Kauno medikai moko mamas žindyti

Palankaus naujagimiui statuso diegimas gydymo įstaigose pasiteisino. VšĮ Kauno klinikinės ligoninės medikai teigia, kad per dešimtmetį šios ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriuje radikaliai pasikeitė gimdyvių požiūris į žindymą - moterys neabejoja natūralaus maitinimo nauda ir noriai mokosi žindymo technikos.

„Pati savo vaiką esu žindžiusi iki trejų metų, todėl ir gimdyves entuziastingai skatinu maitinti krūtimi", - pasakojo Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriaus akušerė Valerija Perminaitė. Ji taip pat yra ir viena pirmųjų šalyje, kuriai suteiktas žindymo specialistės etatas.

Kiekvienais metais Kauno klinikinėje ligoninėje gimsta 1100-1200 naujagimių. V. Perminaitės duomenimis, visų jų mamos namo išvyksta gavusios žindymo patirties. Pasaulio sveiktos organizacijos duomenimis, tik 3 proc. gimdyvių negali žindyti dėl kokių nors objektyvių priežasčių.

„Nuo 1989 m. trunkančioje praktikoje negalinčių natūraliai maitinti po gimdymo moterų beveik nemačiau. Viena moteris du vaikus augino maitindama mišinukais. Po trečio gimdymo pas mus ji apsiverkė iš džiaugsmo, kai patyrė, kokį džiaugsmą tai teikia ir įsitikino, kad visgi įmanoma išmokti žindyti net ir tada, kai atrodo, jog tau tai neskirta", - šypsojosi V.Perminaitė.

Medicinos personalo vaidmuo skatinant motinas žindyti yra labai svarbus, tam būtina sudaryti ir tinkamas sąlygas, turėti kvalifikuotų, galinčių patarti specialistų.

Kauno klinikinės ligoninės Akušerinio skyriaus vyriausioji akušerė Ilona Joneliūnienė aiškino, kad žindymo pamokos prasideda iškart po gimdymo. „Vos gimusius kūdikius glaudžiame prie mamos krūtinės. Kontakto oda prie odos metu naujagimis pats paropoja, prisiglaudžia prie mamos, o akušerės padeda teisingai parinkti gulimą padėtį, kad mama ir vaikas susipažintų, susidraugautų ir kūdikis pradėtų žįsti",- pasakoja I. Joneliūnienė.

Vaikui žindant motinos organizme formuojasi hormonai - oksitocinas ir prolaktinas, kurie reguliuoja pieno gamybą. Pirmos 14 parų po gimdymo yra labai svarbios šių hormonų pusiausvyrai nusistovėti, o nuolatinis žindymas skatina pilnavertę pieno gamybą. „Oksitocinas reguliuoja ir gimdos raumens susitraukimus - jiems greičiau susitraukus mažesnė nukraujavimo tikimybė. Jau du dešimtmečiai kaip nebededame ledo pūslių, nei smėlio mamai ant pilvelio, o visa tai reguliuoja gimęs vaikelis", - sako vyriausioji akušerė.

Atsižvelgiant į vis didėjantį motinų norą žindyti, Kauno klinikinėje ligoninėje šeimai sudaromos palankios sąlygos būti kartu tiek gimdymo metu, tiek po gimdymo, nes visos gimdyvės palatose guldomos po vieną.

Besigydančioms Akušerijos skyriaus Nėštumo patologijos grupėje nėščiosioms nuo 32 nėštumo savaitės taip pat suteikiama konsultacija apie kūdikių maitinimą. Konsultacijos metu aptariami žindymo privalumai kūdikiui ir motinai, žindymo padėtys, laktacijos skatinimas.

Be to, Kauno klinikinė ligoninė kartą per savaitę rengia nemokamas paskaitas apie žindymą visuomenei.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis