15 lietuvių atvirauja, kaip išrinko vardus savo vaikams

Kaip išrinkti būsimam vaikeliui vardą? Kaip pasakoja kalbintos mamos, vardai į šeimas atkeliauja įvairiais būdais, vieni – susapnuojami, kitus mamos savo širdyse nešiojasi dar nuo savo vaikystės laikų.

TAVO VAIKAS socialiniame tinkle Atviras interviu su Rolandu ir Ieva Mackevičiais apie pirmąsias Kalėdas trise
8 vietos Lietuvoje, kur išties galima pajusti Kalėdų dvasią

Sandra: „Dukrytei vardas buvo sugalvotas ir nuspręstas dar tada, kai ji net negyveno pilvelyje. Tiesiog tas vardas „prilipo"  – Smiltė, ir viskas! Tik vėliau po dukros gimimo pasijuokėm su vyru, kaip taikliai išrinkom, nes dukrytes vardo pirmos dvi raidės yra mūsų vardų pirmos raidės (Sandra ir Marius).

Jurgita: „Pirmam sūnui vardą davėm iš vyro vardo išėmę vieną raidę. Dukrytei pati sudėjau iš vyro ir savo vardo raidžių. O mažajam sūneliui turėjau kelis vardus, bet vieno vardo reikšmė buvo „gimęs sekmadienį", o sūnelis ir gimė sekmadienį, tad taip ir davėm jam tą vardą". 

Vitalija: „Dukrytei vardą susapnavau, kai dar nežinojau, net ko laukiuosi".

Jūratė: „Dukrytei buvom sugalvoję 3 vardus, bet jai gimus, nė vienas netiko. Davėm vieną vardą iš „atsineštų" vardų, t.y., kurią dieną ji gimė ir kokios vardinės tada buvo. Labai dabar juo džiaugiamės".

Rimantė: „Gal skambės banaliai, bet vardą dukrytei išrinkau pamačiusi gražią panelę su gražiu vardu Facebook'e".

Simona: „Labai daug domėjausi apie vardo rinkimus. Atkreipėm dėmesį į daug kriterijų: reikšmė, derinamumas prie pavardės, ilgumas, ar lengva sugalvoti pravardes ir t.t."

Aistė: „Vardo niekur neieškojau, tiesiog man vienas vardas buvo patikęs dar iš vaikystės, kai žaidžiau kažkada su lėlėm".  

Renata: „Kai rinkausi vardą, žiūrėjau jo reikšmės. Pavadinome Mariela".  

Gintarė: „Vardą sūneliui išrinko tėtis. Vardo Matas reikšmė yra Dievo dovana. Tai sužinojus, jokių abejonių neliko, kaip pavadinsime sūsų".

Loreta: „Norėjom trumpų, paprastų, gražių vardų. Sūnui vardą išrinko tėtis - Pijus (jo teikšmė - „pamaldus"). Dukrytei išrinkau aš, nes dar besilaukdama pirmojo vaiko, svajojau apie mergytę vardu Saulė. Taip ir pavadinom".

Miglė: „Rinkomės vardus tokius, kurie mums abiem su vyru labiausiai patiko.  Nekreipėm dėmesio į tai, ką sakė aplinkiniai, kad tokių vardų jau yra giminėje. Berniukas yra Lukas, o dabar mūsų svajonė yra mergaitė, kurią pavadintume Emilija". 

Santa: „Ieškojome lietuviško vardo, kad derėtų prie lietuviškos pavardės. Išrinkome vardą Vakaris, bet gimė Adrijus. Sūnelio gyvybė prasidėjo prie Adrijos jūros, todėl šis vardas visada turės gražų prisiminimą ir kilmės priežastį".

Raimondas ir Viktorija: „Iš savo vardų raidžių surinkome sūnui vardą - Raividas".

Rasa: „Sapne susapnavau, kad gims berniukas su V raide ant kaktos (gandro pabučiavmu) ir kad jį pavadinčiau viesulu. Tai kai pamatėm tą raidę ant kaktos, taip ir pavadinom - Viesulas. O dukrelė kai gimė, rėkė baisiai, pyko iki raudonumo visa karšta, tai davėm vardą Kaitra, kad tiktų prie brolio. Abu lietuviški vardai!"

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis