Jauna mama ryžosi iššūkiui – eksperimento rezultatai nustebino

Maniau, kad savaitė be cukraus prilygs nemenkam žygdarbiui – iššūkis, pareikalausiantis papildomų pastangų sprendžiant dėl kasdienio maisto raciono, ir geležinės valios, bandant atsispirti vyro vakarais skanaujamiems saldainiams, ar tam saldžios kavos puodeliui, mažajam užmigus! Bet buvo paprasta, net labai.

Kodėl vaikui būtinos ribos: psichologės komentaras
A.Landsbergienė: sulaukę 7 metų, mano vaikai jau naudojosi banko kortelėmis

Kartą jau bandžiau išsigydyti šią maniją neleisdama sau 3 savaites jokių saldainių, anei gabalėlio šokolado, šventinio anytos torto gabaliuko – nieko, kas gali būti pavadinta „desertu".

Bandymas pavyko, tačiau į pabaigą saldėsius net sapnuodavau! O pasibaigus savanoriškam eksperimentui pusryčiams, pietums ir vakarienėms mieliau rinkdavausi ir vėl – ką nors saldaus.

Sakau "buvau priklausoma", nes priklausomybės nuo cukraus, pasirodo, neturiu. Na taip, ko nors saldaus norėjosi, tačiau savaitė ne ką prastesnė nei visos kitos, nors ir be saldintos kavos, gazuotų gėrimų savaitgalį ir gabalėlio torto vienos gražios šventės proga.

Tiesa, galvą, būdavo paskausdavo – pirmomis dienomis. Tačiau pirmą dieną po eksperimento pabaigos nepuoliau prie saldumynų lentynėlės. Tiesa, kavą saldinau, bet taip trokštamo saldainio užteko vos vieno.

Beje, metų pradžioje žadėjau – ryšiuos 3 savaitėms tokio eksperimento. Tačiau šįkart pasiteisinau sutrumpinusi laikotarpį: gal tiesiog išmokti nepiktnaudžiauti?

Gal vienas kitas saldėsis mažiau kenksmingas, jei ant stalo toks patenka retai. Gal geriau kiek sveikesni metai, nei trys griežtos savaitės, o visos likusios – kaip įprastai pasaldintos.

Sveikatos specialistai teigia – cukraus kiekis, tai yra kalorijos gaunamos iš jų, kasdieniame mitybos racione idealiu atveju turi sudaryti ne daugiau 5 proc. Jei riba siekia 10 proc., organizmui dar nedaroma didelė žala.

Taigi, jei nori išlikti sveika, kas dieną - ne daugiau nei 6 šaukšteliai cukraus. Vyrams riba - 8 arbatiniai šaukšteliai.

Tiek vidutiniškai slepiasi viename šokoladiniame batonėlyje, pyrago gabalėlyje, nepilnoje skardinėje limonado, dviejose su trupučiu stiklinės natūralių apelsinų sulčių, 100 gramų saldžių pusrytinių dribsnių, dviejuose bananuose ar pusantroje stiklinėje trintų vaisių kokteilio.

Taip, cukrus vaisiuose - taip pat cukrus. Ir jei šokoladinį batonėlį išmainai į stiklinę sulčių ir saldžius vaisius, žiūrėk, cukraus dienos norma jau ir viršyta.

Na taip, vaisiuose esančios maistinės ir mineralinės medžiagos kompensuoja saldų skonį, tačiau ir šiais nederėtų piktnaudžiauti.

Tiesa, mano savaitė nebuvo nekalta – cukraus visiškai nepavyko išvengti. Jo radau etiketėje ant duonos, neatsisakiau vaisių (vis dėlto, didžiausia nuodėmė - keli bananai pirmosiomis dienomis. Kitomis dažniausiai krimtau obuolius), padažams kelis kartus naudojau medų. Kartą pasitaikė salotos su šaukštu majonezo bei pirktinė pica, smarkiai išalkus. Tiesa, dar skaičiuoju stiklinę vandeniu skiestų sulčių.

Vida Press

Be šių kelių nuodėmių daug daugiau ko atsisakiau. Štai ko:

  • Žinoma, saldumynų.

  • Cukraus namų gamybos maiste, net jei receptai ir rekomendavo.

  • Saldintos kavos. Ją plikiau su žiupsneliu cinamono - saldumo nepriduoda, tačiau cinamoninė kava gardumu nenusileidžia įprastai su šaukšteliu cukraus.

  • Gazuotų gėrimų, sulčių. Limonadai - cukraus bombos, jau minėjau. Kaip ir sultys - net jei jos tik ką išspaustos namų virtuvėje.

  • Saldintų jogurtų ir kitų bent kiek saldesnių pieno produktų.

  • Pirktinių padažų: kečupo, majonezo, barbekiu.

  • Įvairiausių pusgaminių: pusrytiniai dribsniai, parduotuvėje ruoštos salotos, kumpis (taip, cukrumi skaninami ir jie), šaldyti koldūnai ar virtiniai bei bet kokie kepiniai. Žodžiu, visko, kas apdirbta ir paruošta greitam vartojimui. Visų jų gamybos procese retai apsieinama be įvairiausių saldiklių.

  • Džiovintų vaisių. O čia man buvo naujiena: pasirodo dauguma jų papildomai mirkomi cukraus tirpaluose. Tiesa, razinos ir slyvos parduodamos sudžiovintos natūraliai, tačiau kitų vaisių pakuočių sudėtį derėtų perskaityti.

Savaitė baigta. Kokie pokyčiai? Gražesnė veido oda! Už šią dėkoju. Mat paskutiniu metu viens po kito išdygdavę spuogai, žinau, išduodavo vartojamų saldumynų perteklių. Kaip ir niekaip nemažėjantis svoris, kurio pažadėjau atsikratyti dar per pirmus metų mėnesius...

Po nesaldžios savaitės supratau: galvos skausmą ir irzulį galima numalšinti ne tik gabalėliu šokolado. Ir šio, kai retai, nereikia tiek daug kaip įprastai.

Beje, po savaitės paragauta saldinta kava nebuvo itin gardi. Manau kitądien ją gardinsiu cinamonu! O saldumynus pasiliksiu savaitgaliams – darbo dienomis be jų tikrai galima apsieiti.

Gal kaip ir aš susirūpinai, kad cukraus kasdienėje mityboje kiek per daug? Štai manieji patarimai saldumo dozę sumažinti bent keliais arbatiniais šaukšteliais:

  • Skaityk etiketes. Tiesa, jose cukrus slepiasi ir po kitokiais pavadinimais: fruktozė, dekstrozė, gliukozė, vaisių koncentratas ar koks sirupas. Saldiklių - daugybė! Ir nei vienas jų, deja, nėra mažiau kenksmingas.

  • Stenkis valgyti namuose ruoštą maistą, kuris, žinoma, nebūtų gardinamas šaukšteliu kitu cukraus.

  • Atsisakyk dienos racione pirktinių pusgaminių, padažų, saldintų pieno produktų. Maiste pasislėpę šaukšteliai saldiklių - didžiausia grėsmė sveikai mitybai.

  • Ribok saldumynų kiekį. Juk jie - taip pat niekuo nenaudingos kalorijos.

  • Venk vadinamų "sveikų" alternatyvų. Besiteisinant, kad saujelė džiovintų vaisių ar šaukštelis medaus - net į naudą, rizikuojame smarkiai jais padauginti. Tiesa čia viena - cukrų, bet kokiame pavidale - šokolade ar vaisiuje - patartina riboti.

  • Stenkis maitintis sveikai, valgyki po truputį, bet dažnai. Taip organizmas gaus visas reikalingas medžiagas ir netikėtai nesignalizuos prašydamas ko "greitai ir saldžiai".

  • Naudok prieskonius. Tik grynus, ne jų mišinius, nes šiuose dažnai gausu tiek nereikalingos druskos, tiek cukraus. Kuo skoniais gausesnis patiekalas, tuo mažiau jausi saldaus ar sūraus trūkumą.

  • Venk gazuotų, saldintų gėrimų, sulčių. Kur kas sveikiau - vanduo. O natūraliai spaustos sultys kur kas sveikesnės, jei spausi ne tik saldžius vaisius, bet ir daržoves.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis