Kodėl vienos gimdydamos jaučia nežmonišką skausmą, o kitos – daug mažesnį

Daugelis moterų artėjant gimdymui baiminasi dėl to, kaip jos pakels jų laukiančius skausmus. Lengviau su jais susidoroti padės žinojimas, kokia tų skausmų prasmė ir kas juos sukelia.

Sąrėmių skausmo nepalyginsi su skausmu, kurį jaučiame, pavyzdžiui, susižeidę ar sirgdami. Jie nėra žaizdos ar ligos simptomas, tai – natūrali ir aktyvi organizmo reakcija. Sąrėmių skausmas yra raumenų skausmas, kurį sukelia stiprūs ir ritmingi gimdos susitraukimai. Tuo pat metu gimdos raumenys traukiasi į viršų ir taip atsiveria gimdos kaklelis. Raumenų darbo sukeltas slėgis tuo pat metu vaiką stumia žemyn.


Be sąrėmių skausmų taip pat juntamas nemalonus gimdyme dalyvaujančių audinių ir organų tempimas. Skausmui jautrus gimdos kaklelis iki gimdymo būna užsivėręs. Kad pro jį praslystų naujagimio galvutė, gimdos kaklelis turi atsidaryti maždaug iki dešimties centimetrų. Taip pat paprastai įsitempia dubens raumenys ir raiščiai bei tarpvietė.


Skausmo suvokimas ir kaip pats kūnas jį malšina


Moterys labai įvairiai priima ir suvokia skausmą, nes kiekvienos skausmo slenkstis yra kitoks.


Tam, kaip suvokiamas ir pakeliamas skausmas, įtakos turi įvairūs veiksniai: fizinė gimdyvės konstitucija, psichikos būklė ir išorinės gimdymo aplinkybės.


Gimdymo metu pati gamta pasirūpina veiksmingomis priemonėmis, kurios padeda pakelti skausmą:


  • Sąrėmių skausmai yra laikini, po kiekvieną sąrėmio būna pertrauka, kurios metu kūnas gali bent šiek tiek atsigauti ir sukaupti naujas jėgas;
  • Gimdymo metu skausmą malšina paties organizmo išskiriami hormonai ir endorfinais vadinamos medžiagos, turinčios savybę malšinti skausmą;
  • Daugeliui moterų išankstinis džiaugsmas būsimu naujagimiu nustumia sąrėmių skausmą į antrą planą.


Baimė – dar viena gimdymo skausmo priežastis


Skausmo baimė gali sukelti mėšlungį, kuris dar labiau didina skausmą ir neleidžia atsipalaiduoti tarp sąrėmių. Tai tik dar labiau prailgina gimdymą.


Baimės, nerimo, mėšlungio ir skausmo ratas gali būti įveiktas. Susidoroti su gimdymo skausmais jums padės pasitikėjimas savo jėgomis, sąmoningas atsipalaidavimas, taisyklingas kvėpavimas, su meile suteikta parama.


Žinojimas, kad gimdymas nėra vien tik skausmingas įvykis taip pat gali padėti sumažinti gimdymo skausmo baimę.


Daugelis motinų pasakoja, kad jos gimdymo metu apsiginklavo vidine kantrybe, kuri padėjo lengviau pakelti sąrėmių skausmus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis