Kūdikių priežiūros priemonė, kurią tėveliams reikėtų rinktis atsakingai

Dar ir šiais laikais, kai visas prekes renkamės itin atsakingai ir nevengiame perskaityti etikečių, atsiranda manančių, kad „sauskelnės yra sauskelnės, kokias nupirksi, tokios vaikui bus gerai". Tačiau toks aplaidus šios vaikų ir kūdikių priežiūros priemonės vertiniams gali turėti neigiamų pasekmių ir atsiliepti mažylių sveikatai.

Informaciją ant sauskelnių pakuočių reikėtų išnagrinėti itin atidžiai. Kokias geriausia rinktis? Kuo vieno gamintojo skiriasi nuo kito? Kada rinktis paprastas sauskelnes, o kada sauskelnes-kelnaites? Pateikiame jums keletą kriterijų, kurie padės išsirinkti pačias geriausias ir jūsų vaikui labiausiai tinkančias sauskelnes.

KOKYBĖ IR PATIKIMUMAS. Svarbu, kad sauskelnės būtų pagamintos tik iš kokybiškų medžiagų. Tai dažnai turi įtakos ir jų kainai, tačiau, jei jūsų mažylį kankins iššutimai ar sauskelnių dermatitas, tik kokybiškos sauskelnės jį apsaugos nuo šių nemalonių pojūčių. Taip pat sauskelnes patariame pirkti tik iš parduotuvių ir vaistinių, o ne iš neaiškių platintojų, nes tai gali būti garsių prekinių ženklų nekokybiškos klastotės.

ŠVELNI IR NATŪRALI MEDŽIAGA. Palieskite sauskelnės paviršių ir apžiūrėkite vidinį sluoksnį – jis turi būti labai švelnus, purus, nes tiesiogiai liesis su mažylio oda. Tai galėsite padaryti specializuotose vaikiškų prekių parduotuvėse. Kai kurių prekinių ženklų sauskelnės, vos prisigėrusios skysčio, tampa sunkios, kietos ir kūdikiui sukelia diskomfortą. Itin švelnios ir natūralios – švedų gamintojo, ekologiškos „Naty" sauskelnės. Švelnus jų viršutinis sluoksnis ir sugeriamoji sauskelnių dalis gaminami iš celiuliozės (alternatyva chemiškai apdorotai arba genetiškai modifikuotai medvinei). Apsauginis sluoksnis – iš natūralaus kukurūzų pluošto (alternatyva naftai (polietilenui) arba genetiškai modifikuotiems kukurūzams). Išskirtinė celiuliozė gauta ypač švariuose Skandinavijos miškuose pagal darniosios miškininkystės principus. Sudėtyje nėra chloro ir alergenų, todėl galėsite būti ramūs dėl savo mažylio sveikatos bei geros savijautos.

EKOLOGIŠKŲ SAUSKELNIŲ PRIVALUMAI. Tiesa, kad ne visų kūdikių oda yra labai jautri ir jiems būtinos ekologiškos sauskelnės (jų minusas – gerokai didesnė kaina), tačiau jautresniems reikalingos sauskelnės, kurių gamyboje naudojamos tik saugios, aukštos kokybės medžiagos be formaldehido, ftalatų, chloro junginių. Tokias sauskelnes gydytojai rekomenduoja rinktis naujagimiui, kol jo odelė yra itin jautri ir pažeidžiama.

SUDĖTIS. Kaip ir minėjome, skaityti sauskelnių sudėtį – tiesiog būtina. Aišku, prieš tai pravartu pasidomėti, kokių cheminių medžiagų geriau vengti, o kokios – kūdikiui nepavojingos. Vaikai (ypač iki vienerių metų) dažnai būna jautrūs įvairiems priedams, cheminėms medžiagoms, todėl įsitikinkite, kad sauskelnių sudėtyje nėra latekso ir jos nebalintos chloru. Jei, prieš pirkdami sauskelnes, sudėtimi nepasidomėjote, visai nenustebkite, kad nuolat beria jūsų kūdikio odelę, ji paraudusi ar jis nuolat neramus dėl skausmingų iššutimų. Tikrai ne visos sauskelnės, kurias rasite rinkoje, yra „nekaltos" sudėties.

Vida Press

„KVĖPUOJANČIOS" IR PATOGIOS. Tai itin svarbu, jei jūsų vaikas yra alergiškas ar jo oda kenčia nuo dermatito (skausmingo odos išsausėjimo). Tokių sauskelnių vidinis sluoksnis dažniausiai būna suveltas iš mažyčių plaušelių, todėl lieka tarpai orui, o tai leidžia kūdikio odelei kvėpuoti. Tokios yra daugelio tėvelių Lietuvoje spėtos pamėgti japoniškos „Moony" sauskelnės. Taip pat jos lengvutės, todėl netrukdo vaikui laisvai judėti, dūkti, netrina ir nesukelia nepatogumo. Šių sauskelnių priekis suformuotas taip, kad nebūtų išsipūtęs, o dvigubos apsauginės klostės apgaubia mažylio kojytes visiškai jų neverždamos ir netrukdydamos šliaužti, ropoti, eiti. Tai itin svarbu kūdikiams, kurie jau juda. Juk jie didžiąją dalį dienos „dirba" vartydamiesi, rangydamiesi, o vėliau ropodami ir bėgiodami. Sauskelnės neturėtų trukdyti mažylio stambiosios motorikos raidai, o, atvirkščiai, jam padėti lengviau pažinti šį pasaulį.

BEKVAPĖS. Tiems, kurių oda itin jautri, dermatologai pataria rinktis sauskelnes be jokių kvapiklių. Vaikui visai nereikalingas papildomas dirginimas nenatūraliais kvapais. Dar blogiau, jei sauskelnės, kai jas prisipildžiusias keičiate, skleidžia nemalonų chemijos kvapą. Tai ženklas, kad jos gali būti pavojingos jūsų mažylio sveikatai.

TIK TINKAMO DYDŽIO! Jei, kalbant apie drabužius vaikams, mamos mėgsta pirkti šiek tiek didesnius, sauskelnės privalo būti idealaus dydžio – nei per mažos, nei per didelės. Jei jos kūdikiui bus plačios – neišvengsite šlapių „nelaimių", jos trukdys tinkamai judėti. Jei bus per siauros – dar blogiau, nes mažyliui trins ir dirgins odelę, trukdys normaliam jo kūno augimui. Dydžiai paprastai rašomi ant pakuočių, dažniausiai taip pat pažymėta, nuo kokio iki kokio svorio mažyliui konkrečios sauskelnės tinka.

PRIVALO GERAI SUGERTI. Tai pagrindinė sauskelnių funkcija, todėl natūralu, kad daugeliui tai esminis kriterijus jas renkantis. Turėkite omenyje, kad ekologiškos sauskelnės dėl savo natūralios sudėties sugerti gali prasčiau, ir jas keiskite dažniau (naujagimius pervystyti rekomenduojama prieš ar po kiekvieno maitinimo).

VIENO TIPO – KŪDIKIUI, KITO – VAIKŠTANČIAM VAIKUI

Jei renkate sauskelnes naujagimiui, jums bus svarbūs vieni dalykai, jei jau ropojančiam ir pradėjusiam vaikščioti vaikui – kiti. Vaikiškų prekių parduotuvėse galima rasti naujagimiams skirtų sauskelnių su iškirpimu bambai, kas labai pravers pirmosiomis savaitėmis, kol ji dar tik gija ir yra labai jautri prisilietimams. Sauskelnėse esantis iškirpimas leis bambai „kvėpuoti", žaizda nešus, todėl greičiau ir sėkmingiau sugis. Kitas privalumas, kurį siūlo kai kurie sauskelnių gamintojai – drėgmės indikatorius. Jis akimirksniu reaguoja į drėgmę, todėl, pažvelgę į jo spalvą, žinosite, ar jau laikas keisti sauskelnes, ar dar ne. Šiuos privalumus turi japoniškos „Moony" sauskelnės.

Vaikučiui pradėjus aktyviai judėti, sauskelnes jam uždėti ir nuimti bus vis sunkiau, todėl geriau rinktis kelnaičių tipo, kurios labai lengvai apmaunamos (jums tai pavyks padaryti net tada, kai vaikas pro šalį bėgs). Tiesa, nakčiai, kai mažylis nėra judrus, geriau dėti paprastas sauskelnes.

Vida Press

SVARBIOS IR SERVETĖLĖS. Atsiminkite, kad drėgnas servetėles reikia naudoti tada, kada jos būtinos (ne kiekvieno sauskelnių keitimo metu). Jei yra galimybė – vaiką nuprauskite. Kiekvieną kartą neverta naudoti nei servetėlių, nei muilo ar prausiklių. Aišku, drėgnos servetėlės kartais tampa išsigelbėjimu (pavyzdžiui, ten, kur nėra vandens). Ieškodami geriausių servetėlių savo kūdikiui, būtinai skaitykite, kas parašyta ant pakuotės. Sudėtyje neturi būti alkoholio (jis itin pavojingas odai, nes ją sausiną). Kūdikių odelė – labai jautri, todėl tokios servetėlės gali sukelti rimtų negalavimų. Parduotuvių lentynose, apžvelgę drėgnų servetėlių sudėtį, galite pamatyti, kad nemaža dalis jų pagaminta iš sintetinio pluošto, o kai kuriose net būna naftos subproduktų. Šių medžiagų taip pat venkite. Rinkitės kuo natūralesnės sudėties, pavyzdžiui, kaip „Water Wipes", kurios turi vos du ingredientus: 99,9% gryno vandens ir 0,1% greipfruto sėklų ekstrakto.

Užsakymo nr.: PT_76982921

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis