Kas gali nutikti išgėrus per daug vandens?

Maži kūdikiai, kurie išgeria per daug vandens, rizikuoja savo sveikata. Apie tokį „apsinuodijimą vandeniu" kalbama dar nedaug, tačiau tai svarbi informacija karštomis dienomis.

Kas yra „apsinuodijimas per dideliu geriamojo vandens kiekiu"?

Įspėjimą apie tai, kad per daug geriamojo vandens žindomiems kūdikiams gali būti kenksminga, perduoda Johns Hopkins vaikų klinikos (Johns Hopkins Children's center) Baltimorėje, JAV, specialistai.

Jie sako, kad karštuoju metų laiku reikia atkreipti dėmesį į simptomus, kurie rodo, kad kūdikiui yra duodama per daug vandens.

Nors atrodytų, kad vanduo yra būtina gyvybės sąlyga, visgi labai retais atvejais per didelis išgertas vandens kiekis gali sukelti apsinuodijimą ir hiponatremiją. Tai ypač pavojinga patiems mažiausiems, kūdikiams nuo gimimo iki šešių mėnesių.

„Kiekvienais metais savo klinikoje turime ne po vieną tokį atvejį. Pas mus vaikai atvežami sunkios būklės - su stipriais traukuliais arba jau be sąmonės", - sako vaikų gydytoja Jennifer Anders. Ji pritaria,kad karštą dieną kūdikiams išauga skysčių poreikis. Tačiau pirmaisiais šešiais mėnesiais kūdikiams nebūtina duoti paprasto vandens. Skysčių poreikį visiškai patenkina dažnesnis kūdikių žindymas arba dažnesnis buteliuko davimas, jeigu kūdikis maitinamas mišinuku.

Kūdikių inkstai negali perdirbti didelio kiekio vandens

Kūdikiai turi valgyti pagal poreikį - kada nori it kiek nori - šią taisyklę žino, turbūt, visi jauni tėvai. Tačiau kartais jauni tėvai mano, kad jie vaikui daro gerą darbą, karštą dieną duodami papildomai vandens.

Naujagimiai ir kūdikiai yra ypač jautrūs tokiam vandens perdozavimui, todėl kad pirmaisiais gyvenimo metais jų inkstai nėra iki galo subrendę. Jie negali perdirbti itin didelio kiekio vandens.

Dėl šios priežasties, duodant kūdikiui iki šešių mėnesių per daug vandens, jo kraujyje pernelyg sumažėja natrio kiekis, ima trikti smegenų veikla.

Kūdikiai elgiasi neįprastai - tampa pernelyg mieguisti, arba atvirkščiai, būna be priežastys labai irzlūs. Taip pat jų veidas atrodo šiek tiek patinęs. Dar vėliau gali prasidėti traukuliai.

Jeigu į medikus kreipiamasi iš karto, atstatyti elektrolitų kiekį kūdikio organizme pavyksta greitai. Labai išimtiniais atvejais, kai kreipiamasi per vėlai, gali likti net liekamųjų reiškinių.

Vaikui augant, didėja ir jo organizmo atsparumas

Vyresni kūdikiai, nuo šešių iki dvylikos mėnesių, jau yra labiau atsparūs dideliam kiekiui vandens. Pirma, jie jau gauna papildomo maisto, kuriame natūraliai yra druskų. Be to, pirmųjų metų pabaigoje inkstai jau yra gana neblogai subrendę ir sugeba tinkamai subalansuoti vandens ir druskų pusiausvyrą organizme.

Kada kūdikiui reikia papildomų skysčių?

Rekomenduoti duoti kūdikiui papildomai vandens gydytojas gali tada, kai mažylis kenčia nuo vidurių užkietėjimo. Arba, kai kūdikis vemia, viduriuoja. Tačiau šiais atvejais savigyda užsiimti neverta - būtina pasikonsultuoti su gydytoju, kuris patars, kokių ir kiek skysčių reikia kūdikiui.

Johns Hopkins klinikos specialistai sako, kad dehitratacijos požymis, rodantis, kad kūdikiui reikia papildomų skysčių, yra šlapinimasis per 24 valandas tris ir mažiau kartų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis