Penkios priežastys, kodėl skauda spenelius žindymo metu

Daugiau nei trečdalis visų žindančių motinų pirmosiomis savaitėmis po gimdymo skundžiasi spenelių skausmais. Kai juos skauda, kūdikio žindymas tampa tikra kankyne.

Dar blogiau yra tai, kad iš įvairių pusių maitinančiai mamai aiškinama, kad tai yra „normalu", esą, „žindymas yra skausmingas dalykas". Kitaip tariant, „užmerk akis ir pirmyn", nes žindymas kūdikiui naudingas.


Bet palaukit! Ar taip yra iš tikrųjų? Jau nekalbant apie tai, kad nuomonė, jog maitinimas krūtimi yra skausmingas procesas, yra tikras mitas, nei motinai, nei kūdikiui žindymas per sukastus dantis nebus maloni patirtis.


Štai penkios dažniausios priežastys, kodėl maitinant skauda spenelius. Jeigu jums sunku pačiai identifikuoti problemą, pasitarkite su žindymo konsultante arba gydytoja:


1. Netinkama kūdikio laikymo technika

Dažniausiai skausmą žindymo metu sukelia klaidingas kūdikio priglaudimas prie krūties, dėl ko spenelis atsiduria nepakankamai giliai mažylio burnoje. Dėl kūdikio burnoje susidariusio vakuumo ir trinties spenelių audinys stipriai pažeidžiamas.


2. Netinkama maitinimo poza

Nepatogus laikymas žindymo metu arba pernelyg didelis atstumas tarp mamos ir kūdikio gali taip pat lemti, kad krūtų speneliai žindant bus per daug arti mažylio burnoje, todėl jiems teks per didelis krūvis.


3. Kūdikio burnos ypatumai

Rečiau pasitaikanti skausmingo žindymo priežastis - kūdikio burnos ertmės ypatumai, pavyzdžiui, kiek per trumpas liežuvio ar lūpų pasaitėlis, ypatinga gomurio forma ar išnarintas žandikaulio sąnarys. Visa tai taip pat gali neleisti taisyklingai apžioti spenelio.


4. Klaidinga žindymo technika

Kai kurie kūdikiai klaidingai išmoksta žįsti, kadangi pradžioje jie maitinami iš buteliuko, o vėliau ima krūtį panašiai kaip buteliuko žinduką. Taip jie mėgina žįsti pieną iš krūties taikydami tą pačią techniką, kaip ir gerdami iš buteliuko.


5. Spenelių infekcija

Į pažeistus spenelius lengviau patenka bakterijos, nes žaizdoje natūralus apsauginis odos sluoksnis yra pažeistas. Be to, žaizdos sekretas yra puiki dirva patogenams. Grybelinės infekcijos dažniausiai pasitaiko tik praėjus kuriam laikui nuo skausmingo žindymo pradžios, taip pat jos galimos net nesant išankstiniam spenelių pažeidimui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis