Ko nėščia moteris neturėtų valgyti?

Nėščios moters mityba tiesiogiai veikia vaisių. Šiandien visi žinome, kad laikotarpis, kai kūdikis vystosi motinos įsčiose, gali turėti įtakos visam jo gyvenimui. Gera ir subalansuota motinos mityba suteikia optimalų startą į gyvenimą. Nesubalansuota mityba, rūkymas ir alkoholis, priešingai, gali turėti labai liūdnas pasekmes


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Nustatyta, kad tokios ligos kaip cukrinis diabetas, aukštas kraujospūdis, širdies ir kraujotakos ligos gali būti susiję su nepalankiomis sąlygomis įsčiose. Šios sąsajos apibūdinamos moksliniu terminu „vaisiaus programavimas".

Kiek gali valgyti nėščia moteris?

Nėštumo metu neprivaloma valgyti už du. Jeigu jau prieš nėštumą jūsų mityba buvo subalansuota, tuomet galioja šios esminės taisyklės:

Kasdien išgerkite mažiausiai du litrus vandens. Galima gerti mineralinį vandenį, vandentiekio vandenį, skiestas vaisių sultis, pieną, vaisių arbatas. Jeigu norisi saldžių gėrimų ar nealkoholinio alaus, tai irgi leistina. Tik pastarieji gėrimai neturėtų sudaryti didžiosios skysčių dalies. Du puodeliai kavos ar trys-keturi puodeliai juodos arbatos gali sudirginti kraujotaką.

Valgykite tris kartus per dieną, tarpuose lengvai užkaskite. Tai gali būti jogurtas, bananas, obuolys ar gabalėlis kieto sūrio. Taip jūsų kūdikis ir jūs būsite tolygiau aprūpinti maistinėmis medžiagomis.

Pusryčiai yra labai svarbūs. Idealus variantas - grūdų košės ar dubuo avižinių dribsnių, nes juose gausu vitaminų, ląstelienos ir baltymų. Vakare rekomenduojamas lengvai virškinamas maistas, jis neturi būti perkeptas ar labai aštrus, kitaip gali varginti rėmuo.

Vidutiniškai per nėštumą priaugama 10- 13 kilogramų. Kai kurios moterys priauga vos aštuonis, o kitos – 19 ir daugiau kilogramų.

Nėštumo metu alkio jausti neturėtumėte. Jei išeinate iš namų ilgesniam laikui, pasirūpinkite sveikais užkandžiais, kurie numalšins alkį.

Ką turi valgyti nėščioji?

Nėščia moteris ir jos negimęs kūdikis maitinasi sveikai tuomet, kai tai daroma pagal „mitybos piramidę". Tai reiškia, kad:

Pagrindinę mitybos dalį sudaro pilno grūdo duona ir avižų dribsniai su vaisiais, salotos ir grūdų produktai.

Taip pat valgoma daug pieno produktų (pienas, varškė, jogurtas, sūris) ar liesos mėsos - tai yra svarbūs baltymų šaltiniai.

Per savaitę kartą ar du turėtų būti valgoma žuvis, mat joje yra itin svarbių Omega-3 riebalų rūgščių.

Taip pat leidžiama mėgautis saldumynais, balta duona, saldžiais gėrimais ir riebiais produktais, tačiau tik mažais kiekiais.

Laikantis subalansuotos mitybos principų paprastai visų mikroelementų gaunama užtektinai. Tik folio rūgštis turėtų būti vartojama papildomai dar planuojant kūdikį ir iki dvyliktos nėštumo savaitės. Tai padeda išvengti kai kurių apsigimimų, pavyzdžiui, įskilojo stuburo (lot. Spina bifida). Vaiko kraujotakos vystymuisi labai svarbi geležis, kurios užtektinus kiekius galima gauti su salotomis, žaliomis daržovėmis, mėsa ir žuvimi. Kalcis būtinas vaiko kaulų vystymuisi, jo yra visuose pieno produktuose, taip pat ir kalciu praturtintame mineraliniame vandenyje. Siekiant išvengti jodo trūkumo, vartokite joduotą druską ir du kartus per savaitę valgykite žuvį. Žuvis, pirmiausia jūrų, turi daug Omega-3 riebalų rūgščių, kurios labai svarbios kūdikio smegenų vystymuisi.

Dažniausiai padeda trys esminės taisyklės: daug gerti, kasdien judėti gryname ore ir vartoti daug daržovių, kurių sudėtyje gausu ląstelienos. Taip pat gali padėti vienas-du šaukštai linų sėmenų ar magnio, ar viena-dvi džiovintos slyvos.

Ko nėščia moteris neturėtų valgyti?

Nėštumo metu draudžiama lieknėti, nes tai gali turėti neigiamų pasekmių nėščiai moteriai ir jos kūdikiui.

Negalima valgyti žalios mėsos, neplautų daržovių, taip pat reikėtų vengti nepasterizuoto pieno. Kitaip gali pasireikšti tokios infekcijos kaip listeriozė ar toksoplazmozė, o tai gali rimtai pakenkti negimusiam kūdikiui.

Jeigu būsima mama yra vegetarė ar veganė, ji turėtų konsultuotis su specialistais ir atlikti reikiamus tyrimus, kad įsitikintų, ar jai netrūksta vitaminų ir kalcio.

Nėštumo metu negalima vartoti alkoholio, nikotino ir narkotikų.

Keli puodeliai kavos ar juodos arbatos nėštumo metu leistini, tačiau didesnių kiekių būtina vengti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis