Į sporto salę – vos su 3 mėnesių kūdikiu

Trijų mėnesių kūdikis, sportuojantis sporto salėje - manote, tai iš fantastikos srities? Tikrai ne! Būtent tokio amžiaus vaikai su mama jau gali efektyviai plušėti sporto salėje. Tik tam, kad sportas ir mamai, ir kūdikiui būtų saugus bei naudingas, būtina žinoti keletą svarbių patarimų.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Apie tai kalbamės su GET FIT sporto akademijos trenere, profesionalia kineziterapeute Egle Urbonavičiene. Ji Vingio sporto centre pradėjo vesti treniruotes „Mama ir kūdikis", kurios yra skirtos mamoms su kūdikiais nuo 3 mėnesių iki tol, kol jie pradeda vaikščioti.

Kviečiate mamas sportuoti su vos 3 mėnesių kūdikiais. Ar tai daryti ne per anksti?

Jei leidžia mamos sveikata, tikrai ne per anksti. Įprastai 6-8 savaitės po gimdymo yra pakankamas laiko tarpas moteriai atsigauti. Tai galioja ir gimdžiusioms natūraliai, ir patyrusioms cezario operaciją. Ir visiškai nesvarbu, ar iki gimdymo moteris užsiėmė aktyvia sportine veikla, ar ne - šie pratimai tikrai nebus per sunkūs.

Žinoma, moterys turi būti sąmoningos ir atsakingos - prieš treniruotes būtinai turi pasisakyti, jei turi stuburo, klubo sąnarių problemų ar kitų negalavimų.

Ar tai tinkamas metas pradėti sportuoti ir kūdikiams?

Kodėl gi ne? Neverta skubėti sportuoti nebent tuo atveju, jei kūdikis dar yra silpnas ir pats nelaiko galvos. Jei vaikas ramus, galima ateiti sportuoti net ir su mažesniu. Tiesiog tuomet būtų daugiau individualaus darbo ir mažiau pratimų poroje.

Kodėl šios treniruotės - su kūdikiais iki 8-12 mėnesių, t.y. iki tada, kai jie pradeda vaikščioti? Ar su vyresniais vaikais treniruotės - kitokios?

Kūdikio amžius ribojamas tik dėl to, kad iki to amžiaus vaikus dar galima lengviau suvaldyti, t.y. dauguma jų dar nevaikšto ir nėra tokie savarankiški. Su vyresniais vaikais atlikti šios treniruotės pratimus sudėtingiau.

Kokie tai pratimai?

Treniruotė susideda iš trijų dalių. Pirmoji dalis - pratimai, skirti mamoms po gimdymo. Pratimų metu atliekami judesiai po nėštumo susilpnėjusioms raumenų grupėms stiprinti, atstatyti formas po gimdymo. Šios treniruotės metu mažyliai ilsisi, nesportuoja.

Antroji dalis - kai mamos, prižiūrint profesionaliai kineziterapeutei, atlieka pratimus mažyliams. Mamos mokamos atlikti tempimo, raumenų stiprinimo, judėjimo įgūdžių pratimus savo kūdikiams. Aš, kaip trenerė, mokau kūdikių mankštos, kurią mamos vėliau galės pačios atlikti namuose su savo vaikais.

Trečioji dalis - bendras mamos ir kūdikio darbas poroje. Mamos atlieka pratimus kartu su mažyliais - vaikams tai yra puiki pramoga!

Nepamirškime ir to, kad į kūdikio auginimo rūpesčius panirusiai moteriai taip pat svarbu bent trumpam ištrūkti iš buities - ne tik pasportuoti, bet ir pabendrauti su kitomis mamomis, pabūti tarp bendraminčių.

Ką mamos turėtų žinoti prieš pradėdamos sportuoti?

Dažniausiai sulaukiu klausimų, susijusių su vaiko maitinimu ir miego režimu. Svarbiausia, kad prieš pat treniruotę vaikutis daug neprisivalgytų, nes gali atpilti. Tačiau jei vaikas per treniruotę išalksta, jaudintis tikrai neverta, jį galima pamaitinti ir sporto metu - tiesiog pasidaryti pertraukėlę. Sąlygos tam yra. O jei vaikas užmiega - tegul sau ramiai ilsisi.

Dažna mama nerimauja, kad kūdikis gali verkti ir sportuoti nepavyks. Ką rekomenduotumėte?

Kad vaikas būtų ramesnis, patariu atsinešti į treniruotę jo mylimų žaislų. Nepamirškime, kad sporto metu vaikai nėra paliekami vieni - jie ir patys sportuoja. Be to, kitų vaikų kompanijoje, o ir būdami šalia mamos, mažyliai jaučiasi komfortiškai ir ta valanda neprailgsta.

Ar tokias treniruotes su vaiku mama galėtų atlikti pati namuose?

Žinoma! Gavusi mano patarimų ir per treniruotes įgijusi praktikos, mama gali namuose daryti tai ir pati. Aš netgi primygtinai skatinu daryti tai kasdien!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis