Nėštumas ir vyro neištikimybė: psichologės komentaras

Redakcija gavo laišką, kuriame pasakojama neištikimybės istorija: geriausia nėštukės draugė klube pamatė būsimąjį tėtį su kita. Ji klausia psichologės patarimo, kaip pasielgti šioje situacijoje.

Skaitytoja klausia:


„Rašau jums laišką, nes noriu papasakoti savo vienos draugės situaciją. Ji laukiasi, gimdymas jau visai ant nosies. Su vyru susituokė prieš trejus metus, abu turi gerus darbus, karjerą padarė, atrodo, nieko netrūksta.


Vaiką irgi planavo, draugė jau pasakojo, kad nervinosi, jog ne iš karto pavyko pastoti. Viskas lyg ir gražu, nuostabu, bet... Kai išėjo nėštumo atostogų, draugė nusprendė, kad važiuos pas mamą pasibūti trumpam.


Namuose pas juos vyko remontas, be to, vasara, sako pabūsiu pas mamą gamtoje, pailsėsiu. Vyras liko dirbti, ir ką jūs galvojate – vieną savaitgalio vakarą, tiksliau, naktį, su kompanija nuėję į vieną populiarų Vilniaus naktinį klubą, pamačiau jos vyrą. Būsimas tėtis, akivaizdu, šiek tiek apšilęs, taip asistavo vienai merginai, kad nežinant, kad jis vedęs, pagalvotum, jog idealus svajonių jaunikis. Tai buvo ir glamonės, ir bučiniai, ir toks elgesys, kad nelabai noriu plėstis.


Aš, aišku, kuo greičiau išėjau iš ten, kol manęs nepamatė, bet pasakyti draugei, ką mačiau, nedrįstu. Gal nesakyti? Gal pasakyti vyrui, kad jį mačiau ir kad jis pats pasipasakotų, kaip elgiasi, kai nėščia žmona nakvoja pas mamą kaime?


Pasakykite, kodėl vyrai taip elgiasi??? Tarp kitko, čia ne pirmas toks atvejis, kai matau ir girdžiu apie vyrus, neištikimus žmonoms nėštumo metu. Labai lauksiu jūsų komentaro".


Psichologės Karolinos Gurskienės komentaras:


Visų pirma siūlyčiau prisiminti, kad jūsų draugei „gimdymas jau ant nosies". Ar verta su šia žinia skubėti? Nėštumo metu visos emocijos persiduoda kūdikiui, o ypač neigiamos.


Nuo tos minutės, kai jūsų draugė sužinos apie vyro elgesį, jai teks su tomis mintimis ir gyventi, o tai reiškia, kad besiaiškinant su vyru santykius pabaigti išnešioti kūdikį iki gimdymo, su tomis mintimis gimdyti, kenčiant ne tik fizines kančias, bet dar ir psichologines ir pagimdyti, kai gimimo džiaugsmą temdys gumulas gerklėje dėl esamos situacijos.

Ar kas nors pasikeis, jeigu ši žinia ją pasieks po kūdikio gimimo? Taip draugė bus apsaugota nuo nereikalingų neigiamų emocijų trapiausiais savo gyvenimo etapais.


Klausiate, ar pasakyti jums pačiai, ar vis dėlto „įremti jos vyrą į kampą". Atsakykite sau į klausimą: jeigu jos vietoje būtumėte jūs, iš kieno lūpų labiau norėtumėte išgirsti tokią tiesą? Iš draugės ir tada su įtūžiu bėgti perklausti vyro ar iš vyro, kuriam tiesiogiai galėsite pateikti savo klausimus, tačiau neturėsite laiko visko apgalvoti?

Kiekvienas iš mūsų esame nusipelnę teisybės, todėl posakis „geriau karti tiesa, nei saldus melas" čia taikliai nusako esamą padėtį.


Nebūtų galima teigti, kad vyrai dažnai būna neištikimi savo žmonoms, kai jos laukiasi vaikelio, nes statistiškai toks reiškinys, apima tik maždaug 10 proc. vyriškių.


Psichologiškai vyrai taip pat labai išgyvena nėštumą, tikriausiai esate ne kartą girdėjusi pasakymą apie vyrą ir žmoną: „jie laukiasi abu".


Moteris laukdamasi domisi savo kūnu, bando į jį įsiklausyti, ima jausti vaikelį ir su juo bendrauti. Ji jau skiria tam papildomai laiko ir dėmesio. Vyras viso to nepatiria, tačiau jis irgi laukia ir dažnai net nesąmoningai stebi moters bei situacijos pasikeitimus. Nors visa tai atrodo ir yra labai gražus ir jaudinantis reiškinys, poroje jaučiamas tam tikro lygio stresas. Stresas dėl besikeičiančios situacijos, dėl nežinomybės, kaip viskas bus gimus vaikeliui, spėlionės, kaip pasikeis vyro ir moters tarpusavio santykiai, nerimo, kaip pasiskirstys ir pasikeis finansiniai klausimai. Ir nors ir didžioji dalis šeimų šiuos ramybės neduodančius klausimus ima ir kartu aptarę išsisprendžia, deja pasitaiko tokių vyrų, kurie pasiduoda pagundai „šiek tiek apšilti" ir rūpimus klausimus kuriam laikui užmiršti.


Kita neištikimybės priežastis, kuri buvo įvardinta pačių vyrų – tai sekso trūkumas. Pirmasis nėštumo trimestis moteriai yra sunkus dėl dažnai pasitaikančio pykinimo, nuolatinio nuovargio ir mieguistumo, todėl minčių apie mylėjimąsi tikrai nebūna daug.


Paskutinysis trimestras yra sunkesnis fiziškai, nes nuolat didėjantis svoris dažnai neleidžia tinkamai judėti, o mintys apie artėjantį gimdymą vis dažniau neduoda ramybės. Čia vėl mintys apie seksą atidedamos ateičiai. Vyro kūnas nei pirmąjį, nei paskutinįjį trimestrą nesikeičia, todėl jis ir toliau gyvena savu ritmu. Šioje situacijoje vieni vyrai, nesimylėdami su savo moterimi ilgą laiką – kantriai laukia, kiti – greitai susiranda „pakaitalą". Juk jeigu negali įpirkti sofos su tikra natūralia oda, o taupyti ir laukti neturi noro – įsigyji pigesnį natūralios odos pakaitalą – ne tokį kokybišką, bet tam kartui, iš bėdos, tinkamą. Abiem atvejais problema ta pati: ir pigi sofa, ir meilužė yra tik pravažiuojama stotelė iki geresnio gyvenimo.


Dar vienas neištikimybės nėštumo metu aspektas yra besikeičiantis moters kūnas ir kartais nekintantis vyro mąstymas. Natūralu, kad augant vaikeliui, didėjant moters pilvui, kartu dažniausiai auga ir visas kūnas. Tik labai nedidelė dalis moterų gali pasigirti nėštumo metu tik gražiai suapvalėjusiu pilvuku. Moters kūnas keičiasi, tačiau mylinčiam vyrui jis gražėja kartu su augančiu jų meilės vaisiumi. Čia viskas yra moters rankose – kad ir kaip gražiai bei sparčiai ji apvalėtų, ji gali išlikti patraukli ir estetiška. Moters kūnas gražus visada ir visoks, jeigu ji myli save ir neužmiršta savimi bent minimaliai pasirūpinti. O nejaukumą dėl esamo pilvuko sekso metu galima išsklaidyti nuoširdžiais pokalbiais. Tai laikinas etapas, kuris mylinčioje poroje įneša savų prieskonių.


Linkiu jums išminties, pranešant šią žinią draugei. Visiškai nesvarbu kaip nuspręsite tai padaryti. Draugė tikrai kuriam laikui praras pasitikėjimą savo vyru, būtų labai gerai, kad kartu nedingtų ir pasitikėjimas jumis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis