Psichologė: kas dažniausiai išprovokuoja pykčius po gimdymo

Gimus kūdikiui, natūraliai namie atsiranda daugiau veiklos: mažyliu reikia rūpintis ne tik dieną, bet ir naktį. Dažniausiai trūkstant poilsio ima trūkti ir kantrybės, todėl net ir smulkmenos išprovokuoja tėvelių tarpusavio pykčius ir ginčus.


Psichologė Karolina Gurskienė
Psichologė Karolina Gurskienė
Asmeninio albumo nuotr.


Nors kūdikis dar labai mažas ir atrodytų, kad nieko nesupranta, į tėvų konfliktus jis reaguoja gana jautriai. Tai, kad jis atrodo ramus ir neverkia, kai tėveliai barasi, nereiškia, kad jis nejaučia namuose tvyrančios atmosferos.Kūdikiai labai gerai suvokia emocijas ir pradeda jas suprasta daug greičiau nei žodžius. Jie tikrai negali sau įvardinti, kas tai, tačiau puikiai jaučia – pozityvu tai ar negatyvu.


Mažylių reakcija į tėvų konfliktus gali būti labai įvairi: vieni kūdikiai gali iškart pradėti verkti, taip tarsi bandydami nutraukti nemalonią akimirką, kiti gali imti ir užmigti, tarsi norėdami pabėgti nuo girdimos ir jaučiamos nemalonios situacijos, treti gali tiesiog sustingti, suklusti.


Atkreipkite dėmesį į savo mažylio elgesį, kai esate be nuotaikos, pikti ar konfliktuojate, jo reakcija gali būti jums netikėta ar neįprasta (kaip, pavyzdžiui, užmigimas, kuris atrodytų, reiškia nereagavimą), tačiau paprastai ji būna visada tokia pati į negatyvią atmosferą namie ir tai reiškia būtent tai – reagavimą. Ne tik aktyvi reakcija, kai vaikas išsigąsta ar pradeda verkti yra laikoma reagavimu, pasyvi reakcija yra taip pat reagavimas, tik neįsigilinus ne toks akivaizdus.


Savaime suprantama, kad norint išvengti papildomų konfliktų poroje, reikia stengtis neakcentuoti nereikšmingų detalių, o į santykius žiūrėti kaip į visumą. Deja, esant nuovargiui žmogui sunku susidoroti su jį užplūstančiomis emocijomis, o jautrumo slenkstis būna taip pakilęs, kad net ir mažas dirgiklis išprovokuoja stiprias reakcijas. Išvada viena – pasiskirstyti darbais, o savo laisvu laiku ilsėtis ir užsiimti mėgstama veikla.


Jeigu yra galimybė, stenkitės pakaitomis su vyru keltis prie vaiko naktį, pakaitomis su vyru keltis su vaiku ryte ar pakaitomis su vyru eiti su vaiku pasnausti dienos metu.


Kadangi ne visi tėčiai gali pasiimti mėnesį tėvystės atostogų, o ir galintys po mėnesio turi grįžti į darbą, tai galite daryti bent savaitgaliais – jie bus kitokie, labiau laukiami ir atkuriantys jėgas. Neprisiplanuokite su mažu vaiku „atsipalaidavimo“ savaitgalių. Namie ir taip dažniausiai iš pradžių nebūna lengva, nes ne tik pats kūdikis savaime yra naujovė, bet ir visos situacijos su juo, daiktai ir jų naudojimas. Dažniausiai išvykimas į kitą vietą šeimai sukelia dar daugiau papildomo streso ir nuovargio, nes pasikeičia jau pagal kūdikį pritaikyta aplinka į kitokią, dažniausiai pritrūkstama reikiamų daiktų, o ir patiems tėvams fiziologinis kūno prisitaikymas prie naujos situacijos kelia papildomo streso ir diskomforto. Žinoma, kiekviena šeima pasirenka sau optimaliausią variantą, ir tikrai yra šeimų, kurios keliauja ir skraido su naujagimiais, todėl tik pabandę pagyventi vienaip ir kitaip jūs atrasite savo šeimai tinkamiausią gyvenimo būdą ir poilsio variantą.


Jeigu turite žmogų, kuriuo pasitikite ir kuris gali bent trumpam prižiūrėti jūsų mažylį, pasinaudokite proga pabūti dviese su vyru ir kažkur bent trumpam išbėkite be vaiko. Vyras ir žmona kartu pradeda gyvenimą vieni ir paaugus vaikams vėl lieka vieni, todėl privalo atsigręžti ir vienas į kitą neatiduodami viso savo laiko, visų kalbų ir minčių vien mažyliui. Mes neturime įgimto poreikio mylėti, o santuokos sudarymas savaime negarantuoja meilės visą gyvenimą – meilę garantuoja noras mylėti. Dėl tvirtų tarpusavio santykių reikia stengtis, o ypač gimus vaikui, kai namuose atsiranda daugiau veiklos, daugiau streso ir mažiau laiko vienas kitam.


Kiekviena veikla, kuri tęsiasi ilgą laiką ir yra iš esmės nekintanti, pradeda kelti įtampą ir nepasitenkinimą. Visiškai natūralu, kad mama kartais jaučia poreikį pabūti viena ir tik sau - ir tai nėra niekaip susiję su buvimu gera ar bloga mama. Kiekvienam žmogui reikia savo erdvės normaliam organizmo ir smegenų funkcionavimui. Išėjimas trumpam be vaiko yra labai naudingas dalykas, nes jūs pailsite nuo kasdienybės, pasiilgstate savo vaiko, o ir patį vaiką pratinate prie fakto, kad mama gali išeiti, bet „būk ramus, ji tikrai sugrįš“. Išėjimas pabūti visiškai kitoje aplinkoje, o ne namuose, tik kitame kambaryje palikus vaiką vyrui, veikia visiškai kitaip, nes net ir būdama rami dėl tėčio galimybių susitvarkyti su vaiku, mama būdama kitame kambaryje negali atsipalaiduoti ir vis tiek ištempusi ausis klausosi, kaip gi ten jiems sekasi - ar mažylis neverkia per daug, nei mamai atrodo būtų normalu.


Norint atgauti jėgas ir grįžti su vėl „tuščia kantrybės taure“ reikia visiškai atitrūkti nuo namų atmosferos ir garsų, nors ir labai trumpam. Jausmas grįžti pas savo mažylį NAMO yra kitoks: mama labai skuba, labai ilgisi ir būna labai pozityviai nusiteikusi. Jausmas grįžti į kitą KAMBARĮ pas savo mažylį dažniausiai būna negatyvus, ypač vyro atžvilgiu, nes vaikas. tikėtina, kad kažkiek verks (ir dėl to bus kaltinami ne iki galo išugdyti vyro gebėjimai rūpintis vaiku), o pati mama bus nepailsėjusi, o dar labiau pavargusi nuo kankinimosi kitame kambaryje ir visko klausydamasi.

Vaikams reikia gyventi natūraliame pasaulyje, kur egzistuoja konfliktai, todėl slėptis nuo jų tikrai nereikia. Slėpti reikia aršias diskusijas ir aktyvų santykių aiškinimąsi – vaikui tai tikrai nemalonu ir neįdomu, o vyresni vaikai interpretuodami tokį tėvų elgesį dažnai net kaltina save ir jaučiasi konflikto priežastimi. Nuo pat kūdikystės mažylis turėtų matyti kartais susiginčijančius tėvus, negatyvias jų emocijas, tačiau pozityvią baigtį – taip vaikui formuosis supratimas, kad viskas gyvenime turi savo sprendimą ir galiausiai baigiasi gerai. Pačių konfliktų šeimoje išvengti neįmanoma, jie reikalingi, tačiau jų dažnumą galime kontroliuoti patys. Tik svarbu labai norėti, pasistengti ir tikėti.


Psichologė Karolina Gurskienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis