Nustebsite sužinoję, kas kaltas, jei nesiseka matematika

Jei jums visada buvo sunku skaičiuoti, galbūt dėl to reikėtų kaltinti savo mamą. Tyrėjai nustatė ryšį tarp moters hormonų lygio nėštumo metu ir jos penkerių metų sulaukusio vaiko matematinių gebėjimų, skelbia „Daily Mail".



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Paaiškėjo, kad berniukai ir mergaitės, kurių motinoms nėštumo metu trūko tiroksino, dukart prasčiau atliko matematinius testus.

Vaisius tiroksiną gauna iš motinos, jis itin svarbus smegenų vystymuisi, bet daugumos besilaukiančių moterų organizme jo trūksta.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Skausminga liga, kurią patiria ne viena jauna mama

Į ką bus panašus vaikas: interviu su gydytoju genetiku

Tyrėjas Martijnas Finkenas tyrė beveik 1200 vaikų nuo tada, kai šie dar buvo įsčiose, iki kol jie pradėjo lankyti mokyklą.

Jis ištyrė tiroksino kiekį jų motinų organizme, kai jų nėštumas buvo 12-os savaičių, ir gautus rezultatus palygino su 5 metų sulaukusių jų vaikų atliktų skaičiavimo ir kalbos testų rezultatais.

Vaikams, kurie būdami įsčiose kentė tiroksino trūkumą, grėsė 90 proc. tikimybė, kad jų testo rezultatai bus tarp prasčiausių klasėje.

Tai pasitvirtino net atmetus tokius veiksnius, kaip vaiko aplinka ir sveikata gimimo metu.

Įdomu tai, kad šio hormono kiekis neturėjo poveikio rezultatams, vaikams atliekant žodyno ir kalbos gebėjimų testus.

Dr. M. Finkenas mano, kad taip yra dėl to, kad kalbiniai gebėjimai labai priklauso nuo auklėjimo.

Kita vertus, gebėjimas skaičiuoti tiesiogiai susijęs su smegenų vystymusi.

Tyrėjas - pediatras endokrinologas iš Amsterdamo VU universiteto medicinos centro - ir toliau stebės vaikų progresą, šiems pradėjus lankyti mokyklą.

Dr. M. Finkenas pasakė: „Reikia ištirti, ar šios problemos išlieka ir vaikams suaugus. Mes ir toliau stebėsime šiuos vaikus, kad galėtume atsakyti į šį klausimą."

Dr. M. Finkenas pridūrė, kad šią problemą galima spręsti paprasčiausiai ištyrus hormonų lygį moterų organizme ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu, ir toms, kurioms trūksta tiroksino, jo vartojant papildomai.

Gydytojai mėgino taikyti tiroksino terapiją jau anksčiau, bet nesėkmingai. Dr. M. Finkeno nuomone, taip nutiko todėl, kad papildai besilaukiančioms moterims buvo duodami nepakankamai anksti. Moterys turėtų gerti tabletes pirmąsias keturias nėštumo savaites, pasakė jis.

Britų ekspertas profesorius Johnas Lazarusas paaiškino, kad ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu negimusio kūdikio organizmas dar nesugeba gaminti tiroksino, todėl yra priklausomas nuo motinos tiekiamo hormono. Tačiau tyrimai rodo, kad apytikriai dviem trečdaliams būsimų motinų Didžiojoje Britanijoje trūksta tiroksino.

Profesorius J. Lazarusas - buvęs Didžiosios Britanijos skydliaukės fondo narys ir dabartinis Jungtinės Karalystės Jodo grupės narys - šią problemą aiškina jodo trūkumu maiste. Jodas, kurio yra piene ir žuvyje, yra pagrindinė tiroksino sudedamoji dalis.

Jis ir pasiūlė jodo dėti į druską, kad žmonės jo suvartotų daugiau. Be to, jis pataria moterims vartoti jodą nėštumo metu, nors šiuo metu jis nėra įtrauktas į būsimoms motinoms rekomenduojamų papildų sąrašą.

Profesoriaus J. Lazaruso teigimu, nėščioms moterims saugi jodo dozė - 100-150 mikrogramų per dieną.

Anksčiau britų gydytojai įspėjo, kad daugumos paauglių mergaičių organizme pavojingai mažai jodo, o tai kelia pavojų jų būsimų kūdikių sveikatai.

2011 m. ištyrus 700 mokyklinio amžiaus mergaičių paaiškėjo, kad beveik 70 proc. jų trūksta šio mineralo. Tyrėjų nuomone, mergaitės negeria pakankamai pieno.

Didžiosios Britanijos Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba (NHS) rekomenduoja jodo atsargas pildyti vartojant kuo įvairesnį maistą.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.

_loadQuiz(15858);

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis