Intymi bėda, dažnai atsirandanti nėštumo metu

Daugiau nei pusė nėščiųjų paskutiniame nėštumo trimestre skundžiasi, kad nenulaiko šlapimo. Dažniausiai kostint, čiaudint, juokiantis ar keliant sunkesnį daiktą nevalingai jo išteka. Kartais tai būna nedidelis kiekis, o kartais tai vargina dažnai ir po daug.

Kodėl taip atsitinka?


Per nėštumą šlapimo pūslė spaudžiama didėjančios gimdos, veikiama hormonų. Kai moteris kosėja, čiaudi, šis spaudimas dar labiau padidėja. Dėl to, ypač trečiame trimestre, gali pradėti varginti ir ši bėda.


Tai, kad moterį ištiks ši nemaloni problema, riziką didina rūkymas, daugiavaisis nėštumas, genetiškai nulemtos kūno audinių savybės. Įrodyta, kad nutukusios moterys net keturis kartus dažniau nesulaiko šlapimo.


Ši bėda vargina ir pagimdžiusias moteris, nepaisant gimdymo būdo (ar gimdė natūraliai, ar prireikė cezario pjūvio). Po gimdymo lyties organai gali pasislinkti žemyn, sutrikti šlapimo pūslės užsidarymo funkcija. Tyrimai rodo, kad šlapimo nelaikymo rizika didėja per gimdymą panaudojus reples.


Priežasčių, sukeliančių šlapimo nelaikymą, yra be galo daug: aktyvus sportas, sunkus fizinis darbas, vidurių užkietėjimas, nuolatinis kosulys, nėštumai, gimdymai, jo traumos, menopauzė, abortai, operacijos. Šią bėdą gali paskatinti ir kai kurie vaistai.


Kada kreiptis į gydytoją?


Daugeliui moterų užtenka pusmečio po gimdymo, ir ši problema praeina. Kai kurioms tai lieka visam gyvenimui. Prieš ir po gimdymo reikėtų stiprinti tarpvietės raumenis Kėgelio pratimais. Tai geriausia šlapimo nelaikymo profilaktikos priemonė.


Beje, šlapimo nelaikymas gali būti vienas šlapimo pūslės infekcijos požymių. Dėl to, jeigu po gimdymo moteris skausmingai ir dažnai šlapinasi, būtina kreiptis į gydytoją.


Kėgelio pratimai


Tai efektyvus šlapimo nelaikymo profilaktikos būdas - tarpvietės raumenų mankšta, kurią turėtų atlikti visos moterys nėštumo metu ir po gimdymo. Sustiprinus tarpvietės raumenis pagerėja gebėjimas sulaikyti šlapimą. Nesudėtingus pratimus galima daryti maitinant kūdikį, keičiant sauskelnes, atliekant namų ruošos darbus, žiūrint televizorių, važiuojant mašina.


Tereikia kasdien po 50-60 kartų sutraukti, palaikyti skaičiuojant iki 10 ir atpalaiduoti tarpvietės raumenis. Jei neaišku, kuriuos raumenis reikia sutraukti, galima tai daryti šlapinantis. Rekomenduojama sutraukti tarpvietės raumenis taip, kad sustotų tekėti šlapimo čiurkšlė.


Jei moteriai per gimdymą tarpvietė neplyšo ir nebuvo kirpta, pratimus galima pradėti daryti iškart po gimdymo. Tai profilaktikos ir gydymo būdas, kuris nieko nekainuoja. Tereikia, kad moteris turėtų valios ir nepamirštų atlikti pratimų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis