Kokio vardo verčiau neduoti vaikui?

Vardo rinkimas vaikui – atsakingas darbas. Neretai vardą būsimam vaikui tėvai galvoja dar prieš gimimą, tačiau gimus mažyliui, persigalvoja ir vėl iš naujo jį renka.

Dėl skonio nesiginčijama, vardų - irgi. Šiame straipsnyje neminėsime jokių konkrečių vardų. Jūsų dėmesiui - 5 klaidos, kurias neretai daro jauni tėvai, ieškodami vaikams vardų.

Laukia, kol vaikas gims

Iš tiesų tai nėra labai protinga. Greičiausiai vaiko lytį jūs žinote jau nėštumo metu, vaiko pavardę - irgi, todėl pats metas pagalvoti, koks vardas mažyliui labiausiai tiktų. Moteriai išėjus nėštumo ir gimdymo atostogų iki gimdymo dar lieka keli mėnesiai, tad yra laisvesnio laiko pasidomėti vardų kilme bei reikšme. Gimus mažyliui jus užgrius rūpesčių lavina, be to, savo darbą "dirbs" hormonai, todėl greitai ir vieningai išrinkti vaikui vardą bus nelengva. Žinoma, ne vieni tėvai sako, kad gimus vaikui ir jį pamačius, nebetinka jokie prieš tai sugalvoti vardai ir tenka galvoti iš naujo. Taip, tai tiesa. Tokiu atveju geriausia nėštumo metu turėti keletą patinkančių vardų variantų.

Vardą renka ne tėvai

Jūs esate būsimojo vaiko tėvai, todėl esate atsakingi už jį artimiausius 18 metų. Labai keista, kai tėvai atsikrato atsakomybės rinkti vaikui vardą ir perleidžia ją, pavyzdžiui, trejų metų pirmajam savo vaikui. Žinoma, jūs turite mandagiai išklausyti senelių, draugų variantus, savo vaikų siūlomus vardų variantus, padėkoti jiems už rūpestį ir dėmesį, tačiau galutinį sprendimą ir atsakomybę dėl vaiko vardo parinkimo turite priimti jūs. Kartais tėvai pasiskirsto pareigomis - sūnui vardą renka mama, dukteriai - tėtis (arba atvirkščiai), tačiau optimalu, kai vardą renka ir dėl jo sutaria abu tėvai.

Dar vienas ginčytinas vardų rinkimo būdas, kai mama ir tėtis negali surasti bendro kompromiso. Tuomet vardai surašomi ant lapelių ir išdėliojami aplink naujagimį. Kokį lapelį vaikas pasiekia pirmą (pažiūri į jį, palenkia galvą, pasisuką į jį ir pan.), tokiu vardu ir pavadinamas.

Nesidomima vardo kilme ir reikšme

Sunku įsivaizduoti, tačiau yra žmonių, kurie nežino, kokį vardą vaikui suteikia. Tik vaikui gerokai paūgėjus atsitiktinai sužino, ką reiškia jų atžalos vardas, iš kokios kalbos jis kilęs. Šiais laikais nebūtina pirkti vardininkų, vardų reikšmes greitai ir patogiai galima surasti internete. Pasidomėti vardo kilme bei reikšme yra būtina, kad vėliau netektų nemaloniai nustebti.

Nederina vardo prie pavardės

Renkant vaikui vardą, būtina jį ištarti garsiai kartu su pavarde ir pajausti, kaip jie skamba kartu. Viena iš dažniausių taisyklių, kurių laikomasi renkant vardus - labai ilgas vardas netinka prie labai ilgos pavardės. Renkant vardą dar labai svarbu yra vardo skambesys. Kietieji priebalsiai R, Š, Ž suteikia vardui tvirtesnį skambesį. Tuo tarpu raidės J, L - suteikia vardui minkštesnį skambėjimo atspalvį. Dar svarbu ne tik skambesys, bet ir vardo rašyba. Juk, turbūt, nenorite, kad jūsų mažylis savo vardo dėl sunkios gramatikos neištartų iki penkerių metų arba taip ir neišmoktų jo parašyti teisingai pradinėse klasėse?

Vardas renkamas pagal mėgstamą herojų

Taip, visi mes turime mėgstamų filmų ar knygų herojų. Tačiau ar tikrai verta savo laukiamam vaikui suteikti neįprastą jo vardą? Juk praeis keleri metai, filmą seniai užmiršite, ir pačiam bus juokinga, kad kažkada, jo įkvėpti, suteikėte vardą savo vaikui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis