2 intymūs klausimai psichologei, kuriuos nedrąsu ištarti garsiai

Intymus gyvenimas nėštumo ir gimdymo metu, užplūstančios baimės ir nauji jausmai vis dar yra gaubiamas tam tikros nežinomybės. Paklausti gydytojos apie tai ne visada drąsu, o draugių patirtys skirtingos ir labai individualios. Du jūsų klausimai, kuriuos gavome ir pateikėme specialistėms.


Ar tai yra normalu, kad po gimdymo nebenoriu mylėtis, nes nepatiriu orgazmo?


Į klausimą atsako individualiosios psichologijos konsultantė Rasa Kardaitė Vėlyvienė, www.ipi.lt.


Laba diena, ačiū jums už atvirą klausimą. Gali būti, kad jūsų seksualinis pasitenkinimas yra pasikeitęs po gimdymo, dėl fiziologinių jūsų organizmo pasikeitimų. Taip pat ir esamos dabartinės psichologinės jūsų būsenos. Jeigu dėl patiriamo orgazmo neturėjote anksčiau problemų, pats geriausias būdas spręsti šiai problemai, būtų atviri pokalbiai su jūsų partneriu.


Gal nesate pasirengusi atsiduoti seksualiniam potraukiui ir dėl to patiriamas/nepatiriamas orgazmas. Gal išgyvenote sunkų gimdymą, nenorite šiuo metu pastoti, bijote, nepasitikite savimi ar savo partneriu, kad pavyks tik pasinerti į meilės vienas kitam atsidavimą, be pradėtos naujos gyvybės. O gal tiesiog dažnai būnate pavargusi ir sunku atsipalaiduoti.


Priežasčių gali būti ne viena. Atviras pokalbis su partneriu gali pakeisti jūsų savijautą ir patiriamus pojūčius. Būtų labai smagu, kad radus ramesnę minutę, galėtumėte partneriui išsakyti jums kylančias problemas.


Gal jūs abu galėsite pagerinti savo poros patiriamas seksualines patirtis ir patyrimus. Taip pat, gal būtų tikslinga pasikonsultuoti su ginekologu. Jeigu dėl tam tikrų priežasčių pokalbis su partneriu jums yra netinkamas, rekomenduotina kreiptis pas konsultantus, psichologus, psichoterapeutus, asmeninėms konsultacijoms. Kartais sunkūs ir slegiantys atsakymai yra labai arti ir šalia mūsų, tik reikia išdrįsti pasakyti, kad jų ieškote. 


„Laukiuosi antras mėnuo. Pirmas nėštumas. Periodiškai mintyse kirba įvairiausios baimės apie būsimo vaikučio sveikatą. Nedrąsu niekam garsiai prabilti apie šias baimes, ypač vyrui. Labai noriu sveiko ir protingo kūdikio. Kiek įmanydama veju mintis apie galimas patologijas. Gal yra kažkokių būdų, metodų, kurie padėtų atsikratyti liguistų minčių?"


Į klausimą atsako individualiosios psichologijos konsultantė Gabija Jurgelytė.


Pirmas ir turbūt vienintelis būdas įveikti baime – tai pasidalinti. Ačiū, kad dalinatės savo jausmu su manimi ir skaitytojais. Kviečiu pasidalinti ja ir su vyru bei kitais artimais žmonėmis. Jūsų baimė yra visiškai natūrali. Vaiko gimimas – tai iššūkis, kuris dar nežinia ko iš Jūsų pareikalaus. Ir panašu, kad Jūs ruošiatės blogiausiam: situacijai, kurioje būtumėte bejėgė. Tam atvejui, kai vaiko sveikatos ar protinių gebėjimų stoka būtų nulemtas veiksnys, nepasiduodantis Jūsų įtakai.


Ir tikra tiesa, jog nepaisant visos civilizacijos raidos ir technologijos pažangos, vis dar yra begalė situacijų, kai žmogus jaučiasi bejėgis. Todėl, kad pasaulis nėra saugus. Niekada nebuvo, nepanašu, kad artimiausiu metu taptų. Ir šis nesaugumas, nerimas, baimės ypatingai sustiprėja tokiu atsakingu momentu – atlydint į šį pasaulį naują gyvybę. Todėl nesigėdinkite savo baimės, nelaikykite jos nepagrįsta, nekovokite su mintimis. Leiskite sau būti su tais jausmais, kurie kyla ir dalinkitės jais su artimais žmonėmis. Jūs turite teisę. O kai nustoji kovoti, kai leidi būti, kai sąmoningai pažvelgi į akis - jausmas praranda savo galią ir keičiasi, kartu keisdamas mus ir gimdydamas kitus jausmus. Tad linkiu Jums drąsos, kurios nėra ten, kur nebuvo baimės...


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis