Kokio vardo už jokius pinigus neduočiau savo vaikui?

Iš anksto perspėju, kad tai yra subjektyvus mano požiūris. Pagrįstas 32 -ejų metų gyvenimo patirtimi bei trijų vaikų auginimu.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Vardo iš TOP'ų

Nors ir nežadu daugiau gimdyti, visada metų pradžioje paskaitau, kokie praėjusių metų vaikų vardai yra populiariausiųjų dešimtukuose. Pokyčių juose būna nedaug: Matas aplenkia Jokūbą, Deivydas susikeičia vietomis su Kajumi, Emilija jau kelinti metai rungtyniauja su Kotryna, Kamile ir Sofija. Nesiginčysiu, šie vardai yra gražūs, tačiau kai jų tais pačiais metais suteikiama tūkstančiais, tai jau bėda. Šiandien sūnaus klasėje yra 4 Deivydai ir 3 Emilijos. Mokytojos jos kviečia pavardėmis. Vaikai irgi. Mūsų namo laiptinėje auga dvi Austėjos. Vardas - unikalus kiekvieno žmogaus atpažinimo ženklas, todėl norėtųsi, kad jis ir būtų unikalus.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Kristupas Krivickas: jausmas, kai namai pilni vaikų, yra neįkainojamas

9 svarbūs klausimai gydytojai apie dantų taisymą

Vardo, kurį tėvai sugalvoja patys

Kai kurie tėvai pasižymi dideliu originalumu - savo vaikui sugalvoja tokį vardą „kokio niekas neturi". Kartais tokio vardo ieškoma aplinkoje - Nemunas, Neris, Nendrė, Bitė, Zylė, Gruodis, o kartais pasielgiama dar įdomiau: vaikui vardas sulipdomas iš dviejų patikusių vardų, arba iš tėčio ir mamos vardo. Dažniausiai tariant tokį vardą liežuviui tenka nejuokais pasportuoti, o išgirdus jį pirmą kartą apninka dvejopos nuotaikos - neaišku, ar labiau liūdna dėl tokios išmonės, ar tiesiog juokinga.

Vardo, kuris neaišku, kaip tariamas ir kirčiuojamas

Nesu lietuvių kalbos ekspertė, tačiau dažnai pasitaiko, kad išgirdus vardą, neaišku, kaip jį kirčiuoti. VyTAUtė ar VYtautė, RadVIlė ar RADvilė, JoRIGis ar JOrigis? Žinoma, visada galima pasiklausti tėvų, kad neįžeistume jų iš anksto neteisingai ištarę mylimiausio vaiko vardą, tačiau beveik garantuoju, kad kitą kartą jūs ir vėl užmiršite, kaip tas vardas teisingai tariamas. Pavojingi man atrodo ir tokie vardai, kurie galimi su skirtingomis galūnėmis - Una - Unė, Vėjas - Vėjus.

Vardo, kuris jau yra šeimoje ar giminėje

Ar pažįstate Joną Jonaitį, kurio tėtis buvo Jonas, o senelis - Jonas? Aš - taip. Todėl niekada neduočiau vaikui jo tėčio, senelio, mamos ar močiutės vardo. Taip pat to paties vardo, kurį savo vaikams suteikė mano sesė ar brolis. Susitikti prie švenčių stalo keturiems Vytautams ar Gediminams nėra didelė laimė (mano požiūriu). Be to, yra sakančių, kad suteikdami vaikui artimojo vardą, perduodame jam ir to žmogaus „karmą", tarsi užprogramuojame jį tokioms pačioms sėkmėms ir nesėkmėms, kokias patyrė to vardo pirmtakas.

Vardo, kurio reikšmė baisi ar apgailėtina

Neseniai pagimdė kurso draugė, ir kai sužinojusi jos sūnaus vardą - Leonardas - pasiteiravau jo reikšmės, išgirdau atsakymą: „Oi, nepasidomėjau". Neįtikėtina! Kaip galima suteikti vaikui vardą nežinant jo reikšmės? O gal jo reikšmė yra liūdnas, šlubas, kreivas, nelaimingas, vienišas, piktas, rūstus ir pan.? Šiais laikais nebūtina pirkti vardų žodyno už pinigus, internete suvedus norimą vardą, per sekundę sužinosi jo atsakymą. Tas pats galioja ir lietuviškiems vardams, kurie savyje turi užkoduotą reikšmę - Ąžuolas, Judrė, Smiltė ir kt. O kas garantuos, kad Ąžuolas užaugęs bus tvirtas it ąžuolas?

Vardo, kuris yra mažybinis

Kol vaikas yra mažas, Laimutis, Danutė ar Onutė skamba tikrai gražiai. Tačiau kai jie sulauks garbaus amžiaus, manau, mielai mažybinę priesagą nuimtų ir liktų Ona ar Kęstu. Susilaukus mažo kūdikėlio, kuris telpa delne, taip ir norisi jį vadinti meiliais bei mažybiniais žodžiais, tačiau suteikti tokį vardą, mano manymu, klaida.


_loadQuiz(16106);

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis