Gydytoja: mitas, jog ankstukai dažniausiai gimsta savęs neprižiūrinčioms motinoms

Pasaulyje vienas iš dešimties vaikų gimsta per anksti. Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neonatologijos klinikos vadovės Rasos Tamelienės vaikams, gimusiems anksčiau nei po 37 nėštumo savaitės, dažniausiai reikia ypatingos specialistų pagalbos.


Reikia visuomenės supratimo


Neonatologijos klinikų vadovė pastebi, kad dar gajus mitas, jog ankstukai dažniausiai gimsta save neprižiūrinčioms motinoms. Tačiau realybė tokia, kad vaikelis per anksti gali gimti bet kuriai moteriai, net ir pačiai pavyzdingiausiai.

„Per anksti gimus kūdikiui tėvai patiria stiprų šoką. Jie susiduria su nežinia, baime ir yra emociškai sutrikę. Visgi keliais mėnesiais anksčiau gimęs naujagimis, nemoka pats kvėpuoti, žysti, net verkti, mama jo negali paimti ant rankų", – apie išgyvenimus sulaukus anksčiau laiko gimusio naujagimio pasakojo ankstukės, gimusios trimis mėnesiais anksčiau, mama ir neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ vadovė Asta Speičytė Radzevičienė.


Neišnešiotų kūdikių tėvus vienijančios asociacijos vadovė tiki, kad yra svarbu suburti bendruomenę, šviesti visuomenę ir parodyti, kad ankstukai nėra kitoniškumo ženklas.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis