Dešimt pikantiškų faktų apie nėštumą

Kiek įsčiose būdami kūdikiai išgeria vaisiaus vandenų? Nuo kada mažasis žmogeliukas jau pasiruošęs gimimui? Ar kenkia vaisiui jo tėvelių seksas? Nuo kada kūdikis turi pirštų atspaudus? Dešimt įdomių faktų apie nėštumą ir kūdikio vystymąsi.

Nėštumas visada yra jaudinanti patirtis – pasaulį išvysta naujas žmogus! Tai, kas vyksta besilaukiančios moters pilve, tikrai galima pavadinti stebuklu. Pažvelkime į dešimt įdomiausių faktų, susijusių su nėštumu.


1. Pilnavertis žmogutis


Dešimtąją nėštumo savaitę kūdikis yra vos 18 milimetrų dydžio, tačiau jis jau pilnavertis mažas žmogus. Jis turi viską: širdį, smegenis, rankų ir kojų pirštus. Iki dvyliktos nėštumo savaitės išsivysto visi organai ir kūdikis jau gali žiovauti, šypsotis ir raukyti kaktą. Judėti vaisius gali jau nuo aštuntos nėštumo savaitės, nors būsima mama jo judesius pajunta gerokai vėliau.


2. Individualūs pirštų atspaudai


Prasidedant ketvirtam nėštumo mėnesiui išsivysto individualūs mažylio pirštų atspaudai.


3. Mažasis aiškiaregys


Jau nuo tryliktos nėštumo savaitės jūsų kūdikis gali tamsoje atskirti labai ryškią šviesą.


4. Sekso metu treniruojama vaisiaus kraujotaka


Moterų geismas nėštumo metu patiria didelius svyravimus. Daugelis būsimų mamų ir jų partnerių bijo mylėtis iš baimės, kad seksas gali pakenkti dar negimusiam kūdikiui. Tačiau yra priešingai: dėl orgazmo metu stipriai padažnėjančio pulso ir kraujo spaudimo kūdikio kraujotaka yra stipriai treniruojama. Įrodyta, kad reguliarūs lytiniai santykiai normalaus nėštumo metu nedidina priešlaikinio gimdymo rizikos.


5. Mažieji nykščio čiulpikai


Labai anksti (nuo dešimtos nėštumo savaitės) mažyliai įsčiose pradeda čiulpti nykštį. Taip jie lavina čiulpimo refleksą ir treniruoja raumenis, kurių vėliau prireiks žindymo metu. Kai kurie kūdikiai taip intensyviai žinda pirštuką, kad gimsta su nuospaudomis ant jo.


6. Mažieji gėrikai


Jūsų kūdikis labai anksti pradeda ryti amniono skystį, kurį netrukus vėl išskiria. Taip visi vaisiaus vandenys pakeičiami per tris valandas. O juk nėštumo pabaigoje vaisiaus vandenų yra net 1,2 litro!


7. Gebėjimas girdėti


Normaliai girdėti kūdikis gali tik nuo 25 nėštumo savaitės ir tai labiau žemus tonus, nes vaisiaus vandenyse garsas yra slopinamas.


8. Mama turi daugiau kraujo


Nėštumo metu kraujo kiekis moters organizme išauga iki 50 procentų, o tai reiškia, kad prieš gimdymą ji turi apie pusantro litro daugiau kraujo. Tai papildomai apie pusantro kilogramo svorio, kuris įskaičiuojamas į bendrai priaugtus kilogramus.


9. Juoda linija


Apie 34 nėštumo savaitę ar vėliau ant mamos pilvo išryškėja juoda linija (lot. linea nigra). Tai tamsi linija, kuri gali tęstis nuo mamos krūtinkaulio per bambą iki gaktos. Šis neįprastas odos pasikeitimas nulemtas hormonų. Po gimdymo juoda linija dingsta taip pat nepastebimai, kaip ir atsirado.


10. Komandinis darbas


Gimdymo metu sunkiai dirba ne tik mama, bet ir vaisius. Tai galima pavadinti komandiniu darbu, nes stangų metu kūdikis, pasinaudojęs postūmiu, juda gimdymo kanalais. Jis atitinkamai sukasi ir riečiasi, traukia galvą prie krūtinės, kad geriau pralįstų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis