Kūdikio miegas: kas padės užtikrinti, kad mažylis gerai pailsėtų

Kokybiškas miegas ir pakankamas jo valandų skaičius – reikalingas kiekvienam žmogui. Tiek suaugusiam, tiek vaikui. Kūdikiams – jis itin naudingas.

Gerai išsimiegojęs mažylis yra ramesnis, sklandžiau vystosi, tačiau kartais būtent su pačiais mažiausiais kyla daugiausiai bėdų dėl užmigimo. Kaip tėveliai gali padėti savo kūdikiui? Kokie paprasti dalykai jam leis kokybiškiau ir ilgiau išsimiegoti?

Saugi ir patogi lovytė. Tai svarbiausias baldas, kuriame pirmaisiais savo mėnesiais kūdikis praleis didžiąją dalį laiko. Atkreipkite dėmesį, kad lovytė būtų patogi ir saugi, todėl, ją rinkdamiesi, nesivadovaukite vien „grožio" kriterijumi. Svarbu, ar ji neturi aštrių kampų, briaunų, lengvai lūžtančių dalių, ar visi varžtai savo vietose, niekas nekliba, dugnas tvirtai laikosi. Kitas kriterijus – iš kokios medžiagos lovytė pagaminta ir kokiais dažais nudažyta. Rinkitės medinę ir patikrinkite, ar ji padengta tik tam tikrais vaikų sveikatai nekenksmingais dažais. Juk visai netrukus jūsų mažylis pradės pažinti pasaulį – viską ragaus, kramtys, todėl ir lovytės dažai gali patekti į jo burną. Dar vienas svarbus niuansas – lovytės funkcionalumas. Galite rinktis nuo supamųjų lopšių, kurie labai patogūs pirmaisiais kūdikio mėnesiais, tačiau tarnaus tik maždaug iki šešto mėnesio, iki lovyčių su nuleidžiamu šonu, ratukais, reguliuojamu dugno aukščiu, lingėmis ar stalčiumi apačioje. Didelį kokybiškų lovyčių pasirinkimą siūlo „Yappy kids" prekinis ženklas.

Gamintojų archyvas

Patogus čiužinys. Yra posakis, kad patogi lova – tai geras čiužinys. Jį reikia rinktis labai atsakingai, nes būtent netinkamas čiužinys gali būti blogo kūdikio miego priežastis. Pirmiausia, jis turi atitikti lovytės matmenis ir gerai priglusti (tarp jo šonų ir lovytės krašto neturi būti didesnis kaip 3 cm tarpas). Nesirinkite minkštų čiužinių, nes jie gali pakenkti stuburo formavimuisi ir laikysenai.

Gamintojų archyvas

Kūdikio lovytė – tai toks pirkinys, dėl kurio verta investuoti ir rinktis patikimų gamintojų produktus. Dėl šios priežasties daugelį metų yra itin vertinami austriški „Traumeland" čiužiniai, atitinkantys naujausias specialistų rekomendacijas. Vadovaujantis jomis, buvo išspręsta viena dažniausių problemų – kūdikių perkaitimas miegant. Šie čiužiniai pasižymi daugeliu savybių, kurios naudingos ne tik kūdikiui, bet ir palengvina jo priežiūrą tėvams. Tai – gera ventiliacija, sudaranti sveiką miegojimo klimatą, patogus čiužinio užvalkalas, kuris gali būti plaunamas automatinėje skalbimo mašinoje 60 laipsnių temperatūroje ir kuris turi integruotą kvėpuojančią apsaugą nuo drėgmės (nereikia jokių papildomų neperšlampamų paklodžių). Taip pat šie čiužinukai pasižymi optimaliu elastingumu, padedančiu sveikam žmogaus stuburo vystymuisi. Verta atkreipti dėmesį, kad vienas toks čiužinys gali tarnauti kiekvienoje kūdikio vystymosi stadijoje. Čiužinio porolonas yra dvipusis – skirtas kūdikiui ir paaugusiam vaikeliui. Tai garantuoja optimalų komfortą skirtingoje amžiaus grupėje. Rekomenduojama pakeisti čiužinio pusę į „didesnio vaiko", kai kūdikis peržengia 12-os kilogramų svorio ribą. Taip pat naudinga tai, kad ilgieji čiužinio pakraščiai yra sustiprinti (pakietinti), tam, kad būtų saugiau, kai kūdikis pradeda stovėti prie lovytės krašto. Pluoštas, iš kurio gaminami „Traumeland" čiužinių užvalkalai, yra visiškai natūralus, pagamintas iš eukalipto medžio pluošto.

Tinkami patalai ir užvalkalai. Kambaryje, kuriame miega kūdikis, turi būti kruopščiai tikrinama temperatūra. Ideali – apie 21 laipsnį. Jei yra per karšta – didėja staigios kūdikių mirties sindromo rizika ir mažylis negali kokybiškai išsimiegoti. Tas pats galioja ir tuo atveju, jei jam per šalta. Tėveliai turi pasirūpinti ne tik miegamojo vėdinimu ir temperatūra jame, tačiau ir tinkamais patalėliais. Esminis kriterijus, kuriuo reikėtų vadovautis – natūralios medžiagos. Patalų – antklodžių ir pagalvių – užpildai būna skirtingų pluoštų, jų pasiūla šiuo metu yra labai įvairi. Tinkamą pluoštą reikia pasirinkti atsižvelgiant į mažylio sveikatą, namų aplinką ir sezoną. Populiariausi tradiciniai patalų užpildai: medvilnė, vilna, poliesteris, tačiau šiuo metu labai populiarėja ir įdomesni nauji užpildai – tencelis, ingeo pluoštas, bambukas.

Gamintojų archyvas

Tencelio pluoštas šiuo metu yra vienas populiariausių. Tai natūralus naujos kartos medienos pluoštas. Patalynė pagaminta iš tencelio pasižymi švelnumu, ji turi išskirtines savybes tinkamai reguliuoti drėgmę, ją greitai sugeria ir išgarina, miego aplinka yra ypač sveika bei komfortiška. Patalynė tinkama įvairiais sezonais: žiemą šildo, o vasarą palaiko vėsią temperatūrą. Tencelis yra augalinės kilmės pluoštas, jis higieniškas, be cheminių priedų, neleidžia daugintis grybeliams, bakterijoms ar kitiems mikroorganizmams. Jis puikiai tinka gausiau prakaituojantiems vaikučiams. Iš šios itin modernios medžiagos pasiūtą patalynę vaikams siūlo „Milli" prekinis ženklas.

Miegas lauke – itin sveika. Daugelis tėvelių vaikus iki metų bent kartą ar du per dieną migdo lauke. Grynas oras – jiems labai naudingas ir padeda kokybiškiau pailsėti. Tačiau šaltuoju sezono metu jums bus reikalingas užklotas ar vokelis vežimėliui (priklauso nuo temperatūros). Žiemą idealiai tinka vokelis su vilna. Tokius siūlo „Milli" prekinis ženklas. Itin universalūs – su prailginimu, kad, vaikui paaugus, būtų galima panaudoti rogėse ar sėdimoje vežimėlio dalyje.

Naujagimio ramintojas – „baltasis triukšmas". Tik gimęs mažylis jaučiasi sutrikęs ir išsigandęs, juk iš jaukios bei saugios mamos gimdos staiga pateko į visai kitą, nepažįstamą erdvę. Daugelį kūdikių dargi kankina pilvo diegliai ir sunkumai, mokantis žįsti mamos pieną. Dėl šių priežasčių kūdikis nuolat verkia, blogai išsimiega. Šiuo nelengvu periodu gali padėti „baltojo triukšmo" metodas. Jo atradėju laikomas Pietų Kalifornijos medicinos mokyklos universiteto pediatrijos profesorius Harvey Karpas. Jis pirmasis susiejo kūdikio ramybės jausmą su tam tikro pobūdžio garsais. Anot profesoriaus, geriausias būdas nuraminti kūdikį – atkurti garsus bei judesius, panašius į tuos, kuriuos jis girdėjo ir jautė, kai dar buvo mamos pilve. Šis „triukšmas" mums gali atrodyti ne pats jaukiausias, tačiau įrodyta, kad tik gimusiam mažyliui mieliausi yra tekančio vandens, mamos skrandžio darbo, įvairūs išorės, pavyzdžiui, traukinio dunksėjimo ar plaukų džiovintuvo garsai. „My Hummy" žaislas skleidžia būtent tokį „baltąjį triukšmą" ir ramina kūdikį, padeda jam greičiau užmigti. Jis labai patogus, nes nedidelis ir kompaktiškas, todėl galėsite visur pasiimti su savimi. Kūdikiams labai mieli ir medžiaginiai migdukai, kurie prisigeria mažylio kvapo, padeda jam jaustis saugiau ir ramiau.

Gamintojų archyvas

Aiški dienotvarkė ir ritualai. Tikriausiai, bene visi tėvai žino, kaip svarbu kasdien migdyti, maitinti ir užsiimti aktyvia veikla su vaiku panašiu laiku. Dienotvarkė kūdikiui suteikia stabilumo ir aiškumo, todėl jis būna ramesnis. Prieraišiosios tėvystės atstovai teigia, kad miego ritualai ir dienotvarkė yra labai svarbūs, tačiau jie neturi būti susiję su vaiko ašaromis bei verksmu. Stenkitės, kad jūsų mažylis panašiu laiku keltųsi ir eitų miegoti. Vakare, prieš miegą, visada atlikite tuos pačius veiksmus: maudynės, masažas, persirengimas, dainelė ar pasakėlė.

Užsakymo nr.: PT_76566107

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis