Ką gali padaryti vyras, kad jo moteris nėštumo metu švytėtų iš laimės

Psichologė Karolina Gurskienė apžvelgia vyro vaidmenį moters nėštumo metu ir aptaria, kaip iškilusias baimes ir nuogąstavimus moteriai įveikti padėti gali jos vyras.


Nėštumas visada yra toks gyvenimo įvykis, kuris stipriai „sumaišo gyvenimo kortas". Juk keičiasi daug kas – gyvenimo tempas ir ritmas, vertybės, vaidmenys, siekiai ir troškimai. Vaikelio laukimas – gražus ir ramybės kupinas laikotarpis, kai galima niekur neskubėti ir tiesiog mėgautis gyvenimu. Tačiau laukimo džiaugsmą neretai temdo nerimas ir įvairios baimės – gimdymo skausmas, kaltė dėl suretėjusio seksualinio gyvenimo, baimė nėštumo metu ir po gimdymo atrodyti nebepatraukliai, baimė dėl galimo santykių pablogėjimo su vyru, kai gimus vaikui didžioji dėmesio dalis skiriama jam.


Jeigu nėščioji nepatenkinta savo išvaizda


Kartais nėščioji jaučiasi nebe tokia graži, kaip buvo anksčiau, vis didėjantis kūno svoris trukdo grakščiai judėti, o dėl hormonų svyravimų gera nuotaika aplanko ne kasdien. Nors sakoma, kad moteris nėštumo metu yra pati gražiausia, o po jos krūtine plakanti mažylio širdelė priverčia ją tiesiog žydėti, ne visoms nėštumas būna toks džiaugsmingas ir lengvas.


Labai dažnai visų pirma moteris ima jaustis nebegraži sau, o tada pamažu tarsi ima bijoti ir vyro reakcijos. Nėštumas – jautrus laikotarpis, kai dėl besikeičiančių hormonų viskas atrodo daug rimčiau, nei įprastai. Ne kiekviena nėščioji gali didelę laiko dalį praleisti grožio salone, tačiau kiekviena iš jų iki nėštumo ir jo pridėto nerangumo puikiai mokėjo pati pasirūpinti savo grožiu.


Vyro reakcija į moters išvaizdą dažniausiai yra pats tikriausias moters savijautos atspindys. Kai nėščioji laiminga net ir su sunkiai panešamu pilvuku, ji atrodo graži ne tik vyrui, bet ir visiems aplinkiniams. Priešingai – net ir su dailiai augančiu pilvuku nėščioji gali jaustis blogai ir nepatraukliai.


Grožis yra subjektyvus dalykas, todėl jeigu baiminatės dėl vyro reakcijos, visų pirma baiminkitės dėl savikritikos sau. Dabar svoris auga, tačiau po gimdymo vėl grįš į pradinę padėtį, o jeigu planuojate dar ir pati maitinti – nereikalingą svorį numesti bus dar paprasčiau. Pasikalbėkite su vyru, paklauskite jo nuomonės apie tai, kas jus neramina, išsakykite susikaupusias mintis apie jūsų besikeičiančią išvaizdą, o ne spėliokite, ką jis galvoja.


Mylinčioje poroje grožis yra pati juos supanti meilė, o augantis pilvas sutapatinamas su augančiu ir vis artėjančiu bendru kūriniu – kūdikiu, todėl nėščia moteris savaime tampa graži.


Kaip reikės paskirstyti dėmesį?


Dažnai nėščiosios ima baimintis dėl ateities, kaip reikės paskirstyti dėmesį gimus vaikui ir ar nenukentės santykiai su vyru. Būtų naivu tikėtis, kad gimus vaikui viskas bus kaip buvę, nes taip tikrai nebus.


Vaiko gimimas – tai didžiulė permaina jūsų gyvenime, ir tai pakeis viską: jūsų miegą, jo trukmę ir kokybę, jūsų laisvalaikį ir poilsį, galų gale jūsų įpročius. Tačiau visa tai trunka ne amžinai, o didžioji dalis permainų malonios, tik reikalaujančios laiko „persiorientuoti".


Tikėtina, kad naktinėti linkusius tėvelius mažylis privers eiti anksčiau miegoti arba nesveiką maistą mėgstančią mamą maitinimo laikotarpiu „privers“ sveikai maitintis, kad mažyliui neskaudėtų pilvuko. Visa tai su partneriu reikėtų aptarti, tarsi ir save ir jį iš anksto įspėti, ko galima tikėtis iš šio naujo gyvenimo etapo.


Žmonės sutrinka ir nusivilia, kai jų lūkesčiai neatitinka realybės, taip ir čia – aptarkite su vyru, kaip įsivaizduojate savo gyvenimą gimus vaikeliui, kas pasikeis, kokie laukia rūpesčiai ir sunkumai. Kai viskas gerai, o vaikas laimingas ir patenkintas – niekas dėl to nesuka galvos, tačiau aptarkite ir savo bei vaiko „nenuotaikos“ aspektą, juk besirūpinant mažyliu atsiras ir didesnis nuovargis nei įprastai, kuris savo ruožtu įneš į šeimynininį gyvenimą ir niūresnių nuotaikų.

Pasikalbėkite, kas jums padės pirmosiomis savaitėmis po gimdymo, kur miegos mažylis, kas kelsis prie jo naktimis, ar turėsite pagalbos iš šalies, kaip leisite savaitgalius, kaip pasikeis jūsų šeimos finansinė padėtis ir pan.


Visa tai žinodami ir dėdami pastangas galėsite vienas kitam padėti ir išvengti nereikalingų „o aš maniau" pokalbių. Nors kol dar neturi vaikelio, viską įvertinti objektyviai yra išties sunku, pokalbis apie tai yra gera pradžia džiaugsmingo gyvenimo kartu link - kaip iš pradžių įprasite spręsti problemas, taip jas spręsite ir vėliau.


Atminkite – ne problemos griauna santykius, o tyla. Todėl nutuokdami tai, kad gimus vaikui kurį laiką teks taikytis prie jo norų, dienotvarkės ir net „naktitvarkės", aptarus tai su vyru iš anksto, bus lengviau adaptuotis, o bemiegės naktys nebus iš koto išvertusi naujiena.


Taip išvengsite streso tarpusavio santykiuose, o tai jau yra puiku. Vieningai imantis „darbo" auginant kūdikį, greitai abu įsiliesite į naujojo gyvenimo ritmą, o tarpusavio santykiai nenukentės, jeigu jie nebus paliekami aptarti rytoj.


Lytinis gyvenimas: ar jis tikrai pasikeis?


Moterys dažnai nerimauja ir dėl sumažėjusių lytinių santykių nėštumo metu, baiminasi, ar tai neatsilieps poros santykiams ir dažniausiai jaučiasi dėl to kaltos. Mylintis vyras visada palauks ir supras, jeigu su juo bus kalbamasi. Dažnai moterys galvoja, kad vyrai daugelį dalykų turėtų suprasti savaime, tačiau juk ir mes savaime suprantam, kad esam mylimos, bet norim tai vis išgirsti. Vyras neturėtų jaustis užmirštas arba „antrame plane", nuoširdus pokalbis apie savo jausmus ir mintis tikrai padės vyrui lengviau jus suprasti ir kantriau laukti. Kiekvienas žmogus nori būti gerbiamas, todėl atviru pokalbiu nusiimsite jaudulio naštą nuo savęs ir parodysite supratimą bei pagarbą savo mylimajam.


Artimas žmogus, kuriam galite patikėti savo baimes


Būsimoms mamos kyla nemažai jaudulio ir baimių, todėl labai svarbu rasti žmogų, su kuriuo galėtumėte apie tai pasikalbėti. Dažniausiai tuo žmogumi būna antroji pusė, todėl neužsisklęskite savyje ir kūdikio laukite kartu: tarkitės, diskutuokite ir planuokite. Nors nėštumas fiziškai priklauso tik moteriai, psichologiškai jūs tarsi laukiatės abu.

Nepasilikite su savo nuogąstavimais viena, dviese pradėjote kūdikį, dviese kūrėte šį nuostabų kūrinį, dviese ir išgyvenkite visas šias emocijas. Juk tango šokamas dviese.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis