Kaip išsirinkti vežimą, jei vaikas gimsta žiemą

Šaltuoju sezono metu gimusių vaikučių tėvelių laukia ne vienas iššūkis. Ne tik įvairios baimės dėl to, ar mažiukas nesušals, nes yra per plonai aprengtas, bet ir svarbiausio daikto – vežimėlio paieškos. Juk pirmoji vaikučio karieta turės atlaikyti šaltuką, vėją ir lietų.

Su kūdikiu į lauką pirmą kartą rekomenduojama išvažiuoti, kai jam bus maždaug dešimt dienų. Grynas oras labai svarbus, kad mažylis augtų sveikas. Aišku, būtina įvertinti oro sąlygas. Jei, pavyzdžiui, lauke minus 5 laipsniai, bet pučia šaltas, žvarbus vėjas – geriau likti namuose. Tačiau, jei minus 10, bet nėra vėjo, galima išeiti trumpam. Svarbu kūdikio veidelį patepti kremu nuo šalčio ir pasirinkti tinkamą aprangą. Lauke būtinas ir vežimas. Kaip jį išsirinkti, kad tai būtų ne tik gražus daiktas, bet ir praktiškas šaltuoju sezono metu bei pats patogiausias būtent jūsų šeimai? Siūlome atkreipti dėmesį į keletą kriterijų.

1. Lopšio dydis. Jei jūsų vaikas gims žiemos pradžioje, turėkite omenyje, kad lopšyje beveik visą jo naudojimo laiką (į sėdimąją dalį vaikai paprastai persėda apie penktą–septintą savo gyvenimo mėnesį) turės tilpti ir šiltas vokelis. Kūdikiai gimsta maždaug 50–55 cm, ir per pusmetį gali pasistiebti iki 70 cm, tad įvertinkite lopšio dydį.

Lopšiui skirtą vokelį rinkitės iš kuo natūralesnių ir šiltesnių medžiagų, daugelis mamų rekomenduoja tokius, kurių vidinė pusė iš vilnos.

2. Ratai. Nuo jų tipo priklausys, ar lengvai vežimėlis riedės purvinais bei snieguotais šaligatviais, ar galėsite be sunkumų pravažiuoti miško takeliais. Pirmiausia įvertinkite – kokiais keliais dažniausiai keliausite. Vienoks vežimas bus reikalingas gyvenantiems mieste, o kitoks – užmiestyje, kur ne visur yra šaligatviai.

Žiemos sezonui tinkamiausi – dideli, pripučiami ratai, nes minkštai rieda ir lengvai įveikia kliūtis. Idealu, jeigu jie dar ir nuimami – grįžę iš pasivaikščiojimo, galėsite lengvai juos nuplauti.

Vežimėliai su kieto pagrindo ratukais yra skirti važiuoti asfaltuotais keliais, tad idealiai tiks gyvenantiems mieste, kur šaligatviai nuolat yra valomi. Tokie ratukai būna nedideli ir manevringi, su jais patogu sukiotis siauruose keliukuose.

Naujiena – geliniai ratai. Jie užtikrina minkštumą, yra pakankamai dideli ir gerai visur pravažiuoja, taigi tiks įvairiomis sąlygomis, ir nereikės sukti galvos dėl oro pūtimo.

Jeigu išsirinkote ratų rūšį, jums dar teks apsispręsti: triračio ar keturračio vežimo norite. Kokie jų privalumai ir trūkumai? Keturračiai vežimėliai yra stabilesni kelyje ir tvirtesni, jei planuojate važiuoti ne pačiais lygiausiai paviršiais. Triračiai vežimėliai yra labai manevringi ir neretai daugeliui mamų patinka dėl savo stilingumo, tačiau jie turi keletą minusų. Tokį vežimėlį gali būti nepatogu kelti nuo šaligatvio, jis gali būti nestabilus, važiuojat nelygumais – sukiotis į šonus.

Jeigu vežimėlis bus naudojamas žiemą, jo lopšys turėtų būti pašiltintas, uždaresnis, neperpučiamo audinio sienelėmis su papildomomis apsaugomis nuo vėjo.
Gamintojų atstovų nuotr.

3. Medžiaga, iš kurios pagamintas. Jeigu vežimėlis bus naudojamas žiemą, jo lopšys turėtų būti pašiltintas, uždaresnis, neperpučiamo audinio sienelėmis su papildomomis apsaugomis nuo vėjo. Prekybos vietose galite rasti vežimėlių su dugno pašiltinimu – jis taip pat pravers, jei jūsų vaikutis gimė žiemą. Pavyzdžiui, „Milli 3in1" vežimėlių specialus lopšio audinys saugo nuo vėjo, drėgmės, prasto oro, yra pritaikytas lietuviškam klimatui ir lengvai valomas.

4. Svoris ir išmatavimai. Vežimas turi prisitaikyti prie jūsų poreikių ir gyvenamosios vietos, tad sau atsakykite į kelis klausimus. Ar vežimą jums teks nešioti laiptais? Ar jūsų namo liftas nėra labai siauras? Ar automobilio bagažinėje jam pakaks vietos? Ar važiuosite viešuoju transportu? Jei vežimą teks neretai nešti, kelti ar talpinti siaurose erdvėse, ieškokite kuo lengvesnio ir nesudėtingai sudedamo, pavyzdžiui, būtent tokie yra „Stokke" firmos.

5. Ratų fiksavimas. Vežimai, turintys priekinių ratukų apsisukimo aplink savo ašį galimybę, yra labai patogūs, nes galite lengvai sukiotis vietoje. Tačiau, važiuojant ne asfaltuotu ar blogai nuvalytu keliu, jie visaip „kraipysis", tad būtina priekinių ratų fiksavimo funkcija.

6. Pritaikomumas. Lietuvoje labai populiarūs „trys viename" vežimėliai (vežimo rėmas su lopšiu, sėdima dalimi ir automobilio kėdute). Kūdikiui išaugus lopšį (maždaug, kai jam bus 6 mėnesiai), pradėsite naudoti sėdimąją dalį. Automobilio kėdutė taip pat tvirtinasi ant rėmo. Tai itin patogu ir aktualu pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais, kai jo nenorėsite žadinti po kelionės. Tai gana universalus variantas, kuris patiks norintiems sutaupyti pinigų.

Jei žiemos sezonui norite vienokio vežimėlio, pavyzdžiui, didelio, pravažaus, o vasarą planuojate įsigyti lengvą, susilankstantį, jums pradžiai užteks lopšio su rėmu.

7. Vežimėlio saugumas. Bene svarbiausias kriterijus, renkantis prekes vaikams – jų saugumas. Ieškodami vežimėlio, pasidomėkite jo stabdžiais. Jie turi būti ne tik patikimi, bet ir lengvai valdomi, nestringantys. Jei perkate vežimą „trys viename" atkreipkite dėmesį į sportinės dalies saugos diržus, kaip jie tvirtinami. Vaikučiui paaugus, jis aktyviai domėsis jį supančia aplinka, viską bandys pagriebti ar sučiupti, tad diržai jį turi apsaugoti nuo iškritimo iš vežimo.

Norėdami užtikrinti savo atžalos saugumą, lopšyje jį migdykite tik iki tol, kol mažylis pradės sėdėti, arba nenuleiskite nuo jo akių, nes jis lengvai gali iš lopšio išsiversti.

8. Patogumas. Šis kriterijus yra svarbus ir tėveliams, ir vaikui. Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kūdikiai dar labai silpnučiai, nelaiko galvytės, visą laiką guli ant nugaros, todėl svarbu, kad vežimėlio pagrindas būtų kietas, lygus, be iškilimų.

Norėdami, kad ir jums kelionės su mažuoju būtų patogios bei malonios, atkreipkite dėmesį, ar vežimo aukštis jums geras, ar nereikia susilenkti jį stumiant, ar rankena patogiai reguliuojasi. Juk nuo šiol ilgos valandos gryname lauke laukia ne tik mažojo keliautojo, bet ir jūsų.

9. Spalva. Nors daugelis pasakys, kad ją reikia rinktis pagal skonį ar vaikučio lytį, tačiau siūlome atkreipti dėmesį į tai, kad žiemą vežimas reikalaus mažiau priežiūros, jei bus tamsesnių atspalvių. Išeitis – rinkitės lengvai plaunamos ar valomos medžiagos vežimėlį (pavyzdžiui, odinį ar odos imitacijos).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis