Ką sapnuoja vaikai mamos gimdoje?

Vaikai sapnuoja dažniau ir intensyviau nei suaugusieji, tačiau bėgant metams keičiasi miego struktūra ir sapnų pastebimai mažėja. Iki gimimo maždaug pusę miego laiko kūdikis yra neramaus miego fazėje, kai gali sapnuoti, likusią - ne. Šie sapnai atlieka svarbų vaidmenį vystantis vaisiaus smegenims.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Jeigu gilaus miego metu smegenys ilsisi, tai sapnuojant jos beveik tokios pačios aktyvios, kaip ir būdravimo metu. Nors šio didelio smegenų aktyvumo reikšmė nėra aiški, tačiau, atrodo, ji labai svarbi smegenų vystymuisi, pavyzdžiui, skatina jungčių tarp nervų ląstelių (neuronų tinklo) formavimąsi. Taip pat lieka neaišku, kiek laiko kūdikis motinos įsčiose yra budrus, kaip susiformuoja miego stadijos ir kokios aplinkos tendencijos veikia šį procesą.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Darželio auklėtoja: į mus žiūri kaip į nosių ir užpakalių šluostytojus

Agnė savo nėštumą įamžino originaliai: pamatykite patys

Tyrimai su avimis

Kadangi vaisiaus miegą motinos įsčiose ištirti nėra taip paprasta, naudojamasi gyvūnų, pavyzdžiui, avies pavyzdžiu, mat jų miegas gestacijos metu ir vaisiaus smegenų vystymasis labai panašus į žmonių. Tačiau ir avių stebėjimas įsčiose yra labai sudėtingas, tad visame pasaulyje vos kelios mokslininkų darbo grupės domisi panašiais dalykais. Viena jų dirba Vokietijoje, Jėnos universitetinės ligoninės Hanso Bergeno neurologijos klinikoje. Čia vykdoma programa „Vaisiaus smegenų vystymasis ir ligų programavimas vėlesniame gyvenime".

Miegas vystosi trečiame trimestre

Miegas vystosi tarp 28 ir 36 nėštumo savaitės, tuo metu smegenų veikla dar nėra brandi. Su avimis atlikti tyrimai rodo, kad REM (rapid eye movement, angl. greito akių judėjimo) fazė, kurios metu sapnuojama, atsiranda gerokai vėliau nei gilaus miego fazė. Sapnai formuojasi toje smegenų žievės zonoje, kuri išsivysto tik nėštumo pabaigoje. Taigi, smegenų stimuliacija REM fazėje vaidina svarbų vaidmenį - jei išvis vaidina - tik nėštumo pabaigoje.

Streso hormonai anksčiau subrandina REM fazę

Ankstesnį REM fazės atsiradimą paskatinti gali tokie aplinkos veiksniai, kaip motinos patiriamas stresas ar plaučių brendimui skirta injekcija, ją gauna nėščiosios, kurioms gresia priešlaikinis gimdymas. Net vienkartinė streso hormonų dozė paskatina ankstyvesnį REM fazės atsiradimą ir dažnesnį jos kaitaliojimąsi su gilaus miego stadija.

Tas pats kūdikis mamos įsčiose ir jau gimęs
Tas pats kūdikis mamos įsčiose ir jau gimęs
Shutterstock nuotr.

Dažna miego fazių kaita būdinga ir depresijai

Toks dažnas miego fazių kaitaliojimasis taip pat yra ir depresijos ženklas, taigi, stresas nėštumo metu yra svarbus depresijos vėlesniame gyvenime rizikos veiksnys. Štai Jėnos Universitetinės ligoninės Biomagnetikos centro miego specialistai gali per magnetines bangas užfiksuoti vaisiaus smegenų aktyvumą ir jo streso lygį motinos įsčiose, kuriuos jo smegenys ir širdis siunčia per motinos pilvo sieną.

Vaisius daugiausia miega ir girdi tik žemus dažnius

Iš pradžių kūdikiui gimdoje niekas netrukdo miegoti. Vaisiui būnant įsčiose viešpatauja motinos kraujotakos garsai, kuriuos galima sulyginti su eismo triukšmu. Iki aštunto nėštumo mėnesio viduriniosios ausies kauleliai įaugę į jungiamąjį audinį, ir tolimesnis garso perdavimas nėra efektyvus. Tik maždaug nuo 25 nėštumo savaitės klausa yra jau pakankamai išsivysčiusi ir vaisius gali pabusti nuo triukšmo. Tačiau tai padaryti gali tik žemi dažniai. Kadangi aukšti dažniai per pilvo sieną ir vaisiaus vandenis jo nepasiekia, vaisius suvokia tik labai žemus garsus.

Kūdikiai girdi roko muziką ir jaučia mamos balsą

Taigi, vaisius gali suvokti kalbą ir muziką, tačiau daugiausia žemo dažnio (žemiau 500 Hz) ir tik tuomet, kai garso signalas viršija vidinius garsus. Tad kūdikis pirmiausia girdi vyriškus, žemo dažnio, balsus. Motinos balsas yra išimtis, mat jį jis gali suvokti per kaulų laidumą.

„Vaisius gali puikiai girdėti roko muziką, - sako profesorius dr. Matthiasas Schwabas, tyrinėjantis vaisiaus smegenų vystymąsi Jėnos universitetinės ligoninės Neurologijos klinikoje. - Be to, jam patinka tokia muzika, kokia patinka jo mamai, kai ji nori atsipalaiduoti, mat sumažėjus streso hormono išsiskyrimui netiesiogiai naudos gauna ir kūdikis. Net ir po 25 nėštumo savaitės išlieka nesąmoningas procesas, kai kūdikį galima pažadinti, su juo pasikalbėti ir kitą rytą jis to visiškai neprisimena".

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


_loadQuiz(15858);

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis