10 gudrybių, kad kūdikio auginimas būtų lengvesnis

Tikėtina, kad dar nėštumo metu niekas jums nežadėjo, jog kūdikio auginimas bus lengvas. Tėvai, draugai ir artimieji jums pripasakojo ne vieną istoriją apie sunkią naujagimio maitinimo pradžią, iššūkius, kai tenka ištverti ne vieną bemiegę naktį, ar tai, kokios baimės atsiranda, kai esi atsakingas už gležną būtybę.

Su visais šiais iššūkiais kažkada susidūrė ir mūsų tėvai ar seneliai, tačiau skirtumas tas, kad šiais laikais mes turime daug daiktų-pagalbininkų, kurie mums leidžia lengviau, sklandžiau ir ramiau auginti vaikus. Štai 10 populiariausių, be kurių daugelis jaunų tėvelių šiandien neįsivaizduoja kūdikio auginimo.


Mobilioji „auklė". Net ir paaugusį kūdikį tėveliams neramu vieną palikti kambaryje miegoti. Jei prabus ir ims verkti? Gal išsigąs, neradęs jūsų šalia? O jei pabandys lipti iš lovytės? Būtent dėl šių priežasčių nepamainomas daiktas šiais laikais yra išmanioji „auklė". Tai prietaisai, kurie leidžia stebėti kūdikį net tada, kai jūsų nėra šalia. Vieni jų skleidžia garsus, kiti – rodo ir vaizdą (net tamsoje).


Programėlės, padedančios stebėti vaiko dienotvarkę. Pirmaisiais mėnesiais tėveliams tikrai nelengva – tenka prisitaikyti prie kitokio ritmo, išmokti daug naujų dalykų ir perprasti, ko nori naujas šeimos narys. Padėti jums gali išmanios programėlės, kuriose labai patogu fiksuoti kūdikio miego, valgymo ritmą, pasižymėti, kada laikas jį maudyti, skiepyti ir t.t. Taip pat tai labai parankus būdas užsirašyti jums ateityje itin svarbius pirmųjų mažylio metų faktus: ūgio, svorio pokyčius, dantukų dygimą, pirmuosius pasiekimus. Tokios nemokamos programėlės yra „My Babay Today", „Baby Dayboook".


Prietaisai, gelbėjantys nuo staigios kūdikių mirties sindromo. Daugelis tėvelių labai jaudinasi, kad jie neišgirs, kai mažylis nustos kvėpuoti. Staigios kūdikio mirties sindromo (SKMS) atveju būtent taip ir nutinka: kūdikis uždūsta. Manoma, kad taip gali atsitikti dėl smegenų raidos sutrikimų, kvėpavimo ir/ar imuninės sistemos problemų, tačiau paaiškinimo, kaip to išvengti – nėra. Tiesa, rekomenduojama kūdikius iki šešių mėnesių guldyti tik ant nugaros, migdyti gerai išvėdintose patalpose (geriausia – ten, kur miega tėvai), neleisti sukaisti ir kuo ilgiau natūraliai maitinti. Visai neseniai atsirado ir išmanūs pagalbininkai, leidžiantys tėveliams būti ramesniems dėl SKMS. Tai prietaisai, kurie matuoja kūdikio širdies ritmą ir fiksuoja kvėpavimą, o jam dingus – apie tai informuoja suaugusiuosius.


Elektroninės svarstyklės. Pirmųjų kūdikio mėnesių bėda, kuri kamuoja bene kiekvieną šeimą – ar jis priaugo pakankamai svorio. Šeimos gydytojas šią informaciją suteikia kas mėnesį, tačiau, jei yra įtarimas, kad vaikas svorio nepriaugo (jam neužtenka pieno), būtina jį sverti prieš kiekvieną maitinimą ir po jo. Tokiu atveju itin reikalingas daiktas – elektrinės svarstyklės, kurios padės tiksliai išmatuoti ir nuolat stebėti mažylio svorį.


Baltasis „triukšmas". Kas būtų pagalvojęs, kad žaislai kažkada taps tėvelių pagalbininkais ir padės užmigdyti neramius kūdikius? Šiandien yra būtent taip! Minkštas, mielas „My Hummy" žaisliukas skleidžia garsus, kuriuos kūdikiai girdėjo savo mamos pilvelyje nėštumo metu, todėl efektyviai juos ramina ir padeda greičiau užmigti. Kiekvienas toks prietaisas skleidžia penkių tipų garsus, kurie padeda geriau prisitaikyti prie kūdikio poreikių: dviem garso tipams yra būdingi skirtingi dažniai, pavyzdžiui, džiovintuvo, jūros bangų, lietaus ir vandens bei plakančios širdies garsai. Po 60 minučių garsas pradeda pamažu silpnėti, kol visiškai išsijungia, nepažadinant miegančio vaiko. Tai itin saugus ir efektyvus būdas migdyti naujagimius, kuriuos pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kamuoja pilvo pūtimas ar diegliai.


Muziką ar šviesą skleidžiantys žaislai. Šiais laikais tėveliai turi ne vieną pagalbininką, kuris jiems padeda, kai reikia nuraminti arba tiesiog sudominti kūdikį. Vaikiškų prekių parduotuvėse galite rasti karuselių ir migdukų, kurie mažylį sudomins ne tik dėl šviesos projekcijų, bet ir skleidžiamų garsų. Vieni jų groja lopšines, kiti – klasikos kūrinius, treti net turi funkciją, leidžiančią tėveliams įrašyti savo balsą.


Termometras-čiulptukas. Šiandien mamoms daug paprasčiau ir lengviau kūdikiams pamatuoti temperatūrą, nes tam atsirado skaitmeninių prietaisų, pavyzdžiui, termometras-čiulptukas. Jis vaikui nesukels jokių nemalonių asociacijų ar baimės. Tokį termometrą itin patogu naudoti kelionėse, išvykose ar tada, kai sunku prieiti prie neramaus vaiko. Tiesa, jis netiks tiems tėveliams, kurie apsisprendė vaikui čiulptuko visai neduoti.


Elektrinis sterilizatorius. Jei mūsų tėvams ir seneliams visus naujagimio ar kūdikio daiktus, kuriuos jis deda į burną, tekdavo kruopščiai valyti verdančiu vandeniu, mūsų laikais daug paprasčiau, nes yra elektriniai sterilizatoriai. Jais itin patogu valyti buteliukus, čiulptukus, o kūdikiui paaugus – lėkštutes, įrankius ir t.t. Tokių išmanių prietaisų galite rasti daugelyje vaikiškų prekių parduotuvių.


Elektrinis pientraukis. Šio prietaiso mamoms prireikia dėl kelių priežasčių. Jei pieno moteris turi itin daug, ji gali jo atsargas kaupti (saugiai surinkti į specialius indelius ar maišelius ir šaldyti). Tačiau būna atveju, kai kūdikis tiesiog atsisako žįsti krūtinę, todėl moterys pieną nusitraukia ir maitina iš buteliuko. Rankiniu būdu tai daryti daug kartų per dieną – labai varginantis darbas, o su elektriniu pientraukiu truksite vos kelias minutes. Tai patogus bei lengvas būdas derinti maitinimą iš krūtinės ir buteliuko.


Garintuvas ir trintuvas. Tik prasidėjus kūdikio primaitinimui, kiekviena mama susiduria su daug klausimų ir naujovių: kaip teisingai paruošti maistą, kaip jį apdoroti, kokia konsistencija tinkama kūdikiui, kad jis neužspringtų? Kasdienybę palengvinti gali dar vienas išmanus prietaisas – garintuvas ir trintuvas viename. Su juo ne tik garais (kas yra sveikiau nei virimas) apdorosite daržoves, vaisius, mėsą ar žuvį, tačiau ir viską susmulkinsite iki tyrės konsistencijos. Greita, patogu ir saugu mažyliui.

Užsakymo nr.: PT_75744715

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis