Dvynukai: daugiau džiaugsmo ar vargo?

Dvynukai – dviguba laimė, bet ir dvigubas stresas. Keletas patarimų, kaip susilaukus dvynukų nepamesti galvos ir išmokti pasirūpinti abiem iš karto!

Nelengva pradžia

Dauguma dvynukų susilaukusių tėvų pirmaisiais mėnesiais jaučiasi pervargę ir išsekę. Tačiau patikėkite, vaikams paaugus kasdienybė taps lengvesnė. Vieno vaiko tėvai verčiasi per galvą, kuo ir kaip užimti vaiką, tuo tarpu dvynukai visada po ranka turi kompaniją - abu mažyliai mielai žaidžia dviese, bendrauja ir drauge linksmai auga.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip užauginti laimingą vaiką? 5 klausimai psichologei
9 frazės, kurių negalima sakyti vaikui

Tačiau norint sulaukti tokių laikų, reikia išgyventi nelengvus pirmuosius mėnesius. Kad jie netaptų kančia, aptarsime keletą klausimų ir problemų, kurios rūpi dvynukus auginantiems tėvams.

Ar galima dvynukus maitinti krūtimi?

Taip, dvynukai gali būti kuo sėkmingiausiai maitinami krūtimi, yra mamyčių, kurios juos žindė dvejus ir daugiau metų. Žindant dvynukus, gali kilti problemų, tačiau jų būna ir maitinant vieną vaikutį. Mažylius žindyti galima vienu metu arba paeiliui. Jeigu abu vaikai vienu metu yra alkani, maitinant kartu, sutaupysite laiko. Tačiau kartais vaikų maitinimosi ritmas skiriasi.

Dvynukų susilaukusi mama neturėtų nerimauti dėl to, ar jai pakaks pieno dviem vaikams. Juk abu vaikai žįsdami stimuliuoja pieno gamybą. Kuo dažniau vaikas bus dedamas prie krūtinės, tuo daugiau pieno pasigamins.

Daugelis dvynukų mamyčių po gimdymo jaučia nepasitikėjimą savimi ir pervargimą, todėl labai gerai, jei būtų kas padeda namuose. Na, o į daug rūpimų klausimų atsakyti galėtų kitos dvynukų mamos, su kuriomis galima užmegzti kontaktų mamų forumuose. Pokalbiai ir susitikimai su panašiomis mamomis, kai gali pasidalinti problemomis ir džiaugsmais, tikrai į naudą!

Kaip suspėti pasirūpinti abiem iš karto?

Dvynukų auginimas – dvigubas darbas. Kiekvienam vaikui per dieną reikia maždaug dešimt kartų pakeisti sauskelnes, maždaug tiek pat kartų pamaitinti ir nuraminti. Net nebandykite visko su abiem daryti vienodai. Tai neįmanoma.

Kol vieną maitinsite ar vystysite, kitas gali verkti, tačiau neilgai, nes pastebėta, kad tokie vaikai greitai išmoksta palaukti savo eilės. Įžvelkime teigiamą pusę – kadangi vaikai auga dviese, jie anksčiau išmoksta būti savarankiškais.

Dvynukai labai retai gimsta vienodo svorio ir ūgio, auga jie irgi dažniausiai nevienodai. Todėl labai nesunku greitai pasimesti, todėl patariame kiekvienam vaikui užvesti po sąsiuvinį, kuriame rašysite kiekvieno pasiekimus ir ligas. 

Į pagalbą skuba auklės ir močiutės

Auginant dvynius pagalba tikrai pravers. Puiku, jei šeima turi galimybę turėti auklę ar namų pagalbininkę. Tačiau nereikia nuvertinti ir tėčio! Tėtis gali ne tik pasiimti Tėvystės atostogų, kurios priklauso pirmą mėnesį gimus vaikučiui, bet ir pasvarstyti galimybę paatostogauti ilgiau.

Be to, dvynius kartais galima trumpam palikti močiutėms ar draugėms. Tai labai svarbu, nes dvynukų mama neturi pamiršti ir savęs – privalu skirti laiko sau! Net jeigu ir neišeinate iš namų, vyras turėtų pasirūpinti, kad nors kelias minutes galėtumėte skirti sau – pagulėti šiltoje vonioje ar pakvėpuoti grynu oru.

Nesidrovėkite paklausti giminaičių bei draugų, gal jie gali kažkuo pagelbėti? Gal ateinant į svečius vietoj „niolikto“ žaislo jie galėtų atnešti skanaus paruošto maisto?

Dvynukų mamos greitai įpranta į viską reaguoti ramiai. Jos išmoksta viską organizuoti ir optimaliai išnaudoti laiką. Labai svarbu atliekant darbus nesiekti tobulumo. Pavyzdžiui, nelyginkite drabužių, kurių nebūtina. Atlikti visus buities darbus ir tuo pat metu pasirūpinti dviem mažyliais – misija neįmanoma.

Praktiški patarimai dvynukų tėvams:

Pagalvokite, ar namai saugūs dviem mažyliams. Labai greitai vaikai pradės domėtis aplinka, o du vaikus nuolat stebėti yra kur kas sunkiau nei vieną. Todėl apsaugokite rozetes, aštrius stalo kampus, laiptus ir elektrines virykles.

Miego trūkumas – didelė dvynius auginančių tėvų problema. Pirmiausia, abu vaikai turi išmokti gyventi dienos ir nakties rimtu. Dauguma dvynių tėvų tvirtina, kad atskirti vaikai miega prasčiau. Vis dėlto jeigu matote, kad vaikučiai trukdo vienas kitam miegoti, migdykite juos atskirai. Dar labai svarbu nepulti prie jų išgirdus menkiausią krustelėjimą – tokiu atveju jūs tikrai juos pažadinsite.

Prieš pirkdami vežimėlį, pamatuokite savo namo, buto ir lifto duris. Ne vieni to nepadarę dvynių tėvai vėliau turėjo nusivilti – vežimėlis netilpo pro duris!

Viskas nuo šiol pasikeitė!

Jūs tikriausiai spėjote suprasti, kad gyvenimas pasikeitė negrįžtamai. Santykiai su antrąja pusele – irgi. Todėl labai svarbu, kad kaip ir auginant vieną vaiką, tėvai kartais rastų laiko pabūti dviese. Vyras privalo dalintis su jumis buities darbais, vaikų priežiūra, antraip vieną dieną pasijusite visiškai nusivariusi nuo kojų.

Kaip ir kiti jauni tėvai, dvynius auginantieji pajunta, kad draugai ir pažįstami tarsi atsitraukia, nors būtent dabar reikia jų palaikymo ir pagalbos. Tokiu atveju padėtų pažintys su kitais dvynukus auginančiais tėvais. Tą patį išgyvenantys tėvai mielai solidarizuojasi – tai įrodo internetinių dvynių forumų populiarumas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis