Ką turime žinoti apie ašarojančias akis ir jų zondavimą?

Viena dažniausių kūdikių bėdų - be jokios priežasties ašarojančios akys. Akių ligų gydytojai tai vadina įgimta ašarų kanalo obstrukcija.

Iš kur atsiranda ašaros?

Ašaras gamina ašarų liauka, esanti akiduobės viršuje. Ašaros gaminasi nuo pat gimimo, tačiau refleksinis ašarojimas, matomas verkiant arba akis sudirginus, kartais prasideda vėliau - tik kelių mėnesių kūdikiams. Ašarų liauka auga iki maždaug 3-4 metų.

Ašaros nuteka upeliu palei apatinį voką į „ežerą". Toliau ašarų taškeliais (juos matome panirusius į ašarų ežerą apatiniame ir viršutiniame voke arčiau nosies) patenka į kanalėlius, ašarų maišelį. Mirksint ašaros įsiurbiamos ir iš ašarų maišelio toliau kauliniu kanalu keliauja į nosies ertmę.

Gimstant ašarų kanalas atsiveria savaime

Vaiko ašarų nutekėjimo sistema formuojasi dar jam gyvenant mamos pilve. Vadinamasis nosinis ašarų kanalas atsidaro prieš pat gimimą. Tačiau pasitaiko, kad jis neatsiveria. Įgimta nosinio ašarų kanalo obstrukcija (neatsidarymas) dėl jame likusios membranos pasitaiko apie 20 procentų visų naujagimių.

Požymiai, kad kanalas neatsidaręs

Pirmieji požymiai atsiranda pirmą mėnesį, tai - ašarojimas, dažniausiai vienos akies. Atsiranda nuolat ar nepastoviai matomos gleivingos - pūlingos išskyros. Blakstienos aplimpa traiškanomis. Akies obuolys būna be uždegiminių požymių - akis rami.

Gal atsidarys vėliau?

Savaime kanalas atsidaro pirmaisiais gyvenimo mėnesiais: 50 procentų - per pirmus 3 mėnesius, 80 procentų - per pirmus 6 mėnesius ir 95 procentai - per pirmuosius metus.

Per antrus gyvenimo metus dar 60-79 procentų vaikų nuo likusių su uždaru kanalu pasveiksta savaime. Be to, savaime kanalas gali atsidaryti ir vėliau, bet kuriame amžiuje.

Kaip elgtis neatsidarius ašarų kanalui?

Kol akis ašaroja, reikia vykdyti gydytojo nurodymus. Labai svarbu drėgnai valyti vokus ir blakstienas, pašalinti traiškanas.

Taip pat efektyvus masažas. Švelniais judesiais atlikti ašarų maišelio masažą pamoko gydytojas. Masažas ne tik neleidžia kauptis išskyroms, bet ir padeda sutrūkti membranai dėl padidėjusio hidrostatinio slėgio kanale.

Taip pat paartina sutepti vokų odą riebiu tepalu (vazelino-parafino), ypač šaltuoju metų laiku.

Antibiotikai vietiškai - lašai ar tepalas - naudojami tik gydytojui paskyrus.

Ašarų takų zondavimas

Jei konservatyvus gydymas nepadeda, ašarų takai zonduojami. Zondavimo laikas - kokio amžiaus kūdikiui jis bus atliekamas, yra labai įvairus, atsižvelgiant į vaiko būklę, tėvų pageidavimus ir gydytojo kompetenciją.

Procedūra atliekama stacionare vietinėje nejautroje, kartais skiriama raminanti žvakutė. Po zondavimo reikia lašinti antibiotikų ir priešuždegiminių lašų.

Statistika rodo, kad apie 50 procentų kūdikių, zonduotų iki šešių mėnesių, šios procedūros galėtų visiškai išvengti, tai yra, jie pagytų savaime, be zondavimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis