Gydytoja: vaikai mokytis plaukti turi jau kūdikystėje

Medikų teigimu, plaukimas yra labai naudingas įgūdis, kurio vaiką svarbu mokyti nuo pirmųjų jo gyvenimo mėnesių. Paplūdimio ir maudynių sezonas - puikus laikas pradėti šias pamokas. Vaikui išmokus plaukti ankstyvoje vaikystėje, šis gebėjimas jam pravers visą gyvenimą, be to, su tėvais mokantis plaukti praleistas laikas stiprina tarpusavio ryšį.

Pasak šeimos gydytojos Aušros Urbutienės, vanduo - natūrali, kūdikiui gerai pažįstama terpė, ir kuo anksčiau vaikas išmoksta plaukti, tuo sėkmingiau jis naudojasi šiuo gebėjimu ateityje ir patiria daugiau plaukimo privalumų. Medikės teigimu, labai svarbu tinkamai įvertinti savo kūdikio būklę ir rasti tinkamiausią laiką, kuomet jis jau gali pradėti pažintį su vandeniu. Kartu su vaikų kosmetikos gamintoju „Johnson's Baby" gydytoja pateikia svarbiausių patarimų atmintinę tėvams, planuojantiems kūdikį mokyti plaukti.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Nuotraukos, kurių nedera viešinti socialiniuose tinkluose
Kas nutinka, kai vaikui duodame du, o ne vieną vardą?

Įgūdis visam gyvenimui. Vaikai geba išmokti svarbiausių savisaugos ir išgyvenimo taisyklių itin ankstyvame amžiuje. Pasak A. Urbutienės, tėvai dažnai baiminasi, kad vos kelių mėnesių sulaukęs kūdikis yra per mažas mokytis plaukti, bet tokia baimė nėra pagrįsta. Praktika rodo, kad šešių savaičių amžiaus naujagimis įgyja imunitetą infekcijoms, adaptuojasi prie aplinkos ir jau gali mokytis plaukimo baseine. Prieš pradėdami mokyti kūdikį plaukti tėvai turėtų atsakingai įvertinti baseino būklę, galimybę treniruotis šiltesniame vandenyje.

Pirmos pamokos. Pasak A. Urbutienės, mokant kūdikį plaukti svarbu laikytis nuoseklaus tvarkaraščio, stebėti vaiko pažangą, mokyti jį taisyklingai kvėpuoti. Patartina kūdikį mokyti plaukti specialių sesijų metu, kuomet 10 minučių atliekami pratimai, tuomet ilsimasi, vėliau pratimų trukmė ilgėja. Pertraukos būtinos tam, kad vaikas pailsėtų ir nesušaltų ilgai būdamas vandenyje. Temperatūros stebėjimas yra labai svarbus. Gydytoja pabrėžia, kad mažiausi baseino lankytojai iki 6 mėnesių amžiaus turėtų mokytis plaukti ne vėsesniame nei 32 laipsnių temperatūros vandenyje.

Tėvų ir kūdikio ryšys. Reguliariai mokydami kūdikį plaukimo tėvai su juo praleidžia daugiau laiko. A. Urbutienės teigimu, pirmaisiais gyvenimo metais kūdikis daug dalykų išmoksta reaguodamas į tėvų prisilietimus. Mokydamasis plaukti baseine kūdikis ne tik įgyja pirmas rutinos pamokas, išmoksta reaguoti į žodinius paskatinimus, bet ir jaučia ypatingą tėvų artumą bei nuolatinį rūpestį. Gydytoja priduria, kad tėvų pasirengimas mokyti vaiką plaukti taip pat svarbus: jie turi pasitikėti savimi, atsipalaiduoti, nebijoti pirmų vaiko mėginimų plaukti. Kitu atveju kūdikis neigiamai reaguos į tėvų patiriamą stresą, jausis sukaustytas ir plaukimo pamokos bus nesėkmingos.

Fizinė ir psichologinė raida. Pasak A. Urbutienės, plaukimas yra puikus fizinio aktyvumo pradžiamokslis kūdikiui. Vandenyje vaikas jaučiasi itin laisvai, nevaržomi judesiai plaukiojant baseine jam leidžia treniruoti raumenis, kurių jis įprastai nejaučia. Kūdikystėje lavinamas fizinis aktyvumas svarbus kūdikio psichinės būklės raidai ir bendrai jo sveikatai ateityje. Itin jautrus kūdikio kūnas reaguoja į pasikeitusią aplinką, tėvų palaikymą, nervų sistema priima ir apdoroja daug naujos informacijos ir teigiamų emocijų, įveikus pirmus iššūkius baseine.

Pirmieji socializacijos įgūdžiai. Gydytojos teigimu, dažnai tėvai jaučiasi drąsiau pradėję mokyti savo kūdikius plaukti kartu su draugais ar giminaičiais, taip pat auginančiais mažus vaikus. Kartu pradėję treniruotis baseine, tėvai gali dalintis patarimais bei pastebėjimais apie savo kūdikių plaukimo įgūdžius ir jų raidą. Galimybė mokytis plaukimo su kitais savo amžiaus vaikais kūdikiams padeda socializuotis ir ugdyti bendravimo pradmenis, reikalingus tolimesnei vaiko socialinei raidai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis