Kūdikių prekės: ko jose neturėtų būti?

Vis dažniau tiek vaikus, tiek suaugusiuosius visame pasaulyje kamuoja alergijos.

Dažnai jų priežastys gali glūdėti produktuose, kuriuos vartojame - vaikystėje į organizmą patekę alergenai pasekmių gali turėti ir kur kas vėliau. Todėl specialistai pataria kūdikių ir vaikų prekes rinktis kuo natūralesnes - kad mažyliui niekas netrukdytų augti sveikam.

Skaitykite etiketę!

Net iki 70 procentų visko, ką tepame ant odos, absorbuojame. Vadinasi, kaskart naudojant kūno priežiūros produktus, kurių sudėtyje yra sintetinių chemikalų, mūsų kūnas juos paprasčiausiai „suvalgo". Švelni kūdikių odelė - dar jautresnė, todėl ja rūpinantis būtina itin atidžiai rinktis produktus.

Nors kūdikio odelė yra švelni kaip šilkas, lygi kaip persikas, tačiau ji - nepaprastai jautri. Jai prižiūrėti labiausiai tinka paprastos ir natūralios kosmetikos priemonės, įprastinės sintetinės gali ir pakenkti. Kadangi vaikai itin jautrūs aplinkos neigiamai įtakai, vertėtų pasirūpinti, kad pavojingų medžiagų jiems tektų kuo mažiau.

Įsigyjant kosmetinius produktus vaikams, atidžiai perskaitykite etiketę. Ypač venkite tokių sudėtinių dalių kaip formaldehidai, parabenai, SLS ir SLES bei sintetiniai kvapikliai ir dažikliai. Šios medžiagos dirgina odą, gali stabdyti jaunų ląstelių augimą, tapti alerginių bėrimų ir inkštirų priežastimi ar net turėti prastesnių pasekmių ateityje. Sveikos gyvensenos tyrinėtoja ir „Livinn - sveiki produktai" asortimento vadovė Guoda Azguridienė pataria vengti ir naftos produktų, tokių kaip parafinas, vazelinas ar mineralinis aliejus. „Šios medžiagos padengia odos paviršių plona plėvele, kuri gali sudaryti sveikos odos iliuziją, bet ji trikdo pačios odos funkcijas. Naftos chemijos produktai išpopuliarėjo labiausiai dėl savo pigumo, bet kūdikių odos priežiūrai derėtų vartoti natūralius aliejus, pavyzdžiui, migdolų, saulėgrąžų - tą jau kuris laikas daro natūralios ir ekologiškos kosmetikos gamintojai," - pasakoja specialistė.

Pagrindiniai alergenai - sintetinės medžiagos

Mokslininkai mano, kad viena iš augančio nuo alergijų kenčiančių vaikų skaičiaus priežasčių gali būti ta, kad mūsų produktuose nuolat daugėja cheminių medžiagų, herbicidų, pesticidų ir genetiškai modifikuotų ingredientų.

„Tiek vaikų, tiek suaugusiųjų alerginių susirgimų nuolat auga. Visi puikiai žinome, kad alergiją gali sukelti ir natūralūs produktai (medus, riešutai, pomidorai ir kita). Tačiau vis daugiau abejonių kyla, ar alergenai yra patys produktai, ar juose esantys pesticidų likučiai. Be to, alergiški tampame tuomet, kai organizmas užsiteršia. Jei nuolat vartojame sintetinius kremus, šampūnus bei stipriai perdirbtą ir industrinės žemdirbystės būdu užaugintą maistą, alergijų tikimybė didėja ", - teigia G. Azguridienė.

Domėkitės, iš kur atkeliauja produktai

Vienas iš būdų patikrinti maisto ar kosmetikos natūralumą - pasidomėti jų gamintojais. Sertifikuotų natūralios ir ekologiškos kosmetikos gamintojų produkcija atitinka konkrečius nustatytų standartų reikalavimus, jų kokybė nuolat tikrinama nepriklausomos institucijos - tai pažymima ir produkto etiketėje. Ekologiški maisto produktai visose ES šalyse taip pat žymimi vienu ženklu („Europos lapu"), tad juos atskirti tikrai nesunku.

Nuolat skubančiame ir besikeičiančiame pasaulyje pavojų mažyliams nemažai. Vis dėlto, kai kurių iš jų galima išvengti - tereikia įdėmiai perskaityti perkamo produkto etiketę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis