Lietuvoje trūksta vakcinos nuo tuberkuliozės: tėvams siūlo išeitį

Šiandien Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) pasirašė sutartį su tiekėju dėl neregistruotos bulgariškos vakcinos nuo tuberkuliozės pristatymo į Lietuvą.

Tad ši naujagimiams reikalinga vakcina jau yra pakeliui ir mūsų šalies gydymo įstaigas pasieks rugpjūčio mėnesio pabaigoje. Tai suderinta su šių vakcinų tiekėju.

Iš viso šios vakcinos nupirkta pusei metų, jos turėtų užtekti iki kitų metų vasario. Tad gydymo įstaigos galės skiepyti savo mažuosius pacientus, nesibaimindamos, kad jos gali pritrūkti.

Lietuva, kaip ir kitos Europos šalys, tapo situacijos įkaite - visos jos yra priverstos pirkti neregistruotas vakcinas nuo tuberkuliozės. Taip atsitiko, nes Europoje yra vienintelis gamintojas - Danijos serumo institutas, gaminantis Europoje registruotą vakciną, kuria skiepijami naujagimiai. Tai yra šios rinkos monopolininkas. Deja, jau kuris laikas šis gamintojas neužtikrina šios vakcinos tiekimo Lietuvai, pagal dar praėjusiais metais VLK pasirašytą sutartį. Šis terminas jau buvo nukeltas 4 kartus, t.y. vakcinų pristatymas vis nukeliamas vėlesniam laikui. Tikrosios priežastys, kodėl taip yra, nėra žinomos. VLK duomenimis, šis gamintojas tai argumentuoja kaip sutrikusius gamybos procesus, keliamus tam tikrus kokybės reikalavimus.

Situaciją apsunkina ir tai, kad nėra galimybių šios vakcinos pasiskolinti iš kitų šalių, kas iki šiol sėkmingai būdavo praktikuojama, jei prireikdavo kitų medicininių preparatų. To padaryti negalima, nes kitos šalys irgi neturi šios vakcinos, kadangi jie taip pat ją pirkdavo iš Danijos.

Tad šiuo atveju Lietuva elgiasi analogiškai, kaip ir kitos šalys, siekdama užtikrinti, kad gydymo įstaigose būtų reikiamos vakcinos kūdikiams nuo tuberkuliozės. Tuo tikslu VLK perka Lietuvoje neregistruotas vakcinas iš šalių, kurios jas gali pasiūlyti. Štai gegužės mėnesį buvo įsigyta japoniška Lietuvoje neregistruota vakcina. Tikėtasi, kad jos užteks iki kol pristatys danai, bet pastarieji vėl nukėlė terminą. Tad buvo vėl organizuojamos pirkimo procedūros, kurioms sėkmingai pasibaigus šiandien pasirašyta sutartis su tiekėju dėl bulgariškų vakcinų pristatymo į Lietuvą.

Neregistruotas vakcinas perka ir kitos šalys - Lietuva nėra vienintelė. Pavyzdžiui, neregistruotą japonišką vakciną perka daugiau kaip 50 šalių, neregistruota bulgariška vakcina irgi yra plačiai naudojama, o kaimynai lenkai gamina tokias pat vakcinas (jos taip pat neregistruotos Lietuvoje) savo gyventojams. Jei jos būtų netinkamos, vargu, ar šalys norėtų rizikuoti savo gyventojų sveikatos saugumu. Kol kas neteko girdėti nusiskundimų, kad kažkas būtų negerai.

Be to, kaip ir visada, taip ir šiuo atveju, naujagimio tėveliai turi patys apsispręsti, ar sutinka savo mažylį skiepyti neregistruota vakcina ir, jei sutinka, pasirašyti sutikimą gydymo įstaigoje. Jei nesutinka, jie turi teisę laukti registruotos vakcinos iš Danijos. Tik, deja, nėra tiksliai žinoma, kada ši vakcina pasieks Lietuvą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis