Kai šeimoje nesutampa moters ir vyro kraujo rezus faktorius

Gydytojo Algimanto Vingro atsakymas į klausimą apie nesutampančius vyro ir moters kraujo rezus faktorius. Ką reikia žinoti, kai tokia pora planuoja nėštumą?

Girdėjau, kad jei šeimoje kraujo rezus nesutampa, gimsta nesveiki vaikai. Ar tiesa?

Rezus faktorius - ypatinga eritrocitų savybė, būdinga 85 proc. visų žmonių. Jų kraujas vadinamas rezus teigiamu (Rh+). Kitų 15 proc. žmonių eritrocitai tos savybės neturi - jų kraujas vadinamas rezus neigiamu (Rh-).

Jeigu nėščiosios kraujas yra rezus neigiamas, o vaisiaus kraujas - rezus teigiamas, gali įvykti rezus konfliktas, pavojingas vaisiui.

Rezus faktorius paveldimas. Pagal bendrus paveldimumo dėsnius vieną požymį vaikas paveldi iš tėvo, kitą iš motinos, dėl to vaiko kraujo grupė ir rezus priklausomybė susideda lyg iš dviejų „pusių".

Rezus teigiamas slopina rezus neigiamą, jį užmaskuoja. Dėl to kartais gali atsirasti labai rimtų padarinių. Pavyzdžiui, kai moters rezus neigiamas, o vyro - teigiamas, vaikas iš tėvo gali paveldėti arba teigiamą, arba užmaskuotą neigiamą rezus faktorių.  Jei vaikas paveldės neigiamą, jo kraujas bus rezus neigiamas. Jei abiejų tėvų rezus teigiamas, jų vaikas turės rezus teigiamą arba rezus neigiamą. Jei abiejų tėvų rezus neigiamas, vaiko kraujas visada bus rezus neigiamas.

Taigi jei tėvo rezus teigiamas, o motinos neigiamas, dar nereiškia, kad vaikui neišvengiamai gresia pavojus. Kai yra minėtas derinys, daugelis vaikų gimsta sveiki, bet neatmestina rezus konflikto galimybė.

Nėštumo metu motinos ir vaiko organizmas - tai viena biologinė sistema, kurią vienija ir skiria placenta. Ji apsaugo vaisių nuo žalingų motinos organizmo veiksnių, motiną - nuo jai nepageidautinų vaisiaus veiksnių. Tačiau kartais vaisiaus eritrocitai prasiskverbia pro placentos barjerą. Kai rezus sutampa, vaisiaus eritrocitai laisvai cirkuliuoja motinos kraujyje. Kai vaisiaus rezus yra teigiamas, o motinos neigiamas, jos organizme susidaro antikūnai. Jie naikina Rh+ eritrocitus ne tik motinos, bet ir vaisiaus kraujyje. Dėl to gali būti pažeistas vaisius, nėštumas pasibaigti abortu arba priešlaikiniu gimdymu.

Vaiko būklė priklauso nuo to, kiek rezus antikūnų pateko į jo kraują. Pirmo nėštumo metu motinos kraujyje antikūnų susidaro mažai ir jie vaisiaus nepažeidžia.

Antikūnų aktyvumas didėja tiesiog proporcingai nėštumų skaičiui, nesvarbu, jie pasibaigia gimdymu ar dirbtinai nutraukiami.

Jei vyro rezus teigiamas, vedybinio gyvenimo pradžioje aptarkite, kiek norite turėti vaikų. Pavyzdžiui, jei norite turėti tik du vaikus, jie turi gimti iš dviejų pirmų nėštumų. Nepageidautino nėštumo venkite tik tokiais būdais, kurie nėra susiję su abortu. Jei nėštumą reikėjo nutraukti dėl labai svarbių priežasčių arba įvyko savaiminis persileidimas, tai pavojų, kuris gresia būsimiems vaikams, galima sumažinti tuojau suleidus specifinio antirezus gamaglobulino.

Jeigu pirmasis gimdymas praėjo sėkmingai, po 4-5 metų planuokite kitą nėštumą, nes per tą laiką  rganizmas „pamiršta" rezus antikūnų gamybą.

Asmenims, kurių rezus yra neigiamas, galima perpilti tik tokį patį kraują. Tad tapkite donore. Tuo padėsite kitiems žmonėms, kurių kraujas toks pats kaip ir jūsų.

Ištrauka iš A.Vingro knygos "Jūsų vaikas" (leidykla "Alma littera')

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis