Kaip susigrąžinti formą po gimdymo: pataria kineziterapeutė

Kol šimtai jaunų mamų suka galvą, kaip susigrąžinti bent per pus tokį liauną liemenį, kokiu džiaugėsi dar iki nėštumo, tokios Holivudo mamytės kaip Eva Mendes ir Scarlett Johansson, sūpuodamos vos kelių savaičių sulaukusias atžalas, jau demonstruoja nepriekaištingą figūrą ir naujus aukštakulnius. Kaip joms tai pavyksta? Tačiau, pasak kineziterapijos specialistų, greitas organizmo (ir figūros) atsistatymas po gimdymo nėra jokia paslaptis.

Pirmoji mankšta po gimdymo

Pasirodo, kad jau pirmosiomis dienomis po gimdymo galima imtis mažo intensyvumo pilvo ir dubens raumenis stiprinančių pratimų. Tuo tarpu nesudėtinga mankšta pirmosiomis savaitėmis po gimdymo ne tik nekenkia, bet ir yra rekomenduojama gydytojų ir kineziterapijos specialistų.

„Pirmuosius mažo intensyvumo statinius pilvo raumenų pratimus galima atlikti jau praėjus dvylikai valandų po natūralaus gimdymo, vėliau palaipsniui didinti ir judesių amplitudę bei intensyvumą. Vis tik, pirmosiomis savaitėmis po gimdymo patariama vengti šoninių ir sukamųjų liemens judesių, taip pat tokių pratimų kaip „važiavimas dviračiu" ar "žirklės", – sako sporto ir sveikatingumo klubų tinklo „Impuls" kineziterapijos specialistė Justina Berger.

TAIP PAT SKAITYKITE:
A.Grigaliūnienė: per nėštumą priaugti kilogramai – ne tragedija
Sielvartaujanti mama nesusitaiko su sūnaus mirtimi

Pasak jos, tai, kada galima pradėti aktyviai mankštintis ir kokio intensyvumo fizinę veiklą rinktis priklauso nuo individualaus organizmo. Visų pirma, organizmas turi tam būti pasirengęs. „Jei net paprasti pratimai vargina, o norint juos atlikti reikia daug pastangų, organizmas dar nepasiruošęs aktyviai fizinei veiklai. Tačiau praėjus 4-6 savaitėms po natūralaus gimdymo (10-12 savaičių, atlikus cezario pjūvį) jau rekomenduojama imtis nedidelio intensyvumo aerobinės veiklos", - paaiškina specialistė.

Šiuo laikotarpiu ji pataria subalansuotai maitintis, reguliariai vaikščioti gryname ore, atlikti kvėpavimo pratimus ir taip drauge stiprinti širdį bei plaučius. Pasak specialistės, neseniai gimdžiusioms moterims naudinga išbandyti ir plaukimo bei vandens aerobikos, taip pat jogos ar Pilates užsiėmimus. Šiltuoju metų laiku – nepamiršti, kad galima aktyviai ilsėtis gryname ore.

Sulaukusios kūdikio, moterys siekia kuo greičiau susigražinti liekną taliją, tačiau vien pilvo presui skirti pratimai, pasak kineziterapeutės, nepadės. „Po gimdymo svarbu atkurti ir suformuoti vadinamąjį „raumenų korsetą", kurį sudaro liemenį juosiantis pilvo ir nugaros raumenynas. Taip ne tik dailinamas liemuo, bet ir stiprinama nugara, kuriai ne tik šiuo laikotarpiu, bet ir viso nėštumo metu teko didelis krūvis", paaiškina J. Berger.

Kaip nepadaryti sau žalos

Kita vertus, noras kuo greičiau susigrąžinti buvusias formas ir alinančios treniruotės gali padaryti žalos. Pasak „Impuls" kineziterapijos specialistės, itin didelio intensyvumo treniruotės nerekomenduojamos net nėštumo laikotarpiu aktyviai gyvenusioms moterims. „Kai mūsų organizmas intensyviai dirba, drauge su prakaitu netenkame skysčių ir mineralų. Taigi, alinančios treniruotės gali sutrikdyti natūralaus motinos pieno gamybą, o raumenyse besigaminanti pieno rūgštis turi įtakos jo kokybei ir skoniui. Dėl to labai svarbu, kad neseniai gimdžiusios ir kūdikį žindančios moterys laikytųsi gydytojo ir specialisto rekomendacijų", sako J. Berger.

Neseniai gimdžiusioms moterims naudinga išbandyti ir plaukimo bei vandens aerobikos, taip pat jogos ar Pilates užsiėmimus. Šiltuoju metų laiku – nepamiršti, kad galima aktyviai ilsėtis gryname ore.Kineziterapeutė Justina BERGER

Kineziterapijos specialistė pastebi, kad Lietuvoje taip pat daugėja aktyvų gyvenimo būdą besirenkančių nėščiųjų. „Kai kurios į kineziterapijos specialistus kreipiasi patartos nėštumo eigą prižiūrinčių gydytojų. Įrodyta, kad fiziškai stiprių moterų gimdymas praeina lengviau, joms rečiau pasitaiko komplikacijų po gimdymo, greičiau atsigauna organizmas ir, žinoma, lengviau susigrąžinti liekną figūrą", sako Justina Berger.

Tačiau specialistė pastebi, kad pirmąjį nėštumo trimestrą aktyvią fizinę veiklą reikėtų pristabdyti. „Pirmieji trys mėnesiai ypač svarbūs naujai užsimezgusiai gyvybei ir yra kritiniai vertinant persileidimo tikimybę. Dėl to pirmaisiais nėštumo mėnesiais reikėtų atsisakyti intensyvių treniruočių, vengti didelio streso, pakankamai ilsėtis ir, žinoma, subalansuotai maitintis. Vėliau, pasibaigus kritiniam laikotarpiui, o nėštumui einantis sklandžiai, netgi rekomenduojama sugrįžti ar pradėti lankyti sporto užsiėmimus. Žinoma, tai daryti reikia griežtai atsižvelgiant į gydytojo rekomendacijas ir prižiūrint specialistui", sako kineziterapeutė.

O štai kada pristabdyti gyvenimo tempą ir ramiai laukti šeimos pagausėjimo, pasak specialistės, priklauso nuo nėštumo eigos ir moters savijautos. Kineziterapijos užsiėmimus besilaukiančioms moterims vedanti J. Berger sako, kad treniruotėse sulaukia net ir 41-ąją nėštumo savaitę skaičiuojančių būsimų mamų. „Tinkamai parinkti pratimai padeda palengvinti paskutiniąsias nėštumo savaites – t.y. palengvinti nugaros skausmus, kojų bei rankų tinimą, pasiruošti artėjančiam gimdymui", pastebi ji.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis