Ką ir kaip žaisti su naujagimiu?

Naujagimis šeimoje - ne tik džiaugsmas, bet ir... Tikrai ne galvos skausmas, ne, ne, ne. Tačiau pasukti galvą tenka tuomet, kai norisi sugalvoti, kaip užimti mažąjį šeimos narį.

Nuo antros gyvenimo savaitės kūdikio gyvenime atsiranda ir kelios valandos būdravimo, kada mažylis reikalauja dėmesio.

Su šiuo faktu susidūrėme ir mes. Literatūros gausu įvairiausiais klausimais, tačiau apie ką tik gimusių žmogučių užimtumą yra ne tiek daug.

Smagu, kad visagalis internetas ir užsienio portalai šiek tiek gelbsti šioje situacijoje. O labiausiai (bent mums pagelbėjo) informacija apie naujagimių knygutes.

Dažnai teigiama, kad naujagimiai nieko nemato, na, tik įvairius šešėlius 20-30 cm. atstumu nuo savo akių. Arba dar teko skaityti, kad naujagimis mato tik baltą ir juodą spalvas, kitur rašoma, kad naujagimis reaguoja ne į šias spalvas, o būtent į jų kontrastą, trečioje vietoje sako, kad naujagimiams „į akis labiausiai krenta“ raudoni atspalviai. Kaip iš tikrųjų yra, žino tik jie patys.

Naujagimių knygutės – tai juodos ir baltos spalvos kontrastų piešiniai, kuriuose galima aptikti ir raudonų spalvų. Ir tai veikia! Piešti galima bet ką, svarbu, kad spalvos būtų būtent šios – balta, juoda ir šiek tiek raudonos. Taip pat teko skaityti, kad mažyliai labiau sukoncentruoja dėmesį į geometrines figūras. Mūsiškė į šią „knygutę" žiūri iki valandos su dideliu susidomėjimu, kažkokiu gugavimu ir rankų judesiais.

Tačiau kaip ir daugelis dalykų, taip ir šis kažkada nusibosta... O kol žaislai nedomina, reikia ieškoti kitokios veiklos. Tiesa, pakabinami žaislai (bet tik baltos spalvos) mūsų namuose sėkmingai pripažįstami, tik, deja, tokių sunku rasti.

Kalbant apie spalvas, noriu pabrėžti tai, kad mažyliams reikia pirkti tik tikrų spalvų žaislus, jokių PASTELINIŲ atspalvių! Nes tuomet vaikui formuojasi iškreiptas pasaulio suvokimas, o ir šiaip, pasak psichologų, švelnių atspalvių jie neindentifikuoja.

Ar yra dar kokių nors žaidimų naujagimiui? Iki mėnesio laiko mažajam šeimos nariui užtenka būti šalia jūsų ir stebėti, ką jūs veikiate per dieną.

Praeidami pro kūdikį, visada jį pakalbinkite, duokite jam paliesti ar tai marlę, ar medinį kramtuką, ar tiesiog jūsų rankas. Mažylis tai tikrai įvertins.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis