Jei blogai sekasi mokslai, verta prisiminti, kokio svorio gimėte

Naujagimio svoris turi įtakos vėlesniam gebėjimui mokytis, tokią tyrimo išvadą neseniai paskelbė JAV tyrėjų grupė. Mokslininkai ištyrė, kad gimę didesnio svorio kūdikiai geriau mokosi pradinėje ir vidurinėje mokykloje nei pasaulį išvydę mažiau sverdami naujagimiai.

Šiaurės Vakarų universiteto (JAV) mokslininkai iškėlė intriguojantį klausimą – ar geriau, jei vaikelis ilgiau išbūna gimdoje ir gimsta sverdamas daugiau, negu gimusieji anksčiau laiko?

„Gimusio sveiko vaiko smegenys nebūtinai yra iki galo susiformavusios, – teigė vienas iš tyrimo autorių Davidas Figlio. - Mūsų tyrimas rodo, kad ilgas nėštumo laikotarpis ir didėjantis svoris yra gerai. Norime išsiaiškinti, kokios įtakos tai turės visuomenės elgsenai."

TAIP PAT SKAITYKITE:
Svarbi informacija apie plaučių uždegimą
Pagimdžiau praėjus 26 valandoms nuo sąrėmių pradžios: skaitytojos istorija

Tyrimas rodo - didesnio svorio naujagimiai vėliau nuo trečios iki aštuntos klasės mokosi geriau. Tai ypač akivaizdu stebint dvynius - daugiau sveriantis dvynys vidutiniškai mokosi geriau (nuo trečios iki aštuntos klasės) už tą, kuris gimė mažiau sverdamas.

Net aukštesnio lygio mokykla neturėjo teigiamos įtakos su mažesniu svoriu gimusių vaikų mokymosi rezultatams. Nepaisant rasės, socialinės ir ekonominės padėties, tėvų išsilavinimo ir daugybės kitų veiksnių, gimę didesnio svorio vaikai mokėsi geriau.

Tai pirmas tokio pobūdžio tyrimas, kurio iniciatoriai domėjosi sąsajomis tarp mokyklos kokybės, kūdikio svorio ir tolimesnio kognityvinio vaiko vystymosi.

Svoris - naujagimio sveikatos indikatorius. Mokslininkai išanalizavo Floridoje 1992 - 2002 m. gimusių vaikų sveikatos duomenis ir mokymosi rezultatus. Jie stebėjo 1,3 mln. vaikų ir apie 15 tūkst. dvynių porų nuo gimimo ir mokantis vidurinėje mokykloje.

„Būtų naudinga ištirti, ar pagerėjusi materialinė padėtis besilaukiančių moterų šeimose, pagerėjusi motinų mityba ar sumažėjęs stresas, - visi kūdikio svoriui reikšmingi veiksniai, - turi įtakos ir geresniems mokymosi rezultatams", - sakė D. Figlio.

Na, bet naujagimio svoris nedaro lemiamos įtakos tolimesniam gyvenimui, pabrėžė vienas iš tyrimo autorių Jonathanas Guryanas.

Gimę mažai sverdami kūdikiai gali ir mokosi geriau už gimusius didesnio svorio bendraamžius.

„Geriau būti mažo svorio naujagimiu, kurio motina baigusi koledžą, negu stambesniu naujagimiu, kurio motiną pašalino iš vidurinės mokyklos", - sakė J. Guryanas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis