūdikio ant rankų, tad puiku turėti ką nors, kur galėtumėte trumpam padėti vaiką. Tiesiog supraskite, kad jums tikrai nereikia jų visų. Be to, ne visiems vaikams jie patinka. Vienas vaikas labai mėgsta sūpynes, tačiau kitas gali žviegti kaip skerdžiamas, vos prie jų prineštas. Tad tai nėra universalus visiems vaikams patinkantis pasirinkimas. Dažnai jau paaugusių vaikų tėvai nori (drįsčiau net teigti, kad desperatiškai) atiduoti šiuos daiktus, kad namuose atlaisvintų šiek tiek erdvės. Jei gausite juos nemokamai, tada nesijausite taip blogai, jei jų niekada nepanaudosite. Be to, tokie daiktai, kaip šokliukai, netgi labiau kenksmingi nei naudingi Jūsų kūdikiui.


7. Brangūs pientraukiai


Pientraukis yra būtinybė, jei labai anksti grįžtate į darbą ir planuojate toliau kūdikį maitinti savo pienu. Tačiau jie tikrai nebūtini visoms mamoms, nors juos būtent taip ir reklamuoja. Krūtimi maitinančiai mamai pientraukio nereikia, nebent ji susiduria su specifinėmis žindymo problemomis, ir įsigyti pientraukį jai rekomenduoja specialistai. Tačiau ir tokiu atveju užteks paprasčiausio rankinio pientraukio, nebūtina pirkti paties brangiausio ir „išmaniausio". Prieš perkant išvis patartina išbandyti jį (gal turi draugė, kuri gali paskolinti?), nes ne visi pientraukiai tinka ir patinka mamoms.


8. Buteliukai, buteliukų sterilizatoriai


Jei kūdikį maitinsite krūtimi, tai visi buteliukai ir jų sterilizatoriai jums bus visiškai nereikalingi rakandai namuose. Kam vargti su buteliukasi, jų žindukais, kai paprasčiausiai galima maitinti motinos pienu? Motinos pienas visuomet sterilus, reikiamos temperatūros ir visuomet šalia, jau paruoštas, kai to reikia mažyliui. Žinoma, jei savo vaikelį maitinsite mišinuku, tuomet jums prireiks ir buteliukų, ir jų žindukų. Vis dėlto, sterilizatorius tikrai nebus pirmos būtinybės prekė, nes buteliukus galima sterilizuoti ir senuoju būdu - virintu vandeniu.


9. Kūdikių batai


Pripažinkime - kūdikiai nevaikšto. Tai nutinka šiek tiek vėliau, tad iki to laiko jiems nereikia daugybės batų. O ar žinote didelę paslaptį apie kūdikių batus? Kūdikių batai nesilaiko ant kūdikių kojų. Jie negali vaikščioti, tačiau jau sulaukę trijų savaičių gali juos nusispardyti.


10. Suderintas vaikų kambarys


Reklamos kataloguose ir didelėse vaikiškų prekių parduotuvėse greičiausiai esate matę tobulų vaiko kambarių, kuriuose stovi prie sienų spalvos derančios lovytės, lopšeliai, paklodės, lempos, kilimai. Vos tik gimę kūdikiai mato, tačiau tik apie 30 centimetrų atstumu. Jiems tikrai nesvarbu, ar tapetai dera prie pagalvės užvalkalo. Viską įsigyti ir įrengti galėsite pamažu, nereikia verstis per galvą ir skubėti viską padaryti iki gimstant kūdikiui.


11. Kūdikio monitorius


Kitaip dar vadinamas mobiliąja aukle. Tai toks įrenginys, kuris garsu arba vaizdu fiksuoja, ar vaikas miega, ar jau pabudo. Jį naudoti gal ir galima tada, kai gyvenate 15 kambarių bute ir pamirštate, kuriame kambaryje paguldėte pietų miego mažylį. Standartiniuose mūsų butuose toks prietaisas kažin ar reikalingas.


12. Čiulptukas


Tai nėra būtinas naujagimio priežiūros atributas, ypač, jeigu esate nusiteikusi ilgai ir sėkmingai žindyti mažylį. Čiulptuko apskritai nepatartina duoti mažesniam nei 6 savaičių kūdikiui.


P.S. Visai gali būti, kad kai kurie iš šių daiktų jums buvo naudingi. Pabrėžiame, kad tai subjektyvus žvilgsnis į kūdikio kraitelį. Jis parašytas remiantis principu "Kam pirkti tai, be ko gali kuo puikiausiai apsieiti".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis