10 mitų apie kūdikius, kuriais vis dar kai kas tiki (be reikalo)

Kai kurie mitai apie kūdikių auginimą atėjo iš senų senovės, kiti paplito vos prieš keliasdešimt metų. Kuriais iš jų ir kodėl tikėti neverta?

1 mitas. Iki pusės metų kūdikį maudyti reikia tik virintame vandenyje

Šis mitas atsirado dar tada, kai vandenį kūdikiams maudyti nešdavo iš upės ar kito vandens telkinio. Suprantama, kad tokį vandenį reikėdavo dezinfekuoti, taigi jį virindavo. Dabar nėra reikalo to daryti, mažylį galima prausti vandeniu iš krano. Jei po gimdymo kūdikiams tenka ilgėliau pabūti ligoninėje, paprastai jie ten būtent taip ir numaudomi – prileidus tinkamos temperatūros vandens iš krano.

2 mitas. Sulaukusį metų kūdikį reikia nuskusti plikai

Sakoma, kad tada plaukai būna tankesni. Iš tiesų tam įtakos turi ne skustuvas, o genų rinkinys. Kūdikis gimsta su tam tikru plaukų svogūnėlių kiekiu. Skusk neskutęs, svogūnėlių nepadaugės. Gali tik sumažėti. Juk kūdikio oda labai jautri, plaukų šaknys yra pačiame jos paviršiuje. Skutant galima pažeisti jautrią odelę ir plaukų svogūnėlius, kurie neatsinaujina.

TavoVaikas.lt portale apie tai rašėme anksčiau: vaikų ligų gydytojo paklausėme, ar tai tiesa, ar mitas? Atsakymą rasite ČIA.

3 mitas. Jei mažylis žagsi, vadinasi, jis sušalo

Šaltis ir žagsėjimas niekaip nesusiję. Žagsėjimas kyla, kai susitraukia diafragma. Taigi vaikas gali pradėti žagsėti sočiai pavalgęs ar po stipraus verkimo. Ar vaikui nešalta, galima patikrinti kitais būdais, pavyzdžiui, pirštais palietus jo spranduką. Jei jis neprakaituotas ir nesušilęs – vaikas jaučiasi gerai.

4 mitas. Maudant kūdikį, būtina į vonelės dugną įkloti vystyklą

Šis mitas irgi atėjo iš senų laikų. Senovėje vaikus maudydavo mediniuose kubiluose. Siekiant apsaugoti kūdikį nuo rakščių, dugną uždengdavo vystyklu ar medžiaga. Šiuolaikinės plastmasinės vonelės nepavojingos, jų dugno dengti nereikia. Be to, kai kurios jų turi specialius įklotus ar įdėklus, kad vaikučiui būtų minkščiau gulėti.

5 mitas. Naujagimis nieko negirdi

Mažylis dar gimdoje pradeda girdėti stiprius išorės garsus bei ima skirti mamos balsą. Įrodyta, kad naujagimiai atsimena pasakas ar daineles, kurias girdėjo dar būdami mamos pilve. Gimęs mažylis reaguoja tik į stiprius garsus, tačiau viską girdi. Mamos, kurios dar nėštumo metu dainuodavo būsimam vaikeliui lopšinę, sako, kad gimęs kūdikis, girdėdamas tą pačią lopšinę, ją atpažįsta ir nurimsta išgirdęs.

6 mitas. Vos gimę kūdikiai viską mato aukštyn kojomis

Šio mito paaiškinimas paprastas – normali vaisiaus padėtis per nėštumą yra žemyn galva. Bet tai nėra neteisingo matymo gimus priežastis. Įsčiose kūdikis visada atsimerkęs. Jis pirmą kartą atsimerkia gimęs ir mato taip, kaip visi.

7 mitas. Reikia tvirtai vystyti naujagimio kojas

Tokį patarimą lydi paaiškinimas, esą taip vaikas bus apsaugotas nuo kreivų kojų. Iš tiesų genai lemia, kokios bus kojos, o ne vystymas. Vaiko raidos specialistai nepataria vystyti naujagimių ir kūdikių – jų rankos ir kojos turi būti laisvos.

8 mitas. Kad kūdikis greičiau atsisėstų, reikia apkamšyti jį pagalvėmis

Tai labai pavojingas mitas. Kol vaikas pats nepajus, kad turi jėgų atsisėsti, bet kokie per ankstyvi įsikišimai gali pakenkti jo stuburui. Kineziterapeutai jokiu būdu nepataria sodinti vaiko per anksti, kai jis tam yra nepasiruošęs, tuo labiau negalima jo ramstyti jokiomis pagalvėmis.

Išsamų mūsų parengtą interviu su kineziterapeute apie tai, kodėl tėvai neturėtų skubinti vaiko raidos ir kodėl tai gali pakenkti, rasite ČIA.

9 mitas. Kūdikio nosis, delnai ir pėdos turi būti šilti

Naujagimiams ne iki galo susireguliavusi šilumos apykaita organizme, specialistai tai vadina nebrandžia termoreguliacija. Vėsios rankos ir nosis esat patalpoje nerodo, kad vaikas sušalo. Normalu, jei nosis šalta.

10 mitas. Užsikimšus naujagimio nosiai, reikia lašinti vaistų nuo slogos

Naujagimiams yra būdinga fiziologinė sloga, kuomet tėvai pastebi, kad naujagimio tarsi užsikimšusi nosytė. Tai normalus reiškinys, pakanka praplauti nosį fiziologiniu jūros vandens tirpalu. Po kelių savaičių simptomai praeis. Jeigu jums vis tiek neramu, paskambinkite pasikonsultuoti vaiko gydytojui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis