Būtina sąlyga, kad moteris gerai atliktų mamos darbą

Sėkminga mama turi 100 proc. atsiduoti savo vaikui. Ar tai teisingas teiginys? Šį klausimą uždavėme psichologei dr. Rasai Bieliauskaitei.

„Ar manote, kad sėkminga mama visą savo laiką turi skirti vaikui? Ne viena mama turbūt atsakys, kad taip. Kuo daugiau laiko. Nes dabar toks yra jos darbas, o mes visos norime darbą atlikti kuo geriau. „Gerai" dažnai yra „daug", „sunkiai" ir „šimtu procentų atsidavus".

Konsultuoja psichologė dr. Rasa Bieliauskaitė

„Daugybė tyrimų rodo, kad pirmaisiais gyvenimo metais kūdikio sveikata labai priklauso nuo to, kaip patenkinami jo poreikiai. Ir fiziniai, t. y. valgyti, ilsėtis, būti sausam ir švariam, ir ypač emociniai. Todėl svarbu ne tik kiek laiko mama pati fiziškai būna šalia vaiko, bet ir kaip būna.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Neringa: mano 5 išbandyti būdai, kaip numesti svorio pagimdžius
Kaip nešioti kūdikį, kad nebūtų žalinga jo stuburui?

Tyrimais įrodyta tiesa yra gera žinia darbą ir motinystę derinančioms moterims: ne kiekybė, o kokybė atlieka lemiamą vaidmenį.

Gali būti, kad mama dvidešimt keturias valandas sėdi šalia kūdikio, reaguoja į kiekvieną jo signalą, bet... pati jaučiasi nelaiminga. Kūdikis jaučia iš jos ne savo jausmų ir poreikių atspindėjimą, bet nelaimingumą, kurį netgi gali priimti kaip savo. Geras ir saugus mamos bei vaiko ryšys formuojasi tik tada, kai ji džiaugiasi juo. Jei jaučiasi nelaiminga, jos nedžiugina nei vaikas, nei santykiai, nei jos pačios padėtis. Dažnai tokia mamos būsena vaikui yra tarsi žinutė: „Aš esu blogas, nes mama nesidžiaugia."

Kuo vaikas mažesnis, tuo svarbiau, kad šalia esantis žmogus būtų mama, nes ji yra „biologiškai pritaikyta" išgirsti ir patenkinti vaiko poreikius, tačiau psichologinės bėdos (nuovargis, nelaimingumo jausmas, depresijos ir t. t.) net ir jai gali trukdyti tai daryti. Todėl svarbiausias abipusės laimės kriterijus - mamos savijauta.

Štai kodėl moteris, jos vyras ir visa šeima turi suprasti, kaip svarbu, kad mama tenkintų ne tik vaiko, bet ir savo pačios poreikius. Tai nėra egoistiška, tai būtina sąlyga gerai atlikti mamos darbą."

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis